Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 iun 2010 - Anul XV, nr. 144 (4435)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Elevii ar putea merge din toamnă în vizite la ferme şi s-ar putea ocupa de grădinărit

Marţi, 22 Iunie 2010 (14:51:16)

Peste 1,6 milioane de elevi din clasele I-VIII ar putea merge din toamnă în vizite la ferme sau la staţiuni de cercetare şi s-ar putea ocupa de grădinărit, pentru a cunoaşte beneficiile fructelor şi legumelor, costurile pentru aceste activităţi urmând să fie suportate de consiliile judeţe sau locale

Prevederile sunt cuprinse într-un proiect de Hotărâre de Guvern elaborat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), care stabileşte măsurile adiacente ale programului de încurajare a consumului de fructe în şcoli.

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii arată, într-un comunicat de presă remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX, pe lângă distribuţia gratuită de fructe în şcoli, statele membre au obligaţia să implementeze măsuri adiacente pentru formarea şi fixarea de obiceiuri alimentare sănătoase în rândul copiilor.

Astfel, Ministerul Agriculturii propune ca măsuri adiacente pentru anul şcolar 2010-2011 organizarea de vizite la ferme pomicole sau legumicole, la staţiuni de cercetare pomicolă sau legumicolă, la zilele recoltei, expoziţii, târguri sau alte evenimente ori activităţi similare. De asemenea, elevii ar putea participa la activităţi de grădinărit sau la concursuri tematice cu premii şi ar putea fi informaţi, prin broşuri sau materiale didactice, despre beneficiile consumului de fructe şi legume proaspete.

"Acestea au ca scop conştientizarea, în rândul elevilor din clasele I-VIII, a specificului fructelor şi legumelor ca produse agricole, a rolului acestora în alimentaţia umană, precum şi a beneficiilor consumului de fructe şi legume proaspete şi, prin urmare, crearea şi fixarea de obiceiuri alimentare sănătoase. Pe termen lung, implementarea acestui program la o vârstă la care se formează obiceiurile alimentare poate contribui la reducerea cheltuielilor destinate tratării diferitelor afecţiuni (de exemplu obezitatea şi diabetul) cauzate de o alimentaţie nesănătoasă", potrivit MADR.

Consiliile judeţene sau locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti şi, respectiv, ale comunelor, oraşelor şi municipiilor sunt obligate să pună în aplicare cel puţin una dintre aceste măsuri adiacente, costurile urmând să fie suportate de acestea.

Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a precizat că aceste măsuri sunt opţionale pentru elevi, iar aceştia nu vor fi obligaţi să facă "muncă patriotică".

"Fiecare autoritate locală poate implementa una sau mai multe măsuri, în funcţie de preferinţe şi buget. Decizia aparţine, în totalitate, acestora. Dacă aleg să organizeze vizite la ferme legumicole sau pomicole, dacă tipăresc broşuri şi materiale didactice sau optează pentru activităţi de grădinărit sau concursuri tematice ori dacă aleg două sau mai multe dintre aceste măsuri adiacente, totul depinde de hotărârea lor. Subliniez, o dată în plus, că măsurile sunt opţionale, iar copiii nu vor fi obligaţi, sub nicio formă, să facă «muncă patriotică»", a spus Mihail Dumitru, citat într-un comunicat de marţi al Ministerului Agriculturii.

Potrivit iniţiatorilor proiectului de HG, activităţile de grădinărit se încadrează în categoria activităţilor în aer liber şi au fost gândite ca un mod de relaxare în natură a copiilor, iar participarea elevilor este opţională, nu obligatorie, "opţională fiind şi consumarea mărului oferit în şcoală, chiar dacă furnizarea acestuia este obligatorie".

"În funcţie de vârstă, elevii pot participa, de exemplu, fie la plantatul unor arbuşti sau pomi fructiferi - şi când spun asta nu mă gândesc la plantatul unei întregi livezi, ci a unui puiet - fie la udatul florilor sau a legumelor cu ajutorul stropitorilor etc. La acest fel de activităţi ne-am gândit atunci când am ales activităţile în timpul liber ca activităţi adiacente programului de încurajare a consumului de fructe în şcoli şi nu la a trimite copiii la muncă patriotică", a mai spus ministrul Mihail Dumitru.

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii au precizat că 1.688.995 de elevi din clasele I-VIII, din învăţământul public şi privat, vor beneficia de programul fructe în şcoli, limita valorii zilnice fiind de 0,30 lei pe elev. Pentru anul şcolar 2010-2011 România a obţinut 9.659.220 de euro, aproape dublul fondurilor alocate pentru 2009-2010.

Ministerul Agriculturii menţionează că în 26 februarie a notificat CE privind strategia de implementare a programului, care cuprinde informaţii legate de grupul ţintă, produsul distribuit, măsurile adiacente şi bugetul programului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elevii ar putea merge din toamnă în vizite la ferme şi s-ar putea ocupa de grădinărit.
 Vizualizări articol: 502 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Elevii ar putea merge din toamnă în vizite la ferme şi s-ar putea ocupa de grădinărit0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei