Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 28 iun 2011 - Anul XVI, nr. 150 (4748)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

APMGR: MS continuă politica de blocare a utilizării genericelor în programele naţionale din România

Marţi, 28 Iunie 2011 (16:58:16)

Ministrul Sănătăţii pregăteşte un proiect care reconfirmă politica avută şi până în prezent de a bloca utilizarea genericelor în programele naţionale, susţine preşedintele APMGR, Dragoş Damian, în replică la anunţul prin care MS cere producătorilor să reducă cu 15% preţul gratuitelor din lista C2.

"Proiectul de lege formulat de MS nu cuprinde nimic din ceea ce i-a fost prezentat ministrului Attila Cseke de către Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) în întâlnirile avute în ultimul an. Personal, sunt întristat de faptul că, în ciuda dialogului lansat chiar de ministrul Cseke cu investitorii industriali din România, care dau 1,5% din PIB şi 70% din volumele de medicamente utilizate în terapie, precum şi a rapoartelor îngrijorătoare date de Consiliul Concurenţei şi a recomandărilor prezentate de FMI, acesta pregăteşte un proiect care reconfirma politică avută şi până în prezent de a bloca utilizarea genericelor în programele naţionale din România", a declarat preşedintele APMGR, Dragoş Damian, într-un comunicat remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.

El spune că, în primul rând, proiectul nu rezolvă problemă exporturilor paralele care parazitează aprovizionarea cu medicamente a programelor de sănătate din lista C2, a reţetelor fraudate, a reţetelor neacceptate la decontare în, valoare de 500 milioane lei la sfârşitul lui 2010 şi a creanţelor de peste 2 miliarde de lei din 2010 care provin din lista C2. De asemenea, nu se rezolvă problema inechităţii flagrante a accesului la medicamente: sub 1% din volumele de medicamente din România consumă aproape 50% din sumele decontate de statul român, susţine Damian.

"Apoi, desigur, este evident matematic în teorie că o scădere a preţului de decontare va conduce la o reducere a cheltuielilor; ceea ce sa va întampla în fapt însă este că, aşa cum am semnalat, consecinţa aplicării unor adaosuri mai mici conform proiectului MS va face ca jucătorii din piaţă să se axeze şi mai tare pe produsele scumpe care asigură un adaos mai mare în valoare absolută. În absenţa substituţiei generice şi a clusterelor, piaţa va reacţiona şi se va adapta în a utiliza produsul scump", a mai spus Damian.

Potrivit preşedintelui APMGR, reducerile de marje vor periclita stabilitatea financiară a farmaciilor şi a distribuitorilor, mulţi dintre aceştia preferând să intre în insolvenţă în loc să mai continue în acest mediu ostil şi imprevizibil.

Damian susţine că singurele soluţii sustenabile pentru creşterea accesului la medicamentele din lista C2 sunt substituţia generică, mecanismul de clustere pentru lista C2, negocierile preţ - volum cu marii producători care sunt dispuşi să ofere discount-uri foarte mari către statul român şi găsirea unor soluţii separate de finanţare pentru lista C2, inclusiv mecanisme bancare de scontare sau angajarea de către stat a creditului furnizor la producători.

"Nu în ultimul rând remarc cu îngrijorare că opinia publică - şi probabil şi ministrul Cseke - este intoxicată în ultima vreme cu un nou atac insinuant împotrivă genericelor, condus de data această cu mai multă abilitate. În fapt, penetrarea generică este în scădere în ultimii 3 ani, preţurilor medicamentelor generice sunt cele mai mici din Europa. Au dispărut 1.500 de medicamente generice ieftine în acelaşi interval de timp, fără a fi înlocuite de altceva. La fel se încearcă cu disperare minimizarea eforturilor de cercetare şi dezvoltare a producătorilor de generice, care investesc până la 10% din cifra de afaceri în activităţi de profil. Nu în ultimul rând, statul român este acuzat de lipsa susţinerii inovaţiei, în condiţiile în care acesta pune la bătaie milioane de euro pentru atragerea de investiţii în această zonă ", a conchis Damian.

Ministerul Sănătăţii cere producătorilor să micşoreze, de la 1 august, cu 15% preţul medicamentelor acordate gratuit de către stat pacienţilor din programele naţionale de diabet, tuberculoză, HIV/SIDA şi afecţiuni oncologice, iar distribuitorilor şi farmaciştilor să scadă adaosurile comerciale. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului APMGR: MS continuă politica de blocare a utilizării genericelor în programele naţionale din România.
 Vizualizări articol: 596 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
APMGR: MS continuă politica de blocare a utilizării genericelor în programele naţionale din România0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei