Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 ian 2010 - Anul XV, nr. 8 (4299)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Godinac: Suntem de acord cu plata CAS pe drepturi de autor doar dacă nu există şi contract de muncă

Marţi, 12 Ianuarie 2010 (16:10:12)

Cristi Godinac, preşedintele MediaSind, a declarat marţi, după o întâlnire cu ministrul Muncii, că sindicatele vor fi de acord cu introducerea plăţii CAS pe contractele de drepturi de autor doar în cazul în care nu există şi un contract de muncă individual şi dacă Guvernul aprobă mai multe condiţii.

"Din punctul de vedere al MediaSind, în principiu suntem de acord cu această solicitare, dar în anumite condiţii. Având în vedere că până în prezent peste 50 de publicaţii au fost închise, peste 1.500 de jurnalişti au fost aruncaţi în stradă, criza economică afectează foarte mult această industrie, o asemenea măsură o putem accepta în următoarele condiţii: să se asigure aceleaşi facilităţi ca în ţările din Uniunea Europeană, TVA-ul să fie între 0% şi 5%, să fie subvenţii directe pentru mass-media, să dăm posibilitatea inspecţiei muncii şi Comisiei paritare la nivel de ramură să poată controla în fiecare instituţie mass-media dacă acele contracte de drepturi de autor sunt folosite în mod abuziv sau nu. Fără aceste condiţii, o astfel de măsură, prin introducerea unor CAS-uri, ar afecta şi ar crea mari dezechilibre în industria mass-media", a declarat Godinac la încheierea întâlnirii cu ministrul Muncii Mihai Şeitan.

"Am obţinut o asigurare foarte importană, şi anume că, plecând de la ideea că toţi cei care beneficiază de pensie trebuie să şi contribuie, aplicarea se va face numai pentru cei care nu au niciun fel de contract de muncă individual, în nicio instituţie. Numai pentru aceştia, pentru cei care câştigă din contracte de colaborare sau din drepturi de autor, care e unica sursă de venit, numai acestora li se va aplica, în viitor, această prevedere", a explicat Cezar Corâci, preşedintele UGIR-1903.

MediaSind, Patronatul Presei din România - Romedia, Federaţia Sindicatelor din Societatea Română de Radiodifuziune şi UGIR-1903 au discutat cu ministrul Muncii Mihai Şeitan, marţi, la Ministerul Muncii, despre intenţia Executivului de a elimina excepţia de la plata CAS pentru sumele provenite din contractele de drepturi de autor.

Întâlnirea a durat circa două ore.

"Noi suntem îngrijoraţi ca nu care cumva, din lipsă de fonduri, actualul Guvern să introducă taxe şi impozite suplimentare şi, în mod special, să nu facă acest lucru în zona pieţei de puncă, pentru că asta nu ar face decât să agraveze şomajul, care şi aşa devine una din bolile cele mai importante ale economiei româneşti în acest moment. Personal am înţeles, în linii mari, argumentele pe care ministrul Muncii ni le-a prezentat. Am discutat, de fapt, despre viitoarea lege a pensiilor, despre reforma sistemului de pensii care se pregăteşte şi care va intra în vigoare de-abia, probabil, de la 1 ianuarie 2010", a spus Corâci.

Întrebat dacă această măsură ar aduce mai mulţi bani la buget, Cristi Godinac, preşedintele MediaSind, a declarat că nu este vorba de aşa ceva, sumele fiind "infime".

"Nu, nici vorbă să aducă mai mulţi bani. Şi domnul ministru a recunoscut faptul că aceste sume sunt infime. Nu pentru recuperarea la buget susţine domnia sa aplicarea acestei măsuri, ci, într-un context mai larg, pe baza principiului că fiecare contributor să plătească taxe la stat", a spus Godinac.

Godinac a subliniat că printre posibilele efecte ale acestei măsuri se numără şi trecerea angajaţilor din mass-media, care au contracte individuale de muncă, pe contracte de drepturi de autor, contracte ce nu intră sub incidenţa Codului Muncii sau a Contractului Colectiv de Muncă la nivel de ramură mass-media. "Practic, jurnaliştii nu ar mai avea absolut nicio protecţie", a spus Godinac.

"În mod practic, în următoarea perioadă nu se schimbă absolut nimic, în 2010 nu se schimbă nimic. Este prima întâlnire pe care am avut-o cu ministrul şi cu consilierii săi pentru a reglementa această situaţie. În principiu, cei care au carte de muncă în sectorul mass-media, fie că este presă scrisă sau audiovizual, vor avea dreptul şi la drepturi de autor, fără ca acestea să fie impozitate suplimentar", a explicat şi Teodor Vasiliu, preşedintele Patronatului Presei din România - Romedia.

Totodată, reprezentanţii celor patru organizaţii sindicale au precizat că numărul persoanelor care beneficiază, în prezent, de contracte de colaborare sau convenţii civile este de circa 550.000, conform Ministerului Muncii, din care 80.000 sunt contracte pe drepturi de autor.

MediaSind şi Romedia au trimis, sâmbătă, un comunicat prin care au protestat faţă de intenţia Guvernului Boc de a elimina excepţia de la plata contribuţiei de asigurări sociale pentru sumele provenite din contractele de drepturi de autor şi alte venituri obţinute în baza unor convenţii civile sau contracte de colaborare.

"Prin această intenţie, Guvernul Boc încearcă să dea o nouă lovitură industriei de media în această perioadă de criză, deoarece preţul informaţiei şi a articolelor jurnalistice vor creşte cu 31%. În orice caz, sumele pe care bugetul de stat le-ar colecta de la jurnalişti în urma acestei măsuri sunt infime şi nu ar genera redresarea economiei româneşti. Există suficiente soluţii economice pentru ieşirea din criză, iar inventarea unor noi biruri asupra activităţii jurnaliştilor nu poate duce decât la falimentul presei româneşti", susţineau MediaSind şi Romedia în respectivul document.

Totodată, în acelaşi comunicat, MediaSind şi Romedia îşi anunţau intenţia de a se întâlni, săptămâna aceasta, cu reprezentanţii Guvernului.

"Pentru a opri declanşarea acţiunilor greviste în ramura mass-media, Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind şi Patronatul Presei din România Romedia se vor întâlni, săptămâna viitoare, cu reprezentanţii Executivului în vederea soluţionării pe cale amiabilă a conflictului. În cazul în care după aceste discuţii nu se va ajunge la un numitor comun, cele două organizaţii vor hotărî în comun declanşarea acţiunilor de protest care se impun pe plan intern şi internaţional", se indica în document.

Guvernul discută ridicarea excepţiei de la plata contribuţiei de asigurări sociale pentru sumele provenite din drepturi de autor şi alte venituri obţinute în baza unor convenţii civile sau contracte de colaborare şi revenirea la plafonul de cinci salarii medii brute al bazei lunare de calcul a CAS.

Prevederile, incluse într-un document redactat de Ministerul Muncii, au fost discutate deja la nivelul Guvernului, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse ministeriale.

Documentul, semnat de ministrul Muncii, relevă că în urma întâlnirilor avute cu reprezentanţii confederaţiilor sindicale şi patronale, Fondului Monetar Internaţional, Băncii Mondiale, Comisiei Europene, organizaţiilor de pensionari şi Consiliului Legislativ, precum şi în urma dezbaterii publice a proiectului de lege privind sistemul unitar de pensii publice au fost semnalate şi înregistrate modificări la proiectul de lege.

"Astfel, din dorinţa îmbunătăţirii conţinutului proiectului de lege privind sistemul unitar de pensii publice (forma înaintată Parlamentului în vederea asumării de Guvern), acestuia i-au fost aduse amendamente, dintre care cele mai importante sunt: Sumele provenite din drepturi de autor şi alte venituri obţinute în baza unor convenţii civile sau contracte de colaborare nu vor mai fi exceptate la plata contribuţiei de asigurări sociale; Descurajarea pensionărilor de invaliditate abuzive şi reintegrarea profesională a celor apţi de muncă; Integrarea în sistemul unitar de pensii publice a unor noi categorii de beneficiari, precum avocaţii, personalul clerical şi cel asimilat ce funcţionează în cadrul cultelor recunoscute prin lege, în baza principiului obligativităţii", se arată în documentul guvernamental obţinut de MEDIAFAX.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Godinac: Suntem de acord cu plata CAS pe drepturi de autor doar dacă nu există şi contract de muncă.
 Vizualizări articol: 589 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Godinac: Suntem de acord cu plata CAS pe drepturi de autor doar dacă nu există şi contract de muncă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei