Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 ian 2010 - Anul XV, nr. 1 (4292)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Preşedintele CNAS: În 2010 vreau informatizare, descentralizare, pachet de servicii bine definit

Luni, 4 Ianuarie 2010 (16:11:04)

Preşedintele CNAS, Lucian Duţă, are ca prioritate pentru 2010 - despre care spune că este an de criză - o reformă reală în sistem, adică informatizare, descentralizare, pachet de servicii bine definit, clar reglementat şi care să asigure accesul la serviciile necesare pentru toţi asiguraţii.

Într-un interviu acordat, luni, agenţiei MEDIAFAX, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Nicolae Lucian Duţă, explică greutăţile anului 2010, dar şi nevoia unei reforme reale în sistem, care în final să asigure accesul la serviciile necesare pentru toţi asiguraţii.

"Deşi este un an foarte greu, un an de criză, totuşi pentru 2010 am stabilit un calendar al priorităţilor. Vreau să fac o reformă reală, care înseamnă de fapt informatizare, descentralizare, pachet de servicii bine definit, clar reglementat şi care să asigure accesul la serviciile necesare pentru toţi asiguraţii", a declarat Lucian Duţă în interviul pentru MEDIAFAX.

Preşedintele CNAS a spus că situaţia din 2010 este dificilă şi pentru că bugetul în valoare de 15,3 miliarde de lei, mai puţin decât a cerut, este diminuat din cauza creditele de angajament din 2009, în valoare de 2,8 miliarde de lei.

"Plecăm cu un buget diminuat. În aceste condiţii, avem nevoie de o strategie curajoasă şi, mai ales, realistă, pentru că nu putem merge oricum. Astfel, primul pas vizează reconfigurarea mecanismelor de alocare a fondului, mai ales pentru medicamente, atât la medici, cât şi la farmacişti. Trebuie să se înţeleagă foarte clar că suntem prea săraci ca să ne permitem prescrieri nejustificate. Consumul de medicamente, valoric vorbind, a crescut în ultimele 12 luni cu aproximativ 25 la sută, prin desfiinţarea plafoanelor, dar acest lucru, din păcate, adică acest consum crescut, nu a dus şi la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei", a precizat Lucian Duţă.

În plus, CNAS ar putea analiza şi modificarea termenelor de plată la medicamente. "Există ţări în Europa, spre exemplu Italia, unde aceste plăţi sunt făcute la 360 de zile. Nu termenul de plată este neapărat important, ci mai degrabă regularitatea cu care se fac aceste plăţi, astfel încât să nu existe sincope în virarea sumelor datorate. Am putea avea şi noi un astfel de proiect", a completat preşedintele CNAS.

Totodată, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate spune că este foarte hotărât să realizeze informatizarea sistemului, chiar dacă mulţi vor spune că au auzit "această lozincă de multe ori".

"Eu vreau să pun efectiv în funcţiune acest sistem, dar pentru asta am nevoie ca două componente ale programului de informatizare aflate acum la Ministerul Sănătăţii să treacă la CNAS. Nu se poate face informatizare pe bucăţele", a adăugat Duţă.

Un alt punct pe agenda de priorităţi a preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate este, aşa cum a spus din prima zi a mandatului său, într-o declaraţie pentru MEDIAFAX, descentralizarea.

"Susţin descentralizarea reală, acel sistem în care autorităţile locale preiau în totalitate administrarea spitalelor, cel puţin a unora dintre ele, şi nu sunt puţine. Regia sau întreţinerea unui spital nu ar trebui să fie o povară în asigurarea serviciilor de calitate. Deocamdată însă, aşa stau lucrurile în foarte multe cazuri. Apoi, doresc să introduc pachetul de servicii medicale de bază real, bine definit şi reglementat, împreună cu ghidurile şi protocoalele de practică. Nici acest aspect nu este neapărat o mare noutate, dar reprezintă o mare necesitate. Acest lucru înseamnă disciplină şi cheltuirea cu chibzuinţă a banilor, aşa puţini cum sunt", a mai spus preşedintele CNAS în interviul acordat agenţiei MEDIAFAX.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preşedintele CNAS: În 2010 vreau informatizare, descentralizare, pachet de servicii bine definit .
 Vizualizări articol: 939 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Preşedintele CNAS: În 2010 vreau informatizare, descentralizare, pachet de servicii bine definit0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei