Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 nov 2011 - Anul XVI, nr. 269 (4867)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ritli Ladislau: Incidenţa diabetului la copii este de trei la sută

Luni, 14 Noiembrie 2011 (15:04:05)

Incidenţa diabetului la copii este de trei la sută, fiind vorba de diabet de tip II, considerat boala adultului, a declarat, luni, ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, precizând că 3,5% din populaţie, respectiv 610.000 de oameni, suferă de diabet.

"Diabetul poate afecta pe oricine, iar stilul de viaţă are un rol major în prevenirea apariţiei bolii. Din păcate, aproape 50 la sută dintre copii nu mănâncă dimineaţa, nu consumă fructe şi legume, preferă lichide carbogazoase în locul apei şi nu fac mişcare", a spus ministrul Sănătăţii, citând dintr-un studiu privind comportamente de sănătate la copiii de vârstă şcolară.

Ministrul Ritli Ladislau a subliniat că este nevoie de educaţia populaţiei pentru a preveni o maladie care netratată este fatală.

El a precizat că în România sunt 319 cazuri la suta de mii de locuitori, faţă 230 de cazuri la suta de mii de locuitori în urmă cu şapte-opt ani.

O rată crescută a diabetului se înregistrează în judeţele Cluj, Sălaj, Mehedinţi şi Sibiu, unde îmbolnăvirile depăşesc media naţională cu 480 de cazuri la suta de mii de locuitori. Sub media naţională se află judeţele Giurgiu, Vrancea şi Harghita.

Potrivit ministrului, aproximativ 3,5% din populaţie suferă de diabet, adică 610. de locuitori.

Ministerul Sănătăţii a alocat în 2010 pentru bolnavii de diabet 385 de milioane de lei.

"Cel mai important mesaj pe care populaţia trebuie să îl recepţioneze este că diabetul poate afecta pe orice, indiferent de vârstă şi că un factor important este menţinerea greutăţii corporale în limite normale", a mai spus Ritli Ladislau.

Începand din anul 2009, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a hotărât desemnarea zilei de 14 noiembrie ca Ziua Mondială a Diabetului.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în prezent aproximativ 346 milioane de persoane sunt diagnosticate cu diabet zaharat în întreaga lume, iar dintre aceştia 55,2 la sută trăiesc în Europa. Potrivit prognozelor OMS, în următorii 20 de ani acest număr se va dubla.

În România, prevalenţa diabetului zaharat a crescut de la 1,98 la sută în 2003 până la 2,23 la sută în 2005, cu un număr de pacienţi înregistraţi de 429.979 în 2003 şi, respectiv, 482.250 în 2005. Numărul de cazuri noi de îmbolnăviri a crescut de la 50.062 în 2003 la 53.443 în 2005.

Conform OMS, costurile directe ale bolilor legate de diabet se situează între 2,5 la sută şi 15 la sută din bugetul anual al ţării alocat sănătăţii, depinzând printre altele şi de prevalenţa locală a diabetului, cât şi de gradul de sofisticare a tratamentelor disponibile.

Date statistice din România pentru anul 2010 au relevat că s-au înregistrat 68.381 cazuri noi de diabet zaharat (incidenţa fiind de 319,1 la 100.000 de locuitori), comparativ cu 72.038 cazuri noi (incidenţa fiind de 336,1 la 100.000 de locuitori) în anul 2009. Numărul bolnavilor rămaşi în evidenţă în anul 2010 a fost de 74.7721, faţă de 70.3324 de bolnavi rămaşi în evidenţă în anul 2009.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului au loc acţiuni de educare şi informare a populaţia sub sloganul "Acţionează acum pentru prevenirea diabetului!".

Mesajele cheie ale campaniei sunt: "Nu uita! Diabetul poate afecta persoanele de orice vârstă"; "Informează-te asupra primelor simptome ale bolii spre a-l descoperi din timp"; "Ţine-ţi greutatea sub control"; "Un stil de viaţă sănătos te apără de boală".

MS recomandă evitarea factorilor de risc precum fumatul, consum excesiv de alcool, sedentarismul, alimentaţia nesănătoasă, obezitatea şi stresul.

Campania de prevenţie primară recomandă oamenilor: "Când ţi-e sete, bea apă; Consumă zilnic micul dejun; Consumă zilnic portia ta de trei legume şi două fructe; Ia-ţi zilnic porţia de 60 de minute de mişcare energică". 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ritli Ladislau: Incidenţa diabetului la copii este de trei la sută.
 Vizualizări articol: 583 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ritli Ladislau: Incidenţa diabetului la copii este de trei la sută0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei