Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 3 mar 2010 - Anul XV, nr. 51 (4342)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Justiţie

Preşedintele Curţii de Apel, suspectat că nu e străin de împroprietăriri ilegale cu pădure

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Tentaţia împroprietăririlor ilegale nu a ocolit nici familia magistraţilor. Fosta soacră a preşedintelui Curţii de Apel Suceava Cezar Hîncu, Oltea Felicia Croitoru, a fost reclamată de o rudă că s-a folosit de acte de proprietate „la dublu” pentru a obţine ilegal câteva zeci de hectare de pădure pentru ea şi alţi membri ai familiei.

Demersurile perseverente efectuate ani la rând de Niculina Antonovici, verişoară de gradul doi cu Oltea Croitoru, susţinute de documente oficiale şi memorii, au fost în final încununate de succes, astfel că, în urmă cu câteva zile, prefectul de Suceava, Sorin Arcadie Popescu, i-a dat în judecată pe Oltea Croitoru şi alţi 17 membri ai familiei ei, Comisia Judeţeană de fond funciar Suceava, Comisiile locale de fond funciar din Moldova Suliţa şi Cîrlibaba şi Direcţia Silvică Suceava, solicitând anularea titlurilor de proprietate emise cu încălcarea legii.

Din anul 2008, Niculina Antonovici s-a adresat Prefecturii Suceava cu numeroase petiţii în care a sesizat că moştenitorii Parascăi Ursachi, soţia fratelui bunicii ei, au beneficiat de suprafeţe de teren mai mari decât li se cuvenea sau decât au predat la naţionalizare, dar până la sfârşitul anului trecut nimeni nu i-a luat în seamă reclamaţiile, deşi au fost probate cu documente.

„Rudele magistratului Cezar Hîncu, preşedintele Curţii de Apel Suceava, nu fură ca în codru, ci fură codri întregi. Cine poate avea încredere în imparţialitatea, în corectitudinea actului de justiţie la Suceava, în a ancheta ilegalităţile rudelor şefului care conduce cel mai înalt for, respectiv Curtea de Apel, când toate acestea nu ar fi fost posibile fără influenţa şi ajutorul preşedintelui Curţii de Apel? Soacra acestuia, Oltea Felicia Croitoru, împreună cu familia ei, a dobândit o suprafaţă de 141,0587 ha pădure, deşi dovada suprafeţei cea mai mare luată în considerare la naţionalizare la nivelul anilor 1948-1951 este de 85 ha pădure, deci cu 56 ha pădure mai mult”, ne-a spus Nicolina Antonovici, care este profesor la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi.

Ea spune că în acest fel i-au fost aduse serioase prejudicii, deoarece acum este în imposibilitatea de a-şi recupera pădurea moştenită de la ramura din care descinde ea pentru că nu mai există teren cu vegetaţie forestieră.

„Toate acestea au fost posibile fiindcă magistratul Cezar Hîncu este conducătorul justiţiei sucevene şi pentru că până în vara anului 2007 soţia sa, răposata Dana Hîncu, a fost consilier juridic la Direcţia Silvică Suceava, iar mama acestuia, Olga Hîncu, este preşedinta Asociaţiei Consilierilor Juridici, unde sunt membri majoritatea consilierilor juridici din Prefectura Suceava”, arată Nicolina Antonovici.

 

Expertiză cu date „eronate”, „fără efecte juridice”

Femeia susţine că rudele magistratului au încercat să obţină pădure fraudulos încă din 2004, „fabricând” un dosar de retrocedare pe numele lui Ursache Ioan a lui Vasile, care nu ar fi avut calitate de autor deposedat. În acelaşi timp, proprietatea a 17 ha de pădure şi punerea în posesie a profesoarei de la Iaşi a fost statuată definitiv şi irevocabil prin nu mai puţin de şapte sentinţe judecătoreşti. Acest drept i-a fost contestat în 2007 de rudele magistratului, la Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, iar „doamna judecător Maria Mihoc a reţinut şi înnobilat ca unici proprietari pe autorii reclamaţiilor, probabil pentru că sunt bunicii soacrei magistratului, că pe alt criteriu nu există dovezi”, arată Nicolina Antonovici.

În plus, ea acuză şi o expertiză solicitată de rudele magistratului, realizată de expertul Florea Jenică, cu ajutorul căreia proprietatea ramurii Antonovici a fost anulată, că s-a bazat pe afirmaţii mincinoase, iar o declaraţie dată de Florea la poliţie arată că expertul recunoaşte că a consemnat „eronat” unele date. Chiar rezoluţia Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava din 16 noiembrie 2009 consemnează că în raportul de expertiză „sunt înscrise unele date nereale, dar acestea nu sunt de natură a avea efecte juridice” şi hotărăşte neînceperea urmăririi penale faţă de expert.

În paralel cu acţiunile în instanţă, familia Antonovici a continuat şi demersurile administrative, la prefectură. Prefectul Popescu a dispus formarea unei comisii care să investigheze cele reclamate de profesoara din Iaşi, iar din raportul comisiei, trimis şi reclamantei, reiese că suprafaţa de teren pentru care s-a reconstituit dreptul de proprietate în favoarea grupului de moştenitori din jurul fostei soacre a lui Cezar Hîncu este mai mare decât suprafaţa pentru care se prezintă acte de proprietate ale autorilor. De asemenea, pe baza aceloraşi acte aceste persoane au făcut cereri de retrocedare şi au şi primit pădure, atât la Moldova Suliţa, cât şi la Cîrlibaba.

 

După anularea titlurilor în instanţă urmează plângerea penală împotriva vinovaţilor

„Ca urmare a acestui raport, în şedinţa din data de 28 ianuarie 2010, Comisia Judeţeană de fond funciar a hotărât ca prefectul judeţului Suceava să formuleze acţiune în instanţă pentru anularea hotărârilor comisiei judeţene şi a titlurilor de proprietate emise pentru moştenitorii autorilor Ursachi Parasca şi Ursache Ioan a lui Vasile. De asemenea, se va formula şi depune plângere penală împotriva persoanelor pe care organele de cercetare penală vor constata că se fac vinovate de ducerea în eroare a Comisiei judeţene de fond funciar Suceava”, se mai arată în răspunsul prefectului către Niculina Antonovici, din 3 februarie a.c.

Dosarul va fi instrumentat la Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, instanţa fixând primul termen în data de 23 martie a.c.

 

Cezar Hîncu: Nu mă interesează, nu am intervenit în nici un fel

Contactat ieri, magistratul Cezar Hîncu ne-a declarat că nu are nici o legătură cu acţiunile fostei sale soacre şi că „rudele nu ţi le alegi”.

„Nu mă interesează, nu am intervenit în nici un fel, nici nu am ştiut că este un litigiu pe rol. Am aflat în urmă cu o lună şi jumătate şi nu cred că a fost chiar aşa cum susţine doamna Antonovici, titlul de proprietate a fost emis în 2009. Pentru mine, acesta este un subiect doar din punctul de vedere al copiilor şi nepoţilor mei”, a declarat Cezar Hîncu.

Acesta a mai spus că cea mai bună dovadă a faptului că nu a intervenit în nici un fel în cursul acestor dosare este că prefectul a cerut anularea titlurilor.

„Nici măcar nu am ştiut că prefectura a solicitat anularea. Dacă aş fi avut vreo legătură cu povestea asta cred că cineva de la prefectură mi-ar fi dat măcar un telefon”, a arătat magistratul.

Întrebat cum comentează faptul probat de ancheta prefecturii, că soacra sa a cerut şi a primit pădure, cu aceleaşi acte, la comisiile de fond funciar din două comune, Cezar Hîncu a răspuns: „Dacă este adevărat, să se anuleze titlurile şi să le fie ruşine la toţi. Eu nu am avut cunoştinţă de aceste date. Şi ştiţi cum e, neamurile nu ţi le alegi”.

Preşedintele Curţii de Apel Suceava a mai spus că, totuşi, nu trebuie pierdut din vedere că pentru suprafaţa retrocedată sunt 18 moştenitori „şi când împarţi la 18 tot 5 hectare ies”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preşedintele Curţii de Apel, suspectat că nu e străin de împroprietăriri ilegale cu pădure.
 Vizualizări articol: 6708 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 12 voturi
Preşedintele Curţii de Apel, suspectat că nu e străin de împroprietăriri ilegale cu pădure4.7512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Nu numai Hancu trimis de
( 3 mar 2010, 13:34:34
In general justitia suceveana, abuzand de inamovibilitatea lor, isi bat joc de oameni care greu isi gasesc dreptatea in alte parti. Foarte multa lume vorbeste despre usile judecatorilor deschise de diferiti avocati suceveni care cotizeaza ca sa li se rezolve dosasrele. Doar o intrebare pt DNA-ul sucevean, care doarme ca porcu-n papusoi: Pe cand un caz cu judecatori corupti la Suceava?
1.1  RE: Nu numai Hancu trimis de
( 3 mar 2010, 19:51:25
OARE CHIAR NU STIA CA A BAGAT PREFECTU ACTIUNEA???? MARELE BIG BROTHER CARE SI-A PUS CAMERE IN PALATUL LUI SA POATA URMARI ORICE MISCARE????
EU NU INTELEG CUM SUNT UNII ATAT DE NESIMTITI SI ORDINARI SI POT MINTI PE FATA FARA NICI O JENA.
1.2  RE: Nu numai Hancu trimis de
( 3 mar 2010, 21:15:04
Acele camere sunt puse mai mult pentru efectul psihologic. Garantat nu sta nimeni ca sa le urmareasca. Sau mai bine zis... nu mai sta nimeni care sa le urmareasca. Probabil ca sunt alti bani aruncati in vant de statul roman.
1.3  RE: Nu numai Hancu trimis de
( 3 mar 2010, 22:55:16
iti raspund eu fritz...: cand o face plopu pere si ...judecatoru' hotarari cinstite.
e trist cred, pentru putini judecatori care au mai ramas si dau hotarari cinstite sa citeasca aceste comentarii si aceste articole, dar din pacate numarul celor care au sarit gardul dreptatii se mareste pe zi ce trece.
se vorbeste deja si de avocati in oras la care daca ajungi te rezolva garantat...oare pana cand?
2.   Mare pacat ! trimis de
( 3 mar 2010, 18:53:29
Nu am multe de comentat doar sa spun ca ar fi timpul ca dupa 20 de ani magistratii sa se alinieze la breasla lor din tarile cu democratie autentica, si unde se respecta deontologia profesionala, si nu este influientata nici de rude si nici de alte invective . Ar fi necesara o lege pentru raspunderea actului de justitie . Se vede cum decurg lucrurile daca nimeni nu raspunde pentru judecatile neconforme cu realitatea.
3.   CINE MINTE PLATESTE...INTR-O ZI trimis de
( 3 mar 2010, 19:55:10
O SA VA IA SATANA IN BRATE PE TOTI CARE VA INSUSITI DREPTURI SI FOLOASE NECUVENITE PRIN ORICE MIJLOACE ...FACE-TI VILE CU 10 DE ETAJE, ADUNATI BANII PAMANTULUI CA NU VA VOR AJUTA LA NIMIC...AVETI TOTI 4 SCANDURI PREGATITE
4.   FELICITARI trimis de
( 3 mar 2010, 20:01:41
Uite ca daca vrei se poate, chiar daca sunt in joc functii si bani!Foarte multa lume in situatii asemanatoare renunta sau din cauza birocratiei sau din cauza influentelor suspuse ale adversarilor dar ceea ce s-a intamplat in Romania cu retrocedarea padurilor a fost un haos total, a provocat doar dezbinare in familii, fraude si oameni dezamagiti sau pacaliti de atatia smecheri imbogatiti peste noapte! Felicitari si luati exemplul ca pe un precedent pe baza caruia ar putea castiga si altii!
5.   ... trimis de
( 3 mar 2010, 21:41:16
Acest furt trebuie probat. Sesizari si speculatii pot face si eu la adresa oricui, mai ales daca persoana respectiva detine o functie importanta. Nu stiu de ce dar am impresia ca ne intoarcem iar inainte de '89, cand "oamenii de bine" faceau sesizari la partid impotriva asazisilor "dusmani de clasa". Probabil ca doamna respective are o experienta reala in a face denunturi privitor la ceea ce au facut altii. Nu tin partrea nimanui, dar ma deranjeaza sa vad ca inca mai exista practici comuniste de acest gen.
5.1  RE: ... trimis de
( 3 mar 2010, 21:46:36
... daca a luat padure in plus... sa o dea inapoi, ce atata scandal. Nu ar fi primul caz in care cineva a profitat de incompetenta functionarilor publici, si a luat mai mult decat i se cuvenea. Dar sa cauti o adevarata conspiratie cand pur si simplu cred ca este vorba de o retrocedare eronata asa cum sunt multe altele (as putea spune ca sunt cu sutele).
5.2  RE: ... trimis de
( 3 mar 2010, 22:46:48
mai alexxx, dar ce daca a luat spaga sa mai dea si la altii niste paduri? dar ce daca ar fi dat niste hotarari contrare cu altele? dar ce daca iti intra un hot in casa si te impusca in cap? iti mai da cineva viata inapoi? sau trebuie sa plateasca cu libertatea pentru ceea ce a facut?
comentariile tale sunt de un subiectivism si un nivel foarte redus de logica...
5.3  RE: ... trimis de
( 4 mar 2010, 01:51:46
Ai impresia ca apar pe careva ? Te inseli. Cat despre logica mea... pur si simplu m-a deranjat chestia ca o cucoana a facut niste presupuneri pe care multi destepti le iau de bune. Deja se vorbeste de spagi, de anumite influente, ce mai, un sistem supercorupt unde totul se cumpara. Uite, eu personal nu cred asa ceva.
5.4  RE: ... trimis de
( 4 mar 2010, 09:48:13
eu sunt foarte curios pe ce lume traiesti tu alexxx...ca pe lumea asta toata lumea stie ce se intampla la Palat. Cucoana despre care spui, are noroc ca e profesoara si s-a bucurat de atentia mass-media unde a avut acces foarte rapid, dar tu gandeste putin ca un om simplu nu are aceleasi privilegii. Daca se probeaza ce spune "cucoana" ar trebui marele imparat sa abdice din marele scaun si sa isi vada de palatul pe care il construieste in afara orasului si de restu...
6.   S-ar putea face multe trimis de
( 4 mar 2010, 09:55:04
inclusiv monitorul ar putea aduce in prima pagina mizeriile care se intampla la palat, dar oare se vrea, sau imparatul este de alta culoare politica si trebuie dat jos?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei