Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 9 feb 2012 - Anul XVII, nr. 32 (4937)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

ANCOM va stabili în ce condiţii pot activa operatorii mobili virtuali, fără reţea proprie

Joi, 9 Februarie 2012 (14:42:38)

Autoritatea de reglementare în telecom, ANCOM, a prezentat, joi, un ghid privind desfăşurarea activităţii operatorilor mobili virtuali, fără reţea proprie, apreciind că lansarea acestora va creşte eficienţa în utilizarea infrastructurii existente de comunicaţii mobile şi a concurenţei.

Operatorii mobili virtuali sunt furnizori de servicii de telefonie mobilă cu clienţi proprii dar care nu operează o reţea proprie, utilizând pentru furnizarea serviciilor reţeaua altui furnizor de telefonie mobilă.

Operatorul este singurul responsabil pentru relaţiile cu utilizatorii finali şi are toate drepturile şi obligaţiile legale faţă de aceştia, precum şi drepturile şi obligaţiile stabilite prin reglementările din domeniul comunicaţiilor.

Operatorii mobili virtuali stabilesc şi plasează pe piaţă propria ofertă cu amănuntul, care poate fi diferită de cea prezentată de operatorul de reţea mobilă care găzduieşte MVNO (Mobile Virtual Network Operator).

Apariţia operatorilor mobili virtuali conduce la creşterea eficinţei în utilizarea infrastructurii existente de comunicaţii mobile şi la creşterea concurenţei pe piaţa de comunicaţii mobile, se arată într-un comunicat al ANCOM.

"Operatorii mobili virtuali pot influenţa nivelul preţurilor cu amănuntul prin oferirea unui plus de inovaţie şi a unor servicii diferite faţă de cele oferite de operatorii cu reţele proprii, pot satisface nevoile unor nişe de consumatori neatinse de ofertele operatorilor clasici şi vor reprezenta un factor de dinamism în beneficiul consumatorilor care vor avea de ales între mai multe oferte de servicii. Apariţia MVNO pe piaţa din România i-ar putea avantaja şi pe operatorii de reţele de telefonie mobilă care vor putea vinde en-gros minute de trafic către operatorii mobili virtuali fără efortul de a căuta noi clienţi pe piaţa cu amănuntul, folosindu-şi astfel reţelele la capacitatea maximă", a declarat preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu.

Pentru a putea deveni operator mobil virtual este necesar ca furnizorul să-şi stabilească o strategie de afaceri şi un model operaţional, să negocieze şi să stabilească un acord cu un operator de reţea mobilă care deţine drepturi de utilizare a frecvenţelor în benzi licenţiate, acord ce va conţine condiţiile tehnice şi comerciale privind accesul la reţea şi care îi va permite furnizarea serviciilor de comunicaţii mobile către utilizatorii finali.

În acelaşi timp, un operator de reţea mobilă va negocia potrivit principiilor libertăţii contractuale şi negocierii cu bună-credinţă cu potenţialii operatori mobili virtuali.

Operatorul de reţea mobilă trebuie să permită o exploatare eficientă din punct de vedere economic, şi să ofere condiţii nediscriminatorii din punct de vedere al calităţii serviciului în raport cu cele de care beneficiază operatorul de reţea mobilă pentru propriile servicii.

Orice operator mobil virtual se va supune regimului de autorizare generală şi va avea obligaţia de a notifica ANCOM la începerea unei asemenea activităţi.

De asemenea, acesta va putea solicita Autorităţii resurse de numerotaţie şi va avea dreptul de a negocia acorduri de inteconectare cu orice furnizor de reţele de comunicaţii electronice mobile sau fixe.

Proiectul de ghid a fost realizat în acord cu legislaţia europeană, pe baza unei analize privind furnizarea de reţele mobile virtuale pe piaţa naţională de comunicaţii electronice şi a rezultatelor unei consultări a industriei derulate în 2011.

Atât operatorii de reţele mobile, cât şi potenţiali operatori mobili virtuali au solicitat Autorităţii o clarificare asupra cadrului de reglementare aplicabil operatorilor mobili virtuali, astfel încât aceşti operatori să demareze activitatea pe piaţa naţională de comunicaţii electronice, în acord cu prevederile legislaţiei naţionale din domeniul comunicaţiilor electronice.

ANCOM aşteaptă până la 9 martie observaţii la proiectul de ghid din partea celor celor interesaţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ANCOM va stabili în ce condiţii pot activa operatorii mobili virtuali, fără reţea proprie.
 Vizualizări articol: 525 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ANCOM va stabili în ce condiţii pot activa operatorii mobili virtuali, fără reţea proprie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei