Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 iun 2010 - Anul XV, nr. 144 (4435)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Kelemen: ORDA trebuie restructurată şi făcută mai eficientă, nu desfiinţată pentru că vor OGC-urile

Marţi, 22 Iunie 2010 (18:46:45)

Ministrul Culturii Kelemen Hunor a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, privind solicitările UCMR-ADA şi CREDIDAM de desfiinţare a ORDA, că oficiul trebuie, într-adevăr, să fie restructurat, făcut mai eficient, dar nu trebuie desfiinţat pentru că aşa cer aceste organisme de gestiune colectivă (OGC).

Kelemen Hunor a declarat, luni, că restructurările pe care urmează să le facă Ministerul Culturii, în cadrul planului de restructurare al Guvernului, vizează, printre altele, şi Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA).

Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România - Asociaţia pentru Drepturi de Autor (UCMR-ADA) şi Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi (CREDIDAM) au trimis o scrisoare ministrului Culturii, pe 4 mai, dar şi preşedintelui Traian Băsescu şi premierului Emil Boc, pe 29 aprilie, în care cer desfiinţarea ORDA ca agenţie guvernamentală, în condiţiile în care autorităţile vorbesc despre reducerea numărului acestor agenţii şi a cheltuielilor bugetare. Cele două OGC-uri argumentează că "ORDA a fost înfiinţată în 1996 cu un mandat temporar, «pentru a asigura implementarea rapida a dispoziţiilor Legii nr. 8/1996» privind drepturile de autor şi conexe", iar "un deceniu şi jumătate mai târziu, competenţele ORDA au crescut alarmant şi, odată cu acestea, sumele cheltuite din bugetul de stat", se arată într-un comunicat remis luni MEDIAFAX.

De asemenea, UCMR-ADA şi CREDIDAM spun că "la ORDA lucrează aproape 100 de persoane, cu toate că organismele similare din spaţiul european au undeva între 10 - 30 de angajaţi", că "agenţia primeşte anual de la bugetul României 1.500.000 de euro, la care se adaugă venituri proprii din cele peste 70 de taxe (tarife) prevăzute în H.G. nr. 1086/2008, de până la 1.000 de lei fiecare" şi că "ORDA a avut încă de la început un statut neclar", aflându-se în subordinea Guvernului României, fiind în acelaşi timp coordonată de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN).

Contactat de MEDIAFAX, ministrul Kelemen Hunor a precizat mai întâi că UCMR-ADA şi CREDIDAM sunt "în război, şi nu între ghilimele, cu ORDA", iar el nu doreşte să se situeze nici de o parte, nici de alta.

"Nu trebuie desfiinţată ORDA că aşa doreşte Ştefan Gheorghiu (directorul CREDIDAM, n.r.) şi Adrian Iorgulescu (preşedintele UCMR-ADA, n.r.). Trebuie restructurată, făcută mai eficientă, mai transparentă", a spus Kelemen, precizând că "şi OGC-urile trebuie să înţeleagă că nu sunt stăpânii drepturilor de autor". "Şi ei trebuie să fie echilibraţi, să facă plăţile (...). Avem şi plângeri faţă de cum funcţionează unele OGC-uri", a adăugat Kelemen.

Ministrul a oferit o serie de precizări şi privind Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 43/2010, denunţată de reprezentanţii OGC-urilor, prezenţi la o conferinţă de presă care a avut loc la ORDA pe 3 iunie, pentru că ar duce la "etatizarea drepturilor de autor", printr-o prevedere potrivit căreia ORDA va administra un "sistem informatic naţional" privind evidenţa plăţii drepturilor de autor şi a repartiţiei sumelor aferente.

"Nimeni nu vrea să ia atribuţiile OGC-urilor şi să repartizeze banii în locul lor. Nimeni nu vrea să naţionalizeze OGC-urile, aşa cum s-a spus", a declarat Kelemen Hunor, precizând totodată că această bază de date naţională este, în opinia sa, "foarte bine gândită" pentru transparenţă. Proiectul a fost gândit în urma unei înţelegeri de anul trecut cu Uniunea Europeană, vizând simplificarea şi transparentizarea procedurilor administrative.

Potrivit reprezentanţilor OGC-urilor prezenţi la conferinţa de la ORDA din 3 iunie, printre care s-au numărat Ana Achim, directorul UCMR-ADA, Ştefan Gheorghiu, directorul CREDIDAM, Dan Popi, reprezentantul UPFR, această iniţiativă, susţinută de ORDA, ar duce la "etatizarea drepturilor de autor" şi la desfiinţarea OGC-urilor sau transformarea lor în "simple ghişee" de unde titularii de drepturi să încaseze sumele la care au dreptul, a căror repartiţie să fie făcută de ORDA.

OGC-urile sunt asociaţii de drept privat ale titularilor de drepturi, gestiunea drepturilor de autor fiind de drept privat, a atras atunci atenţia Ştefan Gheorghiu. "Noi nu avem cunoştinţă în vreo ţară din lume să existe un asemenea abuz asupra unor organizaţii de drept privat. (...) Nicăieri în lume nu există o centralizare la stat a unei baze de date a titularilor de drepturi", a spus directorul CREDIDAM.

La rândul său, Ana Achim a explicat că nu i se poate cere să pună la dispoziţia ORDA baza de date a UCMR-ADA şi în plus pe cheltuiala OGC-ului. UCMR-ADA gestionează şi drepturile unor autori străini, pe care nu îi are într-o bază de date proprie, ci are acces la o bază de date internaţională, iar aceasta "nu poate fi confiscată de statul român". "Convenţii internaţionale semnate de România ar fi încălcate", a subliniat atunci Gheorghiu.

Ana Achim a mai declarat că nici în vremea comunismului, când UCMR-ADA se ocupa de gestiunea drepturilor de autor, nu era exercitat un astfel de control de stat.

De asemenea, reprezentanţii OGC-urilor au atras atenţia că ORDA îşi depăşeşte atribuţiile pentru care a fost constituit, şi anume să verifice activitatea OGC-urilor şi să vegheze la respectarea drepturilor de autor.

Pe de altă parte, directorul ORDA, Robert Bucur, numit în funcţie pe 18 mai, a spus în conferinţă că "în mod sigur ORDA va exista în continuare, pentru că trebuie ca statul să controleze repartizarea corectă" a sumelor din drepturi de autor. Bucur a mai precizat că ORDA nu are doar atribuţii de verificare a OGC-urilor, ci gestionează şi cinci registre naţionale (Registrul Naţional al Fonogramelor, Registrul Naţional al Videogramelor etc.) şi face constatări în cazul încălcării drepturilor de autor ce pot servi în litigii.

Bucur a dat asigurări privind transparenţa activităţii ORDA sub conducerea sa şi privind sprijinul pe care instituţia îl va acorda OGC-urilor, pentru ca interesele acestora să se intersecteze, iar în final titularii de drepturi să îşi primească banii.

Noul director al ORDA a mai anunţat că a dispus încheierea unor controale prelungite la unele OGC-uri, printre care CREDIDAM, care durau de circa un an, când, în mod normal, controalele ORDA ar trebui să dureze o lună.

ORDA - Oficiul Român pentru Drepturile de Autor - a fost înfiinţat prin Legea 8/1996, art. 137, şi îşi desfăşoară activitatea în domeniul proprietăţii intelectuale, în materia drepturilor de autor şi drepturilor conexe, organ de specialitate al administraţiei publice centrale în subordinea Guvernului, cu personalitate juridică, fiind autoritate unică de reglementare, evidenţă prin registre naţionale, supraveghere, autorizare, arbitraj şi constatare tehnico-ştiinţifică în domeniul drepturilor de autor şi al drepturilor conexe. Oficiul este coordonat de ministrul Culturii.

UCMR-ADA - Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România-Asociaţia pentru Drepturi de Autor - este unic organism de gestiune colectivă în România acreditat să gestioneze drepturile de autor în domeniul muzical, potrivit Deciziei ORDA nr.3/1997, funcţionând după modelul societăţilor de gestiune colectivă din celelalte ţări europene.

Constituit în 1996, ca asociaţie nonprofit, CREDIDAM - Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi - reprezintă interesele artiştilor interpreţi români şi străini. Obiectul activităţii CREDIDAM este colectarea şi repartizarea banilor cuveniţi acestora, proveniţi din difuzarea înregistrărilor comerciale pe teritoriul României de către posturile de radio, TV, cablu, cinematografe, în restaurante, hoteluri, discoteci etc. Organizaţia numără în prezent peste 8.000 de membri: actori, balerini, muzicieni din toate genurile (pop, folk, rock, muzică populară, muzică clasică etc.).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Kelemen: ORDA trebuie restructurată şi făcută mai eficientă, nu desfiinţată pentru că vor OGC-urile.
 Vizualizări articol: 870 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Kelemen: ORDA trebuie restructurată şi făcută mai eficientă, nu desfiinţată pentru că vor OGC-urile5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei