Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 ian 2010 - Anul XV, nr. 8 (4299)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Experţii europeni au început marţi discuţiile cu oficialii de la Bucureşti privind MCV

Marţi, 12 Ianuarie 2010 (16:15:26)

Experţii europeni au început marţi discuţiile cu oficialii de la Bucureşti în ceea ce priveşte progresele realizate în România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), un raport referitor la justiţie urmând a fi publicat în luna februarie de către Comisia Europeană.

Marţi, reprezentanţii Ministerului Justiţiei şi cei ai Ministerului Public au discutat cu experţii europeni, miercuri urmând a fi prezentate progresele Consiliului Superior al Magistraturii şi Ministerului Administraţiei şi Internelor, de către oficialii acestor instituţii.

Luni, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu a anunţat că marţi va începe misiunea de evaluare a experţilor europeni privind raportul interimar pe justiţie din februarie, procedura încheiată privind alegerea conducerii CSM (preşedinte a fost desemnată judecătoarea Florica Bejinaru, iar vicepreşedinte procuroarea Graţiana Isac-n.r.) fiind un pas important în consolidarea structurilor din sistemul judiciar.

Predoiu a urat succes noii conduceri a Consiliului Superior al Magistraturii şi şi-a arătat disponibilitatea din partea Ministerului Justiţiei pentru colaborare în vederea îndeplinirii obiectivelor.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la bilanţul CSM, că justiţia ar trebui să îşi propună ca în acest an să "lichideze" restanţele pe care le are pentru renunţarea la mecanismul de monitorizare al UE.

Şeful statului a amintit că la momentul integrării României în Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007, "justiţia nu a putut ţine pasul cu celelalte instituţii ale statului", astfel că a intrat în UE "cu restanţă".

Băsescu a menţionat că a existat un termen de doi ani pentru soluţionarea acestei "restanţe", respectiv în 2009, când s-a renunţat la posibilitatea aplicării clauzei de salvgardare, dar a fost menţinut un mecanism de montitorizare al UE.

"Deşi justiţia a avut doi ani să prindă din urmă timpurile, poate facem un efort anul acesta", a mai spus Băsescu.

Ministrul Cătălin Predoiu, declara, la sfârşitul lunii noiembrie, că surse "extrem de credibile" de la Bruxelles indică o preocupare crescută faţă de lipsa de voinţă politică în sprijinirea reformării sistemului judiciar întrucât, după adoptarea codurilor, progresele pe MCV au încetinit, apărând "fenomene îngrijorătoare".

"Surse extrem de credibile din zona experţilor Secretariatului General al Comisiei Europene indică o preocupare crescută faţă de lipsa de voinţă politică în sprijinirea reformelor din justiţie după raportul din vara acestui an (2009 - n.r.). Într-adevăr, după succesul notabil al adoptării codurilor civil şi penal (...) progresele în Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) au încetinit şi au apărut fenomene îngrijorătoare", a declarat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Între "fenomenele îngrijorătoare" identificate de Predoiu se numără criticile "nefondate" sau aprecierile "exagerate" ale unor politicieni pe tema celui mai recent raport de ţară, întârzierea adoptării codurilor de procedură, mesajele "duplicitare" ale unor politicieni pe tema protestului magistraţilor din septembrie sau lipsa progreselor în finalizarea dosarelor de corupţie.

În opinia sa, în 2009 s-a repetat situaţia din 2008 când, după publicarea raportului de ţară, suportul politic pentru reformele din justiţie "a dispărut", reiterând faptul că ridicarea MCV este, pentru minister, un obiectiv de interes naţional.

În Raportul pe justiţie prezentat în 22 iulie 2009, oficialii Comisiei Europene arătau că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru invocarea clauzei de salvgardare, că Mecanismul de Cooperare şi Verificare în Justiţie trebuie să continue şi că următorul raport va fi prezentat în vara anului 2010. În raport se mai menţiona că România a recâştigat impulsul în ceea ce priveşte procesul de reformă, dar, pentru a putea demonstra progrese susţinute, procesul de reformă judiciară nu ar trebui politizat.

Comisia a propus "continuarea cât mai devreme, de către organismele judiciare şi disciplinare, a cazurilor transmise de ANI referitor la averile nejustificate, incompatibilităţi şi conflicte de interese" şi a "invitat" România să facă o evaluare a impactului celor patru coduri, dar şi să realizeze o consultare publică pe tema celor două Coduri de procedură civilă şi penală, a căror adoptare a fost cerută cât mai curând.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Experţii europeni au început marţi discuţiile cu oficialii de la Bucureşti privind MCV.
 Vizualizări articol: 437 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Experţii europeni au început marţi discuţiile cu oficialii de la Bucureşti privind MCV0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei