Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 24 apr 2012 - Anul XVII, nr. 94 (4999)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CNS caută pe internet voluntari pentru a strânge semnături în UE pentru iniţiativa privind autonomia

Marţi, 24 Aprilie 2012 (16:30:08)

Conducerea CNS a lansat o pagină web unde se pot înscrie persoanele care doresc să fie voluntari în acţiunea de strângere de semnături pentru a susţine iniţiativa cetăţenească privind crearea, la nivelul UE, a cadrului juridic pentru autonomie, fiind necesare un milion de semnături.

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că începând din 1 aprilie se aplică Regulamentul 211 al Uniunii Europene privind iniţiativa cetăţenească la nivel european, iar CNS a decis să facă uz de această posibilitate pentru recunoaşterea, printr-un act juridic al UE, a "dreptului la autodeterminare al comunităţilor autohtone care păstrează particularităţi naţionale şi tradiţii specifice, precum şi asigurarea unui statut special regiunilor locuite de acestea", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Balazs a arătat că propunerea legată de crearea, la nivelul UE, a cadrului juridic pentru autonomie va fi înaintată Comisiei Europene în momentul în care vor exista suficienţi voluntari, din minimum şapte state membre, care să garanteze succesul iniţiativei, fiind nevoie de strângerea unui milion de semnături de susţinere, într-un termen de 12 luni.

El a anunţat că a fost lansată, în acest sens, o pagină web - www.nationalregions.eu - unde se pot înscrie cei care doresc să activeze ca voluntari pentru susţinerea acestei iniţiative cetăţeneşti.

"Evenimentul nou este lansarea organizării strângerii voluntarilor pe internet, am deschis o pagină web la adresa www.nationalregions.eu, unde se pot înscrie toţi cei care vor să ne ajute. Această posibilitate am deschis-o ieri (luni - n.r.) după-amiază, iar până în momentul de faţă, fără să facem reclamă, în mod spontan s-au înscris peste 50 de persoane, majoritatea din Ungaria şi România, dar avem voluntari şi din Suedia, Marea Britanie şi Spania. Sperăm ca în următoarele luni să strângem suficienţi voluntari ca până în cursul lunii septembrie să putem cere înregistrarea iniţiativei", a spus Izsak Balazs.

El a afirmat că iniţiativa cetăţenească pe care o vizează "se referă la protecţia acelor regiuni europene care se caracterizează prin tradiţii, limbii şi cultură aparte, care le disting de regiunile înconjurătoare", descrise în literatura de specialitate anglo-saxonă ca "naţiuni substatale".

Totodată, Izsak Balazs a menţionat că CNS Târgu Mureş a înfiinţat un for civic numit "Cazinoul secuiesc", care va organiza diverse manifestări pentru a populariza atât istoria autonomiei secuieşti, cât şi doleanţele secuimii.

Potrivit acestuia, semnăturile ar putea fi strânse din ţări precum România, Slovacia, Ungaria, Italia, Spania, Marea Britanie, Olanda, Belgia şi Franţa, el exprimându-şi speranţa că, deşi din România trebuie strânse minim 24.750 de semnături, numărul lor va fi mult mai mare.

"Sper să strângem cel puţin 200.000-300.000, pentru că dacă adunăm aceste numere minimale (numărul minim de semnături pentru fiecare stat membru - n.r.) nu ajunge, e departe de un milion. Nu e suficient ca din şapte ţări să facem faţă baremului minim", a arătat preşedintele CNS, potrivit căruia "ţara în care nu se atinge pragul nu se ia în considerare".

Izsak Balazs anunţa încă de anul trecut că organizaţia "a hotărât să uzeze de posibilitatea de a participa activ şi în mod direct la procesul decizional european", oferită de Tratatul privind Uniunea Europeană, care le conferă cetăţenilor Uniunii dreptul iniţiativei cetăţeneşti susţinută de un milion de semnături.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CNS caută pe internet voluntari pentru a strânge semnături în UE pentru iniţiativa privind autonomia.
 Vizualizări articol: 642 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
CNS caută pe internet voluntari pentru a strânge semnături în UE pentru iniţiativa privind autonomia5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei