Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 25 apr 2011 - Anul XVI, nr. 96 (4694)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6156 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Boc: Proiectul privind normele metodologice la Legea zilierilor va fi semnat vineri

Marţi, 26 Aprilie 2011 (16:24:32)

Ministrul interimar al Muncii, premierul Emil Boc, a declarat că vineri va semna normele metodologice la Legea zilierilor care va intra în vigoare în 2 mai, aceste prevederi venind în ajutorul celor care fac muncă necalificată la câmp sau în alte domenii.

Premierul Emil Boc a mai spus că luni, 2 mai, intră în vigoare şi noului Cod al Muncii, care va produce un impact deosebit pentru salariat, dar şi pentru angajator.

El a precizat că odată cu intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii va avea loc o "ofensivă a controalelor" pentru combaterea muncii la negru.

Ministrul interimar al Muncii i-a atenţionat pe angajatorii care folosesc "forme nelegale" să încheie contracte de muncă, precizând că amenzile au crescut de patru ori în noua legislaţie faţă de cele prevăzute în vechiul Cod al Muncii.

"Atrag atenţia ferm celor care încă utilizează forme nelegale cu privire la salariaţi să încheie contracte de muncă. Noul Cod al Muncii prevede sancţiuni pecuniare de patru ori mai mari ca vechiul act, dar şi sancţiuni penale", a spus Emil Boc la finalul unei întâlniri cu ministrul Internelor, Traian Igaş şi cu conducerea Inspecţiei Muncii privind măsurile de combatere a muncii la negru.

Premierul Emil Boc spunea, vineri, la preluarea mandatului de ministru interimar al Muncii, că priorităţile sale imediate în noua funcţie sunt pregătirea intrării în vigoare, în luna mai, a noului Cod al Muncii prin mediatizarea prevederilor actului normativ, "îmbunătăţirea substanţială" a acţiunilor Inspecţiei Muncii de combatere a activităţilor nefiscalizate, aprobarea în maximum zece zile a normelor metodologice la Legea zilierilor, promovarea Legii asistenţei sociale şi absorbţia fondurilor europene.

Legea zilierilor a fost publicata în 20 aprilie în Monitorul Oficial. Actul normativ reglementează modul în care aceste persoane pot executa activităţi cu caracter ocazional, stabilind că durata activităţii ocazionale care poate fi exercitată este de minimum o zi, corespunzător cu opt ore de muncă.

Plata impozitului pe venit datorat pentru activitatea prestată de zilieri este în sarcina zilierului. Cuantumul impozitului este de 16%, calculat la remuneraţia brută.

Actul normativ prevede că durata zilnică de executare a activităţii unui zilier nu poate depăşi 12 ore, respectiv şase ore pentru lucrătorii minori care au capacitate de muncă. Chiar dacă părţile convin un număr mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel puţin opt ore de muncă.

Actul normativ mai prevede că nicio persoană nu poate fi angajată zilier dacă nu a împlinit 16 ani şi că angajatorul are obligaţia să plătească zilierului, la sfârşitul fiecărei zile de lucru, remuneraţia convenită şi să asigure, pe propria cheltuială, echipamente de lucru şi de protecţie care se impun prin natura şi specificul activităţii desfăşurate. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Boc: Proiectul privind normele metodologice la Legea zilierilor va fi semnat vineri.
 Vizualizări articol: 442 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Boc: Proiectul privind normele metodologice la Legea zilierilor va fi semnat vineri0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei