Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 24 dec 2010 - Anul XV, nr. 303 (4594)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu cere reexaminarea legii privind Academia de Ştiinţe Agricole "Gheorghe Ionescu-Şişeşti"

Luni, 27 Decembrie 2010 (17:40:37)

Preşedintele Traian Băsescu cere Parlamentului reexaminarea actului normativ de modificare şi completare a Legii 45/2009 privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti", în sensul respingerii textului legislativ.

Şerful statului apreciază, în cererea adresată Parlamentului, că nu este oportună acordarea de scutiri fiscale şi nici derogarea de la aplicarea dispoziţiilor în materia retrocedării proprietăţilor în ceea ce priveşte calitatea de persoană îndreptăţită.

Preşedintele Băsescu a trimis, luni, Parlamentului, cererea de reexaminare a Legii pentru modificarea şi completarea Legii 45/2009 privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti" şi a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii şi industriei alimentare, informează Administraţia Prezidenţială.

În motivarea cererii, şeful statului invocă faptul că, prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 96/2008 privind modificarea articolului III alineat (1) litera b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 29/2005 pentru modificarea Legii 290/2002 privind organizarea şi funcţionarea instituţiilor de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii, industriei alimentare şi a Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti", se acordau facilităţi fiscale unităţilor de cercetare-dezvoltare, sub forma scutirii acestora de la plata obligaţiilor fiscale restante. "Prin cererea de reexaminare asupra Legii de aprobare a ordonanţei amintite, din data de 31 martie 2009, am solicitat Parlamentului eliminarea facilităţilor fiscale întrucât acestea implicau elemente de ajutor de stat, fiind în contradicţie cu dispoziţiile Tratatului de Instituire a Comunităţii Europene", se menţionează în textul transmis Parlamentului.

Preşedintele Băsescu subliniază totodată că, prin legea care face obiectul cererii de reexaminare, la aricolul II se stabileşte că "…obligaţiile fiscale datorate de unităţile de cercetare-dezvoltare care au predat împreună cu terenul şi investiţii se sting prin compensare, (…) cu valoarea rămasă neamortizată pentru activele predate, până la concurenţa sumelor evidenţiate în protocoalele de predare-primire încheiate între unităţile de cercetare-dezvoltare şi comisiile locale de fond funciar".

"Subliniem, de asemenea, că nu este oportună acordarea unor astfel de scutiri fiscale, având în vedere contextul economic actual şi impactul pe care acestea le pot avea asupra veniturilor bugetare", se arată în cererea de reexaminare.

De asemenea, şefulul statului precizează că, potrivit articolului IV din legea supusă reexaminării, se stabileşte, prin derogare de la Legea 10/2001 privind regimul juridic al imobilelor preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, restituirea în proprietatea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Siseşti" a bunurilor imobile, construcţiilor şi terenului aferent, care au aparţinut unor institute de cercetare.

"Întrucât Academia este o instituţie autonomă de drept public, această entitate este exceptată de la aplicarea dispoziţiilor în materia retrocedării proprietăţilor în ceea ce priveşte calitatea de persoană îndreptăţită. Considerăm că nu este oportună această derogare întrucât nu se precizează în mod expres regimul juridic aplicabil imobilelor, construcţiilor şi terenurilor astfel retrocedate, aspect în funcţie de care se determină incidenţa prevederilor Legii nr.10/2001 sau a legilor fondului funciar", se mai arată în cererea de reexaminare.

Preşedintele Băsescu solicită Parlamentului reexaminarea legii, în sensul respingerii ei.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu cere reexaminarea legii privind Academia de Ştiinţe Agricole "Gheorghe Ionescu-Şişeşti".
 Vizualizări articol: 275 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu cere reexaminarea legii privind Academia de Ştiinţe Agricole "Gheorghe Ionescu-Şişeşti"0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei