Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 30 nov 2011 - Anul XVI, nr. 283 (4881)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Asigurătorii vor plăti penalităţi de 0,2% pe zi din despăgubiri dacă nu îndeplinesc obligaţiile RCA

Miercuri, 30 Noiembrie 2011 (14:10:01)

Şoferii vor putea cere despăgubiri companiilor de asigurări care nu îndeplinesc obligaţiile ce decurg din poliţele RCA sau o fac defectuos, iar penalităţile vor fi de 0,2% pe zi din valoarea despăgubirii cuvenite, informează Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

"Decizia Consiliului CSA de modificare a reglementărilor cu privire la RCA a fost motivată de volumul de sesizări şi reclamaţii legate de plata despăgubirilor pe segmentul asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto. Aceste schimbări, corelate cu o monitorizare riguroasă a evoluţiilor şi tendinţelor înregistrate pe segmentul RCA, vizează obţinerea unui nivel optim de protecţie a asiguraţilor şi păgubiţilor, prin îmbunătăţirea calităţii serviciilor oferite de asigurători", a declarat preşedintele CSA, Constantin Buzoianu, într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Totodată, pentru poliţele RCA emise începând cu 1 ianuarie 2012, sistemul bonus-malus se va aplica şi asiguraţilor persoane juridice.

"Acestea sunt unele dintre principalele modificări aduse legislaţiei secundare cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă (RCA) auto, aprobate de Consiliul CSA în şedinţa desfăşurată în data de 29 noiembrie", se mai spune în comunicat.

Potrivit noilor reglementări, autorizarea pentru vânzarea poliţei RCA a devenit permanentă, companiile de asigurări nemaifiind obligate să depună la sfârşitul fiecărui an documentaţia necesară avizării.

"Asigurătorii RCA au însă obligaţia să respecte permanent condiţiile prevăzute pentru autorizare", se mai spune în comunicat.

Prin modificările aduse legislaţiei, asigurătorul RCA este obligat la plata despăgubirii dacă, în termen de cel mult trei luni de la avizarea producerii daunei, nu a notificat păgubitului respingerea pretenţiilor de despăgubire, precum şi motivele respingerii.

De asemenea, termenul în care asiguratorul are obligaţia de a comunica asiguratului/păgubitului intenţia de a desfăşura investigaţii a fost redus de la 10 zile la 5 zile lucrătoare.

În cazul daunelor pentru care valoarea reparaţiilor este posibil să depăşească valoarea vehiculului avariat, asigurătorul RCA are obligaţia de a comunica păgubitului, în termen de 10 zile de la data avizării daunei, valoarea maximă a despăgubirii ce poate fi acordată.

Potrivit CSA, începând cu anul 2012, pentru pagubele materiale produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire pentru aceste riscuri va fi de un milion de euro (de la 750.000 de euro în acest an), echivalent în lei la cursul de schimb al pieţei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Naţională a României.

Pentru vătămări corporale şi decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire pentru aceste riscuri va fi de cinci milioane de euro (de la 3,5 milioane de euro în acest an), echivalent în lei la cursul de schimb al pieţei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Naţională a României.

În situaţia în care din motive tehnice baza de date CEDAM, privind poliţele RCA nu poate fi interogată sau datele oferite sunt în neconcordanţă cu documentele prezentate de asigurat, asigurătorul trebuie să ţină cont de documentele puse la dispoziţie de asigurat, în vederea stabilirii bonusului sau malusului.

Modificările prezentate vor intra în vigoare la data publicării acestora în Monitorul Oficial.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Asigurătorii vor plăti penalităţi de 0,2% pe zi din despăgubiri dacă nu îndeplinesc obligaţiile RCA.
 Vizualizări articol: 576 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Asigurătorii vor plăti penalităţi de 0,2% pe zi din despăgubiri dacă nu îndeplinesc obligaţiile RCA0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei