Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 20 aug 2009 - Anul XIV, nr. 194 (4180)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

ADMR: Distribuţia de medicamente către spitale şi farmacii, sistată din cauza datoriilor mari

Joi, 20 August 2009 (14:04:00)

Asociaţia Distribuitorilor de Medicamente din România a sistat livrările către mai multe spitale, dar mai ales farmacii din cauza datoriilor foarte mari acumulate, cele mai mari probleme fiind reprezentate de numărul mare de farmacii intrate în insolvenţă de plată, a declarat preşedintele ADMR.

"Datoriile spitalelor şi farmaciilor sunt foarte mari. Pot spune că până la sfârşitul lui 2008. Datoriile acestor unităţi către ADMR erau de aproximativ 400 de milioane de euro. Repet, pentru 2008. Nu am făcut calculele şi pentru 2009. Din nefericire, tot mai multe farmacii intră în insolvenţă, şi în faliment, ceea ce pentru noi este foarte grav. Pe lângă farmaciile închise, multe au stocurile la limită, a precizat joi, pentru MEDIAFAX, preşedintele ADMR, Viorel Vasile.

Problemele în decontarea banilor sunt foarte grave, iar farmaciile pot ajunge în situaţia de a nu mai avea medicamente. Asta pentru că, nu mai există plafon nici la medic, nici la farmacist, adică se prescrie şi se eliberează la liber, în condiţiile în care bugetul este totuşi limitat. A fost o greşeală a fostului ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, care a lăsat prescrierea şi implicit eliberarea fără plafon, opinează experţi din Casa de Asigurări de Sănătate (CAS).

Ministerul Sănătăţii, Ion Bazac, a anunţat, săptămâna trecută, după întâlnirea cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), că are în vedere implementarea unui mecanism financiar, de factoring, prin care farmaciile să aibă posibilitatea de a cesiona facturile către distribuitori, iar aceştia, la rândul lor, să le poată sconta în sistemul bancar.

Măsura are ca scop deblocarea plăţilor în sistem, asigurarea de cash-flow necesar derulării activităţilor din companii în această perioadă, dar şi asigurarea rulajului acestora, spunea ministrul.

Concomitent, MS are în vedere decalarea plăţii facturilor către furnizori la 120 de zile în cazul farmaciilor şi la 90 de zile în cazul programelor naţionale. Se vor asigura, astfel, fondurile necesare în special pentru medicina primară şi pentru funcţionarea programelor naţionale.

Deşi foarte utilizat în domeniul privat, sistemul de factoring ar urma să fie utilizat pentru prima oară în domeniul public, dacă va fi acceptat de Ministerul de Finanţe şi de către actorii din sistem.

Implementarea sistemului de factoring va fi garantată la instituţiile bancare, prin Fondul de Rezervă al Casei Naţionale de Sănătate.

Bazac a prezentat partenerilor de dialog atribuţiile şi sarcinile Comisiei MS care, în aceste zile, monitorizează şi face o evaluare a cheltuielilor înregistrate în programele de sănătate - în special la programele de oncologie şi diabet - astfel încât să fie găsite soluţii pentru eficientizarea acestora.

De asemenea, a fost prezentată situaţia la zi a execuţiei bugetare a programelor naţionale de sănătate.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ADMR: Distribuţia de medicamente către spitale şi farmacii, sistată din cauza datoriilor mari.
 Vizualizări articol: 496 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ADMR: Distribuţia de medicamente către spitale şi farmacii, sistată din cauza datoriilor mari0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei