Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 24 apr 2012 - Anul XVII, nr. 94 (4999)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6285 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: Situaţia minorităţii din Serbia, "cel mai fierbinte subiect" între Bucureşti şi Belgrad

Marţi, 24 Aprilie 2012 (13:26:24)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că situaţia minorităţii române din Serbia este în prezent "cel mai fierbinte subiect" între Bucureşti şi Belgrad, adăugând că România speră ca protocolul semnat pe această temă să fie implementat.

"Situaţia minorităţii române din Serbia care pare să fie cel mai fierbinte subiect în acest moment între România şi Serbia. Sigur că vom găsi soluţii, dar în acelaşi timp înţelegem pe deplin că este în desfăşurare campania (electorală pentru alegerile prezidenţiale din 6 mai, după demisia din 4 aprilie a preşedintelui Boris Tadic - n.r.). Avem un protocol care a fost semnat acum două luni în Bruxelles şi sperăm că va fi implementat", a afirmat şeful statului la începutul întrevederii de la Palatul Cotroceni cu Knut Vollebaek, Înaltul Comisar pentru Minoritãţi Naţionale al OSCE.

Preşedintele Băsescu i-a mulţumit oficialului OSCE pentru atenţia pe care o acordă acestui subiect. Şeful statului a spus că este foarte bine informat în legătură cu vizita pe care Vollebaek a întreprins-o la Belgrad pe 20 martie.

"Am fost, aşa cum probabil aţi fost informat, acum câteva săptămâni, în martie, într-o vizită în Serbia", a spus comisarul OSCE, iar Băsescu l-a asigurat prompt, râzând: "Da, ştiu. Cunosc până şi declaraţiile dumneavoastră de acolo".

Protocolul privind minorităţile între România şi Serbia a fost semnat pe 1 martie, la Bruxelles, de către ambasadorii la UE ai celor două ţări, după ce România blocase anterior, în reuniunea miniştrilor de externe ai Uniunii, luarea unei decizii privind acordarea Serbiei a statutului oficial de ţară candidată la aderarea la UE.

Preşedintele Traian Băsescu declara pe 2 martie că nu a mai existat nicio opoziţie faţă de acordarea Serbiei a statutului de ţară candidată după semnarea protocolului privind minorităţile.

Potrivit MAE român, Protocolul precizează expres asumarea de către Belgrad a conexiunii dintre aderarea la UE a acestui stat şi criteriile politice de aderare de la Copenhaga, care includ şi protecţia minorităţilor naţionale.

"Semnarea acestui Protocol este rezultatul demersurilor repetate şi insistente ale României pentru stipularea unor măsuri concrete de protejare a drepturilor şi identităţii persoanelor aparţinând minorităţii române din Republica Serbia, inclusiv a persoanelor aparţinând acestei minorităţi din Valea Timocului (…) El conţine angajamente concrete în vederea protejării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, care variază de la reprezentarea parlamentară a minorităţilor, la autorizaţiile de construire a unor biserici sau asigurare a dreptului la educaţie în limba maternă", se arăta într-un comunicat al MAE.

MAE a mai precizat că la concluziile Consiliului European din 1-2 martie a fost anexată şi o Declaraţie a Comisiei Europene prin care aceasta reiterează importanţa respectării şi protecţiei drepturilor minorităţilor, ca parte integrantă a criteriilor de aderare la UE. Totodată, Comisia se angajează să continue monitorizarea strictă a eforturilor Serbiei în acest domeniu şi să raporteze în octombrie 2012 asupra progreselor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: Situaţia minorităţii din Serbia, "cel mai fierbinte subiect" între Bucureşti şi Belgrad.
 Vizualizări articol: 600 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: Situaţia minorităţii din Serbia, "cel mai fierbinte subiect" între Bucureşti şi Belgrad0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei