Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 3 mar 2010 - Anul XV, nr. 51 (4342)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Noul proiect de lege privind malpraxisul reduce la minimum procedurile juridice şi susţine medierea

Miercuri, 3 Martie 2010 (16:12:34)

Noul proiect de lege privind malpraxisul prevede facilitarea procedurilor administrative, reducerea la minimum a procedurilor juridice şi susţine medierea, asigurătorul fiind obligat ca într-un anumit termen să facă o propunere pentru despăgubirea victimei prejudiciului.

Prevederile sunt cuprinse în proiectul de lege de modificare şi completare a Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, supus dezbaterii publice de către Ministerul Sănătăţii.

Proiectul de act normativ accentuează responsabilitatea furnizorilor de produse şi servicii medicale, sanitare sau farmaceutice, prin introducerea obligaţiei acestora de a comunica orice informaţie solicitată de către persoana care se consideră victimă a unui act de malpraxis.

De asemenea, proiectul introduce obligaţia de asigurare pentru garantarea răspunderii civile a furnizorilor de produse şi servicii medicale, sanitare sau farmaceutice.

La dezbaterile din Comisia pentru cazurile de malpraxis va participa şi un reprezentant al societăţii de asigurări. Astfel, se stabilesc premisele acordării cu celeritate a prejudiciului pretins de către persoana vătămată, potrivit iniţiatorilor proiectului.

Proiectul prevede şi posibilitatea împăcării părţilor, fără a mai fi nevoie de intervenţia instanţelor de judecată.

"Având în vedere tendinţa din statele Uniunii Europene de soluţionare a cazurilor de malpraxis prin mediere, prin prezentul proiect de act normativ se introduc prevederi pentru facilitarea procedurilor administrative şi reducerea la minimum a procedurilor juridice. Astfel, asigurătorul este obligat ca într-un anumit termen să facă o propunere pentru despăgubirea victimei prejudicilor", se arată în nota de fundamentare a proiectului de lege.

Astfel, Direcţiile de sănătate publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti vor putea angaja mediatori autorizaţi pentru soluţionarea conflictelor dintre victimele malpraxisului şi personalul medical sau furnizorul de produse şi servicii medicale, sanitare sau farmaceutice.

"Dacă victima prejudiciului şi personalul medical, furnizorii de produse şi servicii medicale, sanitare sau farmaceutice ajung la o înţelegere, vor încheia un contract de tranzacţie, cu acordul asigurătorului. Prin aceasta se preîntâmpină un proces dintre victima prejudiciului şi personalul medical, furnizorii de produse şi servicii medicale, sanitare sau farmaceutice, în care să se pretindă noi despăgubiri pentru prejudiciile produse", se mai arată în nota de fundamentare a proiectului.

Totodată, proiectul prevede că orice persoană sau, după caz, reprezentantul legal al acesteia, care se consideră victima unui act de malpraxis săvârşit în exercitarea unei activităţi de prevenţie, diagnostic şi tratament trebuie să fie informată de către furnizorul de produse şi servicii medicale, sanitare sau farmaceutice asupra circumstanţelor şi cauzelor producerii prejudiciilor pretinse, în termen de cel mult 15 zile de la data depunerii de către aceasta a cererii pentru comunicarea informaţiilor.

În cazul decesului unei persoane ca urmare a unui act de malpraxis, aceste informaţiile vor fi comunicate la solicitarea succesorilor acesteia.

Totodată, în situaţia în care Comisia de malpraxis a reţinut că s-a produs un prejudiciu pacienţilor, asigurătorul - care garantează răspunderea civilă a personalului medical sau a furnizorului de produse şi servicii medicale, sanitare sau farmaceutice - va transmite victimei sau succesorilor acesteia, în două luni de la primirea deciziei, o ofertă pentru despăgubirea integrală, în limita plafonului asigurat prin contractele de asigurare.

Dacă victima sau succesorii acesteia acceptă oferta, va fi încheiat cu personalul medical sau cu furnizorul de produse şi servicii medicale, sanitare sau farmaceutice un contract de tranzacţie privind prejudiciile produse, în termen de o lună de la data plăţii despăgubirii. O copie după contractul de tranzacţie va fi transmisă Comisiei de malpraxis de către personalul medical, furnizorul de produse şi servicii medicale, sanitare sau farmaceutice în termen de o lună de la data încheierii acestuia.

Limitele maxime ale despăgubirilor de asigurare se stabilesc de către Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, după consultarea cu asociaţiile profesionale din domeniul asigurărilor şi din domeniul medical.

Proiectul de act normativ va fi în dezbatere publică până în 1 aprilie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Noul proiect de lege privind malpraxisul reduce la minimum procedurile juridice şi susţine medierea.
 Vizualizări articol: 783 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Noul proiect de lege privind malpraxisul reduce la minimum procedurile juridice şi susţine medierea5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei