Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 22 iul 2009 - Anul XIV, nr. 169 (4155)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: Suntem optimişti în privinţa participării Turkmenistanului la aprovizionarea Nabucco

Miercuri, 22 Iulie 2009 (15:06:14)

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit, la Ashgabat, cu omologul său turkmen, Gurbangulî Berdîmuhamedov, declarând că partea română apreciază politica Turkmenistanului de comercializare a resurselor energetice şi este optimistă privind eventuala participare a acestei ţări la aprovizionarea Nabucco

În convorbirile dintre cele două delegaţii, preşedintele României a remarcat politica de comercializare a resurselor energetice pe care Turkmenistanul o desfăşoară, fiind în mod egal deschis către pieţele europene, piaţa chinezească sau spre relaţiile tradiţionale cu Gazprom. El a menţionat că această abordare determină partea română să fie optimistă în legătură cu eventuala participare a Turkmenistanului la aprovizionarea Nabucco.

După întâlnirea cu preşedintele Berdâmuhamedov, Băsescu a spus, potrivit unui comunicat al Preşedinţiei, că a semnat cu omologul său turkmen o Declaraţie comună prin care cele două părţi îşi manifestă deschiderea pentru aprofundarea relaţiilor bilaterale, atât în sectorul economic şi energetic, cât şi în alte domenii de interes pentru ambele state.

Preşedintele României a anunţat, de asemenea, crearea Comisiei mixte interguvernamentale româno-turkmenă de colaborare economică şi tehnico-ştiinţifică, în cadrul vizitei având loc prima sesiune a acesteia.

"Un domeniu cu potenţial deosebit pentru aprofundarea cooperării noastre îl reprezintă sectorul energetic. Declaraţia politică pe care am semnat-o astăzi deschide calea unui parteneriat energetic al Turkmenistanului cu România. România susţine dezvoltarea unei politici energetice la nivel european care să urmărească realizarea securităţii energetice prin diversificarea surselor şi a rutelor de tranzit, promovarea dialogului cu principalele state producătoare, consumatoare şi de tranzit. Apreciem şi salutăm participarea Turkmenistanului în dialogul internaţional asupra tematicii securităţii energetice şi a proiectelor de diversificare a alimentării cu energie a Europei", a spus Băsescu.

El a menţionat că partea română doreşte extinderea relaţiei de cooperare energetică bilaterală prin accesul companiilor româneşti la exploatarea zăcămintelor de hidrocarburi din Turkmenistan şi prin livrări de utilaj petrolier şi echipamente electro-energetice.

"Am examinat împreună cu preşedintele Berdâmuhamedov o serie de propuneri privind dezvoltarea cooperării bilaterale şi în domeniile industriei, agriculturii, transporturilor, îmbunătăţirilor funciare, a irigaţiilor, turismului şi alte domenii", a spus Băsescu.

Premierii României, Bulgariei, Ungariei, Austriei şi Turciei au semnat, pe 13 iulie, acordul interguvernamental pentru realizarea Nabucco.

Nabucco, cu o lungime de 3.300 de kilometri şi o capacitate de 31 miliarde metri cubi de gaze pe an, va traversa Azerbaidjan, Georgia, Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria, ocolind Rusia şi Ucraina. Construcţia gazoductului ar trebui să înceapă anul viitor.

Conducta TGI, cu o lungime de 800 de kilometri, va avea o capacitate de transport cuprinsă între opt şi zece miliarde metri cubi pe an. Prin gazoductul TAR (520 kilometri), gaze extrase din zona Mării Caspice vor fi transportate în Italia, prin Grecia şi Albania. Lucrările pentru construirea conductei, cu o capacitate de zece miliarde metri cubi de gaze pe an, vor începe în 2011.

Rezervele de gaze naturale din Azerbaidjan sunt de 1.600 miliarde metri cubi.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: Suntem optimişti în privinţa participării Turkmenistanului la aprovizionarea Nabucco.
 Vizualizări articol: 476 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: Suntem optimişti în privinţa participării Turkmenistanului la aprovizionarea Nabucco0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei