Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 nov 2011 - Anul XVI, nr. 269 (4867)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MEC: Schema de sprijin pentru sursele regenerabile creşte preţul energiei electrice cu "câţiva lei"

Luni, 14 Noiembrie 2011 (13:48:57)

Creşterea preţului energiei electrice ca urmare a aplicării schemei de prijin pentru sursele regenerabile nu este "o sumă fantastică", este de "câţiva lei", a declarat luni Mircea Cotoşman, consilier pe probleme de mediu în Ministerul Economiei şi Comerţului.

"Creşterea de preţ este de câţiva lei, nu vorbim de sume fantastice. Acum este vremea să plătim, după 200 de ani în care s-a poluat fără ştire", a afirmat Cotoşman la un seminar pe teme de energie regenerabilă.

Companiile care investesc în producţia de energie din surse regenerabile primesc ajutor de stat sub forma certificatelor verzi, care se acordă pentru energia produsă. Astfel, un investitor obţine bani atât din vânzarea energiei, cât şi din certificatele verzi pe care le tranzacţionează pe piaţă, întrucât furnizorii de electricitate sunt obligaţi să le cumpere în cote anuale.

Susţinerea energiilor regenerabile va duce la creşterea preţului final al energiei.

Potrivit calculelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), consumatorii de electricitate din România vor plăti 10 miliarde de euro în plus la facturi până în anul 2020, pentru sprijinirea investiţiilor în energii regenerabile.

Schema de sprijin prin certificate verzi va fi aplicată până în 2021. Cel mai mare impact va fi resimţit în 2016-2017, când consumatorii ar putea ajunge să plătească pentru energie cu până la 30% mai mult. În 2012 preţul ar urma să urce cu 2,5%, potrivit ANRE.

Cotoşman a precizat că România a avut de ales dintre mai multe sisteme de sprijin şi că este obligată de acordurile cu Uniunea Europeană să acorde susţinere acestor investiţii.

"Schema de sprijin a este o obligaţie faţă de UE pentru atingerea ţintelor de energie regenerabilă. Am avut de ales între mai multe sisteme de încurajare a acestor investiţii", a spus oficialul Ministerului Economiei.

Întrevat dacă autorităţile obligă investitorii în energii regenerabile să reinvestească o parte din profit pe piaţa locală, consilierul a afirmat "nu se poate produce totul în România".

Totodată, Cotoşman a afirmat că reprezentanţi ai mai multor state din Europa nu l-au luat în serios atunci când le-a prezentat bugetul schemei de sprijin pentru investiţii regeberabile.

"Este una dintre cele mai generoase scheme de sprijin din Europa, dacă nu chiar cea mai generoasă. Considerăm că esenţa schemei este bună. Anecdotic vorbind, toate stalele din jur, Albania sau Serbia, vorbeau de milioane de euro. Când le-am spus că la noi este de 9 miliarde de euro, am părut necredibil. Nu ştiu dacă m-au luat în serios. Ar fi bine să şi producem utilaje pentru eoliene, ar fi cazul ideal", a mai spus Cotoşman.

La sfârşitul anului trecut, în România erau instalate unităţi eoliene de producţie a electricităţii de 462 MW. Capacitatea instalată de producţie a energiei eoliene ar putea ajunge la sfârşitul anului la 1.000 MW şi s-ar putea dubla anul viitor, permiţând alimentarea cu electricitate a peste 7,7 milioane de consumatori. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MEC: Schema de sprijin pentru sursele regenerabile creşte preţul energiei electrice cu "câţiva lei".
 Vizualizări articol: 410 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MEC: Schema de sprijin pentru sursele regenerabile creşte preţul energiei electrice cu "câţiva lei"0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei