Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 3 mar 2010 - Anul XV, nr. 51 (4342)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Birou pentru observarea pieţei muncii, înfiinţat printr-un proiect european de 2,5 milioane de euro

Miercuri, 3 Martie 2010 (14:26:52)

Blocul Naţional Sindical a lansat, miercuri, un proiect european de 2,5 milioane de euro, prin care va crea Biroul pentru observarea pieţei muncii şi a calităţii locurilor de muncă, instituţie care va face rapoarte, studii de caz în baza cărora va putea sugera strategii pentru reforme legislative.

Biroul pentru observarea pieţei muncii şi a calităţii locurilor de muncă, denumit "Observator", începe să funcţioneze din luna martie, fiind gândit ca o instituţie de cercetare ce va oferi actorilor sociali, opiniei publice şi autorităţilor statului date statistice, rapoarte şi studii de caz pe subiecte specifice pieţei muncii, din zone-nişă neacoperite în prezent de instituţiile de stat sau private specializate în cercetare.

"BNS a luat iniţiativa de a înfiinţa un astfel de birou, întrucât de-a lungul istoriei sale de 18 ani de activitate sindicală s-a lovit de nenumărate ori de lipsa informaţiilor pe subiecte punctuale legate de salarizare, distribuţia veniturilor, condiţii de muncă, flexibilitatea locurilor de muncă, măsuri de incluziune socială, sănătate şi securitate în muncă, productivitate sau munca la negru – toate extrem de importante pentru fundamentarea unor puncte de vedere realiste cu care BNS participa la negocieri cu Guvernul sau cu societăţile în care are sindicate. Nu o dată, BNS a fost nevoit să facă cercetări pe cont propriu, să «sape» în bazele de date stufoase existente la nivelul Uniunii Europene şi să aloce timp, resurse financiare şi resurse umane pentru a oferi partenerilor de negociere şi opiniei publice puncte de vedere complexe şi argumentate", a declarat, miercuri, liderul sindical, Dumitru Costin.

Proiectul, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, este implementat în parteneriat cu Centrul Naţional de Pregătire în Statistică şi cu experţi italieni care au lucrat pentru Comisia Europeană şi Guvernul italian.

"Observatorul" va beneficia de sprijinul financiar al Uniunii Europene până în august 2012, cheltuielile ulterioare pentru continuarea activităţii urmând să fie suportate de către confederaţie.

"Biroul va putea sugera autorităţilor strategii şi linii directoare pentru reforme legislative în domeniul muncii şi politici pentru îmbunătăţirea relaţiilor din piaţa muncii. Pe termen mediu şi lung, BNS va contribui semnificativ la creşterea calităţii dezbaterilor între partenerii sociali la toate nivelurile de dialog social, reducerea numărului de conflicte sociale cauzate de revendicări neconforme cu realitatea economică, creşterea calităţii locurilor de muncă şi a adaptabilităţii forţei de muncă şi a gradului de ocupare, precum şi a numărului de persoane incluse în programe de formare profesională", a mai spus Costin.

Rapoartele de cercetare vor aborda teme precum tratamentul fiscal al veniturilor din muncă, avertizarea timpurie privind piaţa muncii, economia informală şi impactul ei asupra pieţei muncii, mobilitatea forţei de muncă şi aspecte privind incluziunea socială dar şi România în contextul Agendei UE 2020 – locuri de muncă mai multe şi mai bune într-o economie bazată pe cunoaştere.

În cadrul proiectului vor fi realizate şi mai multe studii de caz privind caracteristicile forţei de muncă la nivel regional, barometrul productivităţii muncii, politica salarială în sectorul public versus politica salarială în sectorul privat, condiţiile de muncă, satisfacţia la locul de muncă şi performanţa angajatului sau analiza măsurilor active de creştere a ocupării forţei de muncă la nivel local şi regional.

"Observatorul" a fost conceput ca o reţea formată din experţi români şi străini, din companii cu capital privat şi de stat, din organizaţii sindicale şi organizaţii patronale.

"Această formă de organizare a fost aleasă pornind de la ideea că o schimbare profundă de mentalitate se poate realiza doar dacă toţi actorii sociali din piaţa muncii înţeleg că este necesar să lucreze împreună", a declarat Costin.

În cadrul proiectului va fi înfiinţată şi o Bibliotecă virtuală ce va oferi afiliaţilor acces la o bază de date cuprinzând publicaţii economico-sociale, rapoarte de cercetare, studii de caz şi exemple de bune practici, legislaţie românească şi europeană în domeniul muncii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Birou pentru observarea pieţei muncii, înfiinţat printr-un proiect european de 2,5 milioane de euro.
 Vizualizări articol: 496 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Birou pentru observarea pieţei muncii, înfiinţat printr-un proiect european de 2,5 milioane de euro0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei