Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 27 iun 2012 - Anul XVII, nr. 147 (5052)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Operaţii la Iaşi

Îşi micşorează de zece ori stomacul, pentru a slăbi

 

Două persoane au luat viaţa de la capăt după ce au fost supuse unor intervenţii chirurgicale realizate la Iaşi, la începutul acestei luni, de un medic originar din Botoşani.

Un bărbat de 37 de ani şi o femeie de 43 de ani au optat pentru a li se micşora capacitatea stomacului prin două metode diferite, stomacul fiind redus la 10-15% din capacitatea iniţială.

Bărbatul a suferit o rezecţie gastrică longitudinală, operaţie efectuată pentru a doua oară la Iaşi, iar femeia o intervenţie de plicatură gastrică, în premieră într-un spital ieşean. Operaţiile au fost realizate de o echipă medicală condusă de doctorul Dan Timofte, medic primar în Clinica III Chirurgie din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon”.

 

Schimbare radicală a stilului de viaţă, după operaţie

Lenuţa Flora are 43 de ani şi la 1,65 metri înălţime adunase aproape 100 de kilograme.

Intervenţia acesteia a fost o premieră în Iaşi, metoda numită plicatură gastrică fiind aplicată pentru prima oară la Iaşi.

„Plicatura gastrică a fost utilizată pentru prima dată la Iaşi şi implică o cheltuială mai mică din partea pacientului decât alte metode. Practic, se pliază peretele stomacului şi se lipeşte până se ajunge la dimensiunea dorită. Pacientul va putea mânca apoi la o masă cel mult 150-200 de grame şi se va sătura. Din păcate, din cauza faptului că astfel de operaţii nu sunt decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, pacienţii sunt nevoiţi să

cumpere o parte din materialele folosite”, a declarat dr. Dan Timofte.

Conform acestuia, costul materialelor suportate de pacientă s-au ridicat la 400-500 de euro. Pacientului i se spune de la început că va fi nevoit să-şi schimbe radical stilul de viaţă, pentru că altfel există riscul ca stomacul să se dilate şi să ajungă la forma iniţială.

 

Atac la hormonul care determină foamea

La 37 de ani şi 1,84 metri, Corneliu Florian aşeza pe cântar 145 de kilograme. Operaţia la care a fost supus i-a scos din buzunar în jur de 2.500 - 3.000 de euro, pentru că au trebuit cumpărate mai multe materiale de unică folosinţă. Bărbatul a suferit o rezecţie gastrică longitudinală, adică i-a fost tăiată o bună parte din stomac şi a rămas cu doar 10-15% din el.

„Ambele operaţii au fost făcute laparoscopic pentru că astfel riscul de complicaţii este mult mai mic, iar pacientul se reface într-un timp mai scurt. Bărbatul a fost supus unei rezecţii gastrice longitudinale, i-a fost tăiată o porţiune importantă de stomac, va rămâne ca un tub care se poate dilata în timp. Am ales această metodă în locul inelului gastric pentru că rata complicaţiilor pe termen lung este foarte mică. Gastrobanda în timp „alunecă” în interiorul stomacului şi există risc de perforaţie. Cel mai important este însă faptul că porţiunea de stomac scoasă conţine un hormon care determină foamea, astfel că pacientul nu va mai resimţi atât de puternic nevoia de a mânca”, a precizat dr. Timofte.

 

A scăpat de insulină după operaţie

O astfel de intervenţie chirurgicală a mai avut loc tot la Iaşi în urmă cu două luni. Elena Dumitriu, în vârstă de 53 de ani, a fost prima pacientă care a suferit o rezecţie gastrică longitudinală la Iaşi.

La 1,50 metri înălţime, Elena cântărea la momentul operaţiei 103 kilograme. Pe lângă problemele cu greutatea, femeia mai suferă şi de diabet, hipertensiune şi apnee de somn. Iniţial a venit la spital cu o altă problemă de sănătate şi avea nevoie de o operaţie. Medicul i-a propus să rezolve şi problema obezităţii şi a fost de acord.

„Eu am fost slabă de felul meu şi până pe la 70 de kilograme a fost bine. Am lucrat o perioadă pe un post de casieră la o şcoală şi mai mult stăteam. Când mă ridicam de pe scaun îmi simţeam picioarele ca nişte butuci. După

ce m-am mutat la casă nici n-am mai ieşit din curte de ruşine. Mă tot întreba lumea ce am făcut de m-am îngrăşat şi mi-era groază să răspund”, povesteşte Elena. În 2007 a descoperit că suferă de diabet şi de atunci în fiecare zi a fost nevoită să-şi injecteze insulină de patru ori.

„Nu făceam destulă mişcare, eram şi foarte stresată. Operaţia asta a fost ca un dar de la Dumnezeu. Trăiesc o bucurie continuă de când am fost operată, înainte chiar ajunsesem să nu mai pot merge”, a adăugat femeia, căreia îi place acum să spună că nu mai are stomac, are stomăcel.

După operaţie a început să i se regleze şi starea de sănătate. Pentru că analizele au ieşit bune, nici nu a mai avut nevoie de insulină, iar noaptea doarme acum mult mai bine, respiraţia fiind mai uşoară. „Lumea îmi zicea că sunt nebună că mă operez, dar mai bine nebună şi sănătoasă decât să aştept să mă întoarcă soţul de pe o parte pe alta. La înălţimea mea, eram ca un butoi umflat, iar dacă e să pun în balanţă grăsimea şi sănătatea, atunci clar aleg sănătatea”, a mai spus Elena, care a ţinut să-şi exprime recunoştinţa faţă de medicii care au ajutat-o să-şi schimbe viaţa.

 

„Obezitatea este o problemă majoră”

„Pacienta a fost un caz mai complicat pentru că avea patologie asociată. Intervenţia a reuşit însă şi acum starea ei este mult mai bună. Deja a slăbit 15

kilograme şi e decisă să-şi schimbe stilul de viaţă, va urma o dietă strictă”, a declarat conf.dr. Sergiu Pădureanu, medicul care a efectuat operaţia de acum două luni.

„Încercăm să atragem atenţia asupra faptului că obezitatea este o problemă majoră, iar tratamentul ei ar trebui să fie compensat”, a mai spus dr. Timofte.

În cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iaşi au mai fost operaţi pacienţi cu obezitate, respectiv în Clinica II Chirurgie, metoda folosită fiind cea a inelului gastric.

 

Amalia DASCĂLU - Ziarul de Iaşi

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Îşi micşorează de zece ori stomacul, pentru a slăbi.
 Vizualizări articol: 4002 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Îşi micşorează de zece ori stomacul, pentru a slăbi5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei