Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 27 ian 2010 - Anul XV, nr. 21 (4312)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

FMI: România a atins ţinta de deficit bugetar stabilită pentru 2009, de 7,3% din PIB

Miercuri, 27 Ianuarie 2010 (14:40:59)

Deficitul bugetar al României s-a încadrat anul trecut în ţinta de 7,3% din Produsul Intern Brut (PIB) convenită de Guvern cu instituţiile financiare internaţionale, iar perspectivele macroeconomice ale ţării s-au îmbunătăţit datorită revenirii cererii externe.

"Perspectivele macroeconomice ale României se îmbunătăţesc datorită cererii mai puternice pe plan extern. Proiecţiile noastre de creştere economică rămân neschimbate faţă de cele din decembrie. Estimăm că scăderea PIB-ului a fost frânată la 7% anul trecut, iar creşterea economică va deveni pozitivă în 2010, urcând la circa 1,3%", a declarat şeful delegaţiei FMI la Bucureşti, Jeffrey Franks, într-un comunicat transmis odată cu încheierea misiunii de evaluare a acordului stand-by.

Totodată, Franks notează că obiectivele stabilite pentru sfârşitul anului trecut au fost atinse, cu excepţia celui referitor la eliminarea arieratelor statului.

"Cifrele disponibile sugerează că ţintele pentru sfârşitul lunii decembrie au fost atinse, cu excepţia celei legate de arieratele guvernului. Ţinta de deficit bugetar cash pentru 2009, de 7,3% din PIB, a fost astfel atinsă. Cu toate acestea, ţintele indicative pentru cheltuielile curente nu au fost respectate în totalitate, sugerând necesitatea unor noi eforturi pentru controlul cheltuielilor recurente, în vederea direcţionării mai multor resurse către investiţii", a arătat Franks în comunicat.

Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, declara la începutul lunii ianuarie că deficitul bugetar s-a încadrat în 2009 în ţinta convenită cu FMI

Experţii FMI, CE şi ai Băncii Mondiale s-au aflat la Bucureşti în perioada 20-27 ianuarie pentru evaluarea implementării măsurilor convenite în acordurile care condiţionează pachetul de finanţare externă de 20 miliarde euro obţinut de România de la instituţiile financiare internaţionale. Fondul participă cu 12,95 miliarde euro, CE a angajat 5 miliarde euro prin programul de echilibrare a balanţei de plăţi, iar BERD şi BM vor participa fiecare cu câte un miliard de euro.

În urma evaluării, delegaţia FMI va recomanda boardului instituţiei să aprobe virarea tranşelor trei şi patru din împrumut, în valoare totală de 2,3 miliarde euro. Dezbaterea chestiunii în Boardul FMI este programată pentru jumătatea lunii februarie, fondurile urmând să fie disponibile României imediat după avizare.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului FMI: România a atins ţinta de deficit bugetar stabilită pentru 2009, de 7,3% din PIB.
 Vizualizări articol: 461 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
FMI: România a atins ţinta de deficit bugetar stabilită pentru 2009, de 7,3% din PIB0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei