Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 20 aug 2009 - Anul XIV, nr. 194 (4180)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Miclea: Nu putem renunţa la ideea de a depolitiza sistemul de învăţământ

Joi, 20 August 2009 (16:27:33)

Preşedintele Comisiei prezidenţiale pentru educaţie, Mircea Miclea, a declarat, joi, înainte de întâlnirea cu ministrul Educaţiei de la sediul MECI, că nu va renunţa la ideea depolitizării sistemului, mai ales la nivelul şcolii şi că propune ministerului soluţii, dar acesta va redacta textul legii.

"Depolitizarea nu este stipulată în Codul educaţiei. Ca să argumentăm din nou soluţiile prevăzute în Pactul pentru educaţie şi ale strategiei din învăţământ, vom aduce toate argumentele. Noi propunem soluţii, MECI va redacta textul legii. Nu vom renunţa la aceste puncte, suntem nişte experţi şi argumentăm soluţiile", a declarat fostul ministru al Educaţiei.

Miclea a precizat că dacă propunerile Comisiei prezidenţiale "nu se vor să fie asimilate, nu vor fi".

"Nu putem renunţa la ideea de a depolitiza sistemul, mai ales la nivelul directorilor de şcoală şi nu acceptăm ca acesta să fie membru al unui partid politic", a mai spus Miclea.

Totodată, el a precizat că susţine principiul ca banul să urmeze elevului indiferent de forma de învăţământ, privat sau stat, pentru că părintele trebuie să primească banii chiar în condiţiile în care copilul lui urmează o şcoală particulară. Miclea a subliniat că în învăţământ este necesar un curriculum centrat pe nevoi şi că trebuie stimulată educaţia permanentă.

"În Codul educaţiei nu se specifică nicio metodă de a stimula educaţia permanentă. Noi am propus ca pentru fiecare nou-născut Guvernul să deschidă un cont bancar de 500 de euro, astfel încât atunci când elevul împlineşte 16 ani să-i poată folosi în scop strict educaţional, iar părintele să poată cotiza la acest cont în limita a cinci la sută din veniturile sale anuale", a mai spus Miclea.

Preşedintele Comisiei prezidenţiale pentru educaţie a adăugat că acest lucru ar da posibilitate Guvernului să-şi capitalizeze băncile, de exemplu CEC-ul.

Miclea a vorbit totodată despre ierarhizarea universităţilor, considerând că acest pas ar fi esenţial pentru un învăţământ superior de calitate.

"Dacă vom avea o ierarhie a universităţilor, îi vom putea informa pe candidaţi unde se oferă învăţământ de calitate. Dacă avem ierarhizare, vom şti unde să dăm banul public", a mai spus preşedintele Comisiei prezidenţiale pentru educaţie.

De asemenea, fostul ministru doreşte ca universităţile să fie conduse după un model de tip managerial, în care rectorul alege prorectorii şi decanii.

"Vom susţine până la capăt aceste soluţii care se bazează pe expertiza noastră. Considerăm că directorul de şcoală trebuie angajat de consiliul de administraţie pe baza unui contract de management. Consiliul de administraţie, deci şcoala, decide pe cine angajează. În prevederile din cod, directorul încheie un contract cu inspectorul, care este numit politic. Chiar dacă prin sugestiile noastre provocăm unele sincope, trebuie să mergem mai departe", a susţinut Miclea.

Premierul Emil Boc i-a convocat, joi, la Palatul Victoria, pe ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, şi pe preşedintele Comisiei prezidenţiale pentru educaţie, Mircea Miclea, în vederea găsirii unor soluţii comune pentru pachetul de legi în domeniul educaţiei. După întâlnirea de la Guvern, discuţiile continuă la Ministerul Educaţiei.

Primul-ministru a anunţat, miercuri, că va coordona o comisie care îi va pune faţă în faţă pe ministrul Educaţiei cu preşedintele Comisiei prezidenţiale pentru educaţie şi experţii acestora.

Premierul Boc a spus că a analizat Codul educaţiei propus de ministrul Andronescu şi acest document conţine unele lucruri bune, dar că nu respectă unele prevederi, precum depolitizarea sau descentralizarea sistemului de învăţământ, prevăzute de Pactul pentru Educaţie, pe care coaliţia de guvernământ s-a angajat să îl respecte în programul de guvernare.

Boc a explicat că proiectul Codului educaţiei nu se încadrează în programul de guvernare şi în Pactul pentru Educaţie prin faptul că nu garantează depolizitarea şi profesionalizarea managementului, instituţiilor de educaţie şi cercetare.

"În viziunea Codului, directorii şcolilor pot avea apartenenţă politică şi sunt numiţi şi angajaţi de inspectorul general, care este numit politic. Din acest punct vedere trebuie corectată această prevedere, pentru a fi pusă în acord cu prevederile Pactului Naţional pentru Educaţie, în acord cu prevederile programului de guvernare", a spus premierul Boc.

El a arătat că în Cod nu există nici ideea de ierarhizare şi de clasificare pe bază de audit a universităţilor, care este susţinută în Pact.

Potrivit lui Emil Boc, nici în problema descentralizării nu se asigură profesorilor şi directorilor de şcoli o mai mare autonomie a deciziilor financiare, curriculare şi de resurse umane.

"În proiectul de lege al Ministerului Educaţiei, resursa umană, adică cea cu privire la profesori, la directorii de şcoli, este gestionată de minister şi de inspectorate, şi nu de şcoli. Şcolile practic nu au nicio putere în angajarea profesorilor sau a directorului. Nu există autonomia profesorului în adaptarea predării la caracteristicile elevilor", a mai arătat Boc.

Acesta a precizat, totodată, că dacă Pactul prevedea că educaţia peramanentă va deveni baza sistemului educaţional din România, în proiectul de lege iniţiat de Ministerul Educaţiei, educaţia permanentă, deşi este tratată ca un capitol distinct, este doar "o colecţie de definiţii, fără să prevadă nicio măsură de stimulare a educaţiei permanente pentru a ne putea apropia măcar de media europeană".

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, miercuri, la finalul dezbaterilor de la Parlament pe tema reformei educaţiei, că Mircea Miclea "vorbeşte despre soluţii legislative, ceea ce înseamnă că e greu de gestionat sistemul cu soluţii", ea completând că aceste soluţii legislative "conţin idei care ar putea să se transforme în norme de reglementare într-o legislaţie adecvată".

Şeful Executivului vrea să-şi asume răspunderea în Parlament, în 2 septembrie, pe patru legi, printre care şi cele ale Educaţiei, dar pe proiectul propus de preşedintele Comisiei prezidenţiale, Mircea Miclea.

PSD nu e de acord cu asumarea răspunderii, susţinând necesitatea unei dezbateri publice, dar pe tema proiectului propus de ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu, prezentat în 14 august.

Preşedintele Comisiei prezidenţiale pentru reforma educaţiei, Mircea Miclea, a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că nu are mari speranţe în soluţionarea de către Parlament a conflictului privind codurile din educaţie şi că Guvernul trebuie să spună clar opţinile pe această temă.

Mircea Miclea a arătat că, într-o primă analiză a proiectului de lege privind reforma educaţiei elaborat de Ministerul Educaţiei, a constatat faptul că acesta a preluat foarte puţin din proiectul comisiei prezidenţiale, cel mult 10 la sută, mergând pe opţiuni diferite de varianta iniţială.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Miclea: Nu putem renunţa la ideea de a depolitiza sistemul de învăţământ.
 Vizualizări articol: 479 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Miclea: Nu putem renunţa la ideea de a depolitiza sistemul de învăţământ0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei