Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 27 ian 2010 - Anul XV, nr. 21 (4312)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Tiberiu AVRAM

Tiberiu AVRAM


O lege „echitabilă” pentru câini

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dacă şase câini omoară un om, singurii care vor da din gură sunt ziariştii ăştia păcătoşi. Nu o să vedeţi nici o reacţie publică de la vreo asociaţie de protecţie a animalelor. Aşa s-a întâmplat şi în cazul bărbatului de 71 de ani, Gheorghe Roman, din Rotunda, care pe 2 ianuarie a fost sfâşiat şi omorât de cel puţin şase câini care păzeau un iaz. Dacă, prin absurd, Gheorghe Roman, în încercarea de a scăpa cu viaţă, i-ar fi omorât pe cei şase câini, asociaţiile de protecţie a animalelor ar fi sărit isterizate. Ar fi reclamat la toate organismele locale, naţionale, internaţionale şi extraterestre. Toţi ar fi aflat despre „Masacrul de la Rotunda”, despre o „ucidere în masă a unor nevinovate partupede”, ba chiar s-ar fi vorbit despre un adevărat pogrom. Asta, dacă, repet, Gheorghe Roman ar fi omorât câinii. Nu s-a întâmplat aşa. A murit el, aşa că cei de la asociaţiile de protecţie a animalelor au rămas indiferenţi. Din punctul lor de vedere e normal, doar a murit un om, nu un câine. O singură asociaţie, „Pro Anima”, ne-a contactat pentru a lua legătura cu stăpânul câinilor şi pentru a-l convinge să îi dea animalele. A luat trei dintre câini şi acum aşteaptă doritori să adopte patrupedele.
Într-o ţară de prin preajmă, numită Germania, există o lege care spune că dacă un câine răneşte grav un om, atunci animalul este ucis. I se administrează o injecţie letală şi periculosul animal îşi încheie socotelile cu lumea. Nici proprietarul câinelui nu scapă, el fiind condamnat la ceva ani de închisoare. Legea privind regimul de deţinere al câinilor este în Germania aproximativ la fel ca la noi. Cu această singură diferenţă. Câinele periculos, care răneşte grav pe cineva, este omorât. Dacă această prevedere ar fi existat şi în legea românească, atunci Gheorghe Roman ar fi trăit şi astăzi. Şi asta pentru că aceleaşi javre au mai atacat anul trecut, în septembrie, o avocată, care a reuşit să scape ca prin minune. A stat, totuşi, două săptămâni în spital şi a avut nevoie de peste 50 de zile de îngrijiri medicale.
În aceste zile, proprietarul câinilor ucigaşi, Onorel Apetrechioaie, va fi trimis în judecată. Riscă între doi şi şapte ani de închisoare. Probabil, în cel mai rău caz pentru el, va fi condamnat cu suspendare. Iar câinii pot să-şi vadă în continuare de atacat, sfârtecat şi, din când în când, de omorât oameni.
Sunt curios să văd dacă cineva din vreo asociaţie de protecţie a animalelor va face demersuri pentru a amenda legea privind regimul de deţinere a câinilor. Dacă va avea gramul de umanitate să încerce să introducă în lege un paragraf prin care câinii care rănesc grav oamenii ( vor defini ei ce înseamnă grav, de la trei copci în sus, să zicem, de la zece zile de spitalizare în sus etc) să fie eutanasiaţi. Evident că cel mai simplu pentru un astfel de demers este apelarea la un parlamentar, care să iniţieze un proiect de lege.
Dacă se vor întâmpla toate acestea, promit că voi promova pe toate căile şi cu orice ocazie respectiva asociaţie de protecţie a animalelor. Dar tare sunt convins că nu voi avea ce să promovez....

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O lege „echitabilă” pentru câini.
 Vizualizări articol: 2154 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.56/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 18 voturi
O lege „echitabilă” pentru câini4.6518

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Constatare.... trimis de
(27 ian 2010, 18:19:04
Nu aveti dreptate, domnule Avram! Legea trebuie sa fie asa=Daca un om raneste grav un caine, el trebuie omorat, impuscat sau spanzurat cu capul in jos, pentru ca este o lichea, iar cainele trebuie sa savureze evenimentul, fiind prezent la supliciu. Vai noua, unde am ajuns? Doamne fereste! Anii trecuti a fost un articol in care scria ca alocatia de hrana pentru un caine depasea alocatia de hrana pentru un copil de la orfelinat. Unde ajungem dragii mei? Ne conduc oricum niste caini?
2.   Care asociatii ? trimis de
(28 ian 2010, 11:34:43
Asociatiile din Romania pentru protectia animalelor, luptei anti-drog, integrarea tiganilor etc. etc. nu sunt decat niste lipitori. Cersesc bani pentru a-i cheltui in interesul asociatiei si nicidecum in scopul pentru care a fost creata asociatia! Cunosc pe cineva care lucreaza intr-un ONG pentru integrarea tiganilor. Asociatia din fonduri europene si-a cumparat laptopuri, un aparat CANON de 1000 Euro, mai nou si un jeep, iar tiganilor le-a facut un training cu tema "Nu furati, nu cersiti si dati-va copiii la scoala"! Si cu asta basta! Cred ca nici cei din Asociatiile pt protectia animalelor nu fac exceptie de la acest tip de organizare!

Pe de alta parte, cainii nu ataca oamenii decat daca au fost dresati in acest scop! Banuiesc ca proprietarul cainilor i-a dresat in acest scop si nu ca sa dea din coada cand intra cineva pe acea proprietate!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei