Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 22 iun 2010 - Anul XV, nr. 144 (4435)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Bolnavii psihic cer autorităţilor să menţină accesul gratuit la asistenţă medicală şi medicamente

Marţi, 22 Iunie 2010 (14:49:40)

Bolnavii psihic cer autorităţilor să nu restrângă accesul gratuit la asistenţa medicală şi medicamentele de care beneficiază prin sistemul de asigurărilor sociale de sănătate, menţionând că orice întrerupere sau schimbare a tratamentului poate fi "fatală" în cazul acestor suferinţe.

Aproximativ zece persoane, membre ale Asociaţiei Aripi, care reprezintă pacienţii cu boli psihice, au pichetat, marţi, sediul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, în speranţa că vor putea vorbi cu reprezentanţii acestei instituţii despre problemele cu care se confruntă.

Protestul a avut loc între orele 11.00 şi 13.00, participanţii având bannere pe care scria "Boala psihică - o crimă?", "Bolnavul psihic are dreptul să fie respectat ca fiinţă umană", "Boala psihică, fără medicamente", "Păstraţi-vă sănătatea mintală" şi "Statul este obligat să asigure sănătatea publică (Constituţia României, articolul 34, paragraful 2)".

Preşedintele Asociaţiei Aripi, Ştefan Bandol, a spus că a aflat de la reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii că, potrivit noului contract-cadru şi a normelor de aplicare a acestuia, bolnavii psihic vor beneficia doar de trei consultaţii pe an.

"Este de neacceptat ca bolnavii psihic, cu schizofrenie, tulburări schizotipale şi delirante, tulburări afective majore, tulburări psihotice acute, să fie obligaţi să achite o co-plată pentru asistenţa medicală şi pentru medicamente şi să le fie limitat accesul la tratament. Această categorie de pacienţi este protejată prioritar atât de actuala lege a sănătăţii mintale, cât şi prin deciziile luate în Parlamentul European de Comisia pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară, referitor la sănătatea mintală", a declarat Ştefan Bandol.

Acesta a mai spus că, din informaţiile pe care le-a primit, prin noul sistem de compensare a medicamentelor s-ar putea ca bolnavii psihic să fie nevoiţi să-şi plătească medicaţia.

"Aşteptăm un răspuns clar şi ferm din partea autorităţilor cu privire la asistenţa medicală şi accesul la tratamente după 1 iulie", a mai spus Ştefan Bandol.

Protestul va continua şi miercuri, la sediul Ministerului Sănătăţii.

Reprezentanţii pacienţilor cu boli psihice spun că au aflat de intenţia CNAS de a schimba mecanismele de referenţiere a medicamentelor pe clase terapeutice, fapt care va duce la creşterea co-plăţii şi limitarea drastică a accesului la medicamente pentru această categorie.

Aceştia solicită ca pentru serviciile medicale şi medicaţia aferentă să se aplice în mod nediscriminatoriu sistemul existent în prezent în alte arii terapeutice, cum ar fi, de exemplu, programele naţionale, respectiv medicamentele corespunzătoare DCI-urilor aprobate în acest segment să fie rambursate în totalitate indiferent de mecanismele de referenţiere, iar pacienţii să fie exceptaţi de la co-plata şi limitarea consultaţiilor.

"Dintre toate categoriile de bolnavi, cei cu boli psihice debilitante au cele mai mari probleme sociale, astfel încât orice barieră administrativă sau de co-plată suplimentară pusă în calea accesului la tratament conduce la renunţare, cu toate consecinţele ce decurg pentru pacient, aparţinători şi sistem: internări repetate, agravări consecutive fiecarei noi acutizări, costuri intraspitaliceşti crescute, incapacitare progresivă", a mai spus preşedintele Asociaţiei Aripi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bolnavii psihic cer autorităţilor să menţină accesul gratuit la asistenţă medicală şi medicamente.
 Vizualizări articol: 567 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bolnavii psihic cer autorităţilor să menţină accesul gratuit la asistenţă medicală şi medicamente0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei