Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 24 dec 2010 - Anul XV, nr. 303 (4594)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Împrumuturile în valută readuc pe creştere, în noiembrie, creditul pentru firme şi populaţie

Luni, 27 Decembrie 2010 (14:57:20)

Împrumuturile în valută acordate de bănci firmelor şi populaţiei au urcat cu 1,2% în noiembrie, şi au susţinut majorarea soldului total a creditului neguvernamental cu 0,5%, în condiţiile în care finanţările în lei au scăzut cu 1,1% în termeni reali, potrivit datelor BNR

Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut în luna noiembrie 2010 cu 0,5% (în stagnare, în termeni reali) faţă de luna octombrie 2010, până la nivelul de 207,92 miliarde lei.

Creditul în lei s-a diminuat cu 0,6% (-1,1% în termeni reali), în timp ce creditul în valută exprimat în lei a crescut cu 1,2% (exprimat în euro, creditul în valută a urcat cu 0,8%).

Populaţia a fost principalul beneficiar de credite în valută, soldul acestor împrumuturi majorându-se cu 1,4% până la echivalentul a 65,6 miliarde lei, faţă de 65,2 miliarde lei finanţările în devize străine atrase de la bănci de firme.

Dinamica este mai mai accentuată în cazul populaţiei şi pe segmentul creditării monedă naţională, soldul împrumuturilor în lei atrase de persoanele fizice fiind cu 0,9% sub nivelul din octombrie, respectiv 36,17 miliarde lei. Firmele au în derulare finanţări în monedă locală de 40,8 miliarde lei, în scădere cu 0,3% faţă de octombrie.

La finele lunii noiembrie, creditul neguvernamental înregistra o creştere de 3,5% (-3,9% în termeni reali) faţă de 30 noiembrie 2009, pe seama majorării cu 8,2% a componentei în valută exprimată în lei (exprimat în euro, creditul în valută s-a majorat cu 8%) şi a diminuării cu 3,6% a componentei în lei (-10,5% în termeni reali).

În ultimele 12 luni, firmele au acfcesat credite într-un ritm mai rapid decât populaţia, avansul pe valută fiind de 10%, comparativ cu 6,5% în cazul persoanelor fizice.

Cea mai amplă scădere din ultimul an a fost consemnată la creditele în lei pentru populaţie, cu 7,2%, în timp ce soldul împrumuturilor în lei aproape a stagnat în peroada analizată.

Creditul guvernamental a crescut în luna noiembrie cu 8,2%, până la 58,29 miliarde lei. Comparativ cu 30 noiembrie 2009, creditul guvernamental a înregistrat o creştere de 23,1% (14,3% în termeni reali). 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Împrumuturile în valută readuc pe creştere, în noiembrie, creditul pentru firme şi populaţie.
 Vizualizări articol: 240 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Împrumuturile în valută readuc pe creştere, în noiembrie, creditul pentru firme şi populaţie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei