Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 23 iul 2009 - Anul XIV, nr. 170 (4156)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu:Neaplicarea clauzei de salvgardare sau măsuri restrictive sunt importante, dar nu suficiente

Joi, 23 Iulie 2009 (15:57:55)

Preşedintele Traian Băsescu a apreciat că este o certitudine că România a făcut progrese în justiţie, fapt ce a făcut să nu i se aplice clauza de salvgardare şi nici măsuri financiare restrictive în utilizarea banilor de la Bruxelles, dar aceste lucruri nu sunt suficiente, deşi sunt importante.

Şeful statului a spus într-o conferinţă de presă, că dincolo de aspectele pozitive şi negative ale raportului pe justiţie există o certitudine: comparativ cu 1 ianuarie 2007, România a făcut progrese în justiţieceea ce a făcut să nu i se aplice clauza de salvgardare, progresele constatate neimpunând nici măsuri de restricţii financiare în utilizarea banilor de la Bruxelles de către România.

"Sunt două lucruri importante, dar nu suficiente. Ne-am fi dorit mult mai mult", a spus Băsescu.

El a apreciat că adoptarea Codurilor Penal şi înaintea celor de Procedură a fost o decizie corectă, chiar dacă a fost criticată de mulţi politicieni.

"Politicienii au făcut treaba pe jumătate. Era mult mai încurajator dacă făceau toată treaba şi treceau şi Codurile de procedură. Este încurajator că în raport cu analiza din primăvară a Comisiei Europene care viza ultimele şase luni ale mandatului Guvernului Tăriceanu se constată reluarea reformelor în justiţie. E un progres, deşi am auzit un preşedinte de partid care se jeluia", a spus Băsescu.

Preşedintele a susţinut că singurele instituţii care, în mod cert, au primit un calificativ pozitiv din partea comisarilor europeni sunt cele unde el a emis decrete de numire ale şefilor acestora, referindu-se la şeful DNA, Daniel Morar, şi la procurorul general Laura Codruţa Kovesi.

CE a adoptat, miercuri, rapoartele pe tema progreselor în domeniul Justiţiei pentru România şi Bulgaria. Raportul arată că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru invocarea clauzei de salvgardare, că MCV trebuie să continue şi că următorul raport va fi prezentat în vara anului 2010.

În document se menţionează că România a recâştigat impulsul în ceea ce priveşte procesul de reformă, dar, pentru a putea demonstra progrese susţinute, procesul de reformă judiciară nu ar trebui politizat.

Comisia propune "continuarea cât mai devreme, de către organismele judiciare şi disciplinare, a cazurilor transmise de ANI referitor la averile nejustificate, incompatibilităţi şi conflicte de interese" şi "invită" România să facă o evaluare a impactului celor patru coduri, dar şi să realizeze o consultare publică eficientă pe tema celor două coduri de procedură civilă şi penală, a căror adoptare este cerută cât mai curând.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu:Neaplicarea clauzei de salvgardare sau măsuri restrictive sunt importante, dar nu suficiente.
 Vizualizări articol: 442 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu:Neaplicarea clauzei de salvgardare sau măsuri restrictive sunt importante, dar nu suficiente0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei