Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 25 iul 2009 - Anul XIV, nr. 172 (4158)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Un zid lung de 6.000 de kilometri ar putea opri înaintarea deşertului Sahara

Duminică, 26 Iulie 2009 (14:41:45)

Un plan care prevede construirea unui zid de 6.000 de kilometri, din Mauritania până în Djibouti, alcătuit din dune de nisip solidificate cu ajutorul unor bacterii, pentru a opri înaintarea deşertului Sahara, a fost prezentat de arhitectul Magnus Larsson la Conferinţa TED Global din Oxford.

Potrivit BBC News, un studiu din 2007, realizat de experţii ONU, descrie deşertificarea ca fiind "cea mai mare provocare din timpurile noastre, în ceea ce priveşte mediul înconjurător".

"Soluţia mea pentru deşertificare este un zid de gresie, făcut din nisip solidificat", a explicat Magnus Larsson, care se consideră un arhitect al dunelor.

Nisipul va fi stabilizat prin injectarea masivă cu apă ce conţine un anumit tip de bacterii, care îl vor transforma într-un zid la fel de solid ca şi cimentul, în decurs de doar câteva ore.

Ţările din nordul Africii au promovat mult timp ideea plantării multor arbori în zonele subsahariene, pentru a forma "Marea Centură Verde", care să împiedice înaintarea nisipului.

O propunere asemănătoare, cunoscută sub numele de "Marele Zid Verde al Chinei", a fost prezentată guvernului chinez pentru a opri înaintarea deşertului Gobi.

În 2007, Naţiunile Unite au publicat un raport în care se arată că o treime din populaţia Terrei, aproximativ două miliarde de persoane, se confruntă cu riscul de a deveni victime ale deşertificării.

Această problemă afectează mai ales fostele republici sovietice din Asia Centrală, zone întinse din China şi ţările africane sub-sahariene.

Arhitectul Magnus Larsson consideră că acest zid, construit de-a lungul marginii deşertului Sahara, va fi mai degrabă o soluţie suplimentară decât una înlocuitoare a "centurii verzi". "Zidul va oferi un suport fizic pentru copaci", a spus el.

Zidul va fi format prin "îngheţarea" dunelor de nisip călătoare, care vor fi transformate în gresie. Particulele de nisip vor fi legate între ele cu ajutorul bacteriei Bacillus Pasteurii. Această specie de microorganisme, frecvent întâlnită în zonele mlăştinoase, are ca produs de metabolism calcitul, un fel de ciment natural.

Conferinţa TED Global, desfăşurată între 21 şi 24 iulie la Oxford, în Marea Britanie, este o reuniune ştiinţifică dedicată "ideilor care merită să fie cunoscute", potrivit organizatorilor acestui eveniment.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un zid lung de 6.000 de kilometri ar putea opri înaintarea deşertului Sahara.
 Vizualizări articol: 510 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Un zid lung de 6.000 de kilometri ar putea opri înaintarea deşertului Sahara0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei