Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 15 mar 2010 - Anul XV, nr. 61 (4352)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Primăvara începe cu proteste în toată ţara, sindicaliştii cer bani, Guvernul spune că nu are

Luni, 15 Martie 2010 (17:02:56)

Sindicaliştii cer bani, Guvernul spune că nu îi are, o situaţie deloc nouă, dar reluată la început de primăvară şi completată cu proteste, în următoare zile fiind anunţată mare agitaţie atât în judeţe, cât şi în Capitală, blocată miercuri şi joi de transporatori şi de greva de la metrou.

Seria protestelor de primăvară a fost deschisă, săptămâna trecută, de pichetele organizate de "Cartel Alfa" la nivel teritorial. A urmat apoi, vineri, protestul din Capitală, unde 200 de sindicalişti au pichetat sediul Guvernului, care l-au impresionat pe premier să iasă în mijlocul lor şi să le explice că nu are un buzunar ascuns cu bani ca să îi împartă la săraci, deci cu alte cuvinte să se mulţumească doar cu ce le poate da.

După două zile de pauză, luni, o nouă săptămână, o nouă serie de proteste, de această dată deschisă de studenţi, care şi-au programat pichete pentru toată săptămâna la Ministerul Educaţiei, iar miercuri şi în toate centrele universitare din ţară. Aceştia se vor întâlni, marţi, cu ministrul Daniel Funeriu, de la care aşteaptă mai mulţi bani pentru burse şi tabere, dar şi să îi consulte cu privire la legea educaţiei şi la alte acte normative care îi privesc.

Până miercuri, în Capitală nu se mai anunţă nimic în plus, "Cartel Alfa" şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) organizând doar în teritoriu pichete la prefecturi.

Bucureştiul va fi blocat însă miercuri şi joi de transportatori, care vor să vină în Piaţa Victoriei cu camioane şi taxiuri şi să oprească circulaţia în zona centrală, între orele 10.00 şi 15.00. Transportatorii anunţă o impresionantă desfăşurare de forţe: peste 11.000 de oameni, 1.500 de autocare şi autobuze, 600 de maşini ale şcolilor de şoferi şi 10.000 de taxiuri se vor alinia pe Bulevardul Kiseleff, de la Muzeul Antipa la Piaţa Presei Libere.

Dacă miercuri rămâne ca soluţie de transport metroul, de joi şi acesta va fi inaccesibil pentru bucureşteni, angajaţii Metrorex urmând să intre în grevă generală pe termen nelimitat. Între orele 04.00 şi 16.00 pe magistralele de metrou va fi linişte. Singurele variante de transport pentru bucureşteni rămân astfel cele ale RATB, care probabil vor fi suprasolicitate, şi maşinile personale. Şi angajaţii de la metrou vor mai mulţi decât anul trecut, pentru că, spun ei, profitul Metrorex a crescut şi deci e dreptul lor să primească salarii mai mari.

Vineri ar urma să fie ziua dezbaterilor sindicaliştilor cu premierul, în care să se analizeze toate punctele discutate de partenerii sociali cu guvernanţii în această săptămână, problemele legate de pensii, politica salarială, într-un cuvânt, bani mai mulţi.

Primăvara protestelor nu se încheie însă în această săptămână. După Paşti, în a doua jumătate a lunii aprilie ies în stradă sanitarii, agricultorii, pensionarii, dar este anunţat şi un miting cu 10.000 de oameni în Bucureşti, în ziua în care se votează Legea pensiilor în Camera Deputaţilor.

Nici lunile mai şi iunie nu se anunţă liniştite pentru guvernanţi, "Cartel Alfa" ameninţând deja cu greva generală la nivel naţional, iar profesorii fiind hotărâţi să nu vor încheia situaţia şcolară şi să intre în grevă cu puţin timp înainte de finalul anului şcolar.

Dacă în cazul protestele deja organizate nu se mai poate schimba situaţia, pentru cele viitoare anunţate bugetarii ar putea să re răzgândească. Sindicaliştii ar putea anunţa modificări în lista acţiunilor de protest după întâlnirea de vineri cu premierul Emil Boc, în funcţie de ce primesc.

Premierul Emil Boc se arată deschis pentru întâlniri şi discuţii cu partenerii sociali, însă rămâne de văzut ce s-ar putea schimba în avantajul salariatului, în condiţiile în care a anunţat că "buzunarele" statului sunt goale şi deci bugetarii, fie ei din educaţie, sănătate, administraţie sau transporturi, nu pot primi, cel puţin în acest an, mai mulţi bani şi în niciun caz un salariu minim mai mare cu 105 lei decât în prezent.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primăvara începe cu proteste în toată ţara, sindicaliştii cer bani, Guvernul spune că nu are.
 Vizualizări articol: 498 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Primăvara începe cu proteste în toată ţara, sindicaliştii cer bani, Guvernul spune că nu are0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei