Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 22 iul 2009 - Anul XIV, nr. 169 (4155)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Pericol pentru sănătate

Afaceri ilegale cu caş de calitate îndoielnică, descoperite în Piaţa Mare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Un bărbat care dezvoltase o reţea prin care vindea ilegal mari cantităţi de brânză în Piaţa Mare, fără a oferi nici o garanţie asupra calităţii produsului, a fost prins în flagrant ieri dimineaţă, în urma unui control fulger organizat de conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, cu sprijinul jandarmilor şi al poliţiei.
Cu un certificat de producător pe numele altei persoane, cu brânză de calitate îndoielnică, acoperită cu pături într-o maşină, bărbatul a negat toate acuzaţiile, refuzând să colaboreze chiar şi după intervenţia oamenilor legii şi ameninţând autorităţile cu acţiuni în instanţă.

 

Se folosea de certificatul unui producător din Moara

Doctorul Petrea Dulgheru, şeful DSVSA Suceava, coordonatorul acţiunii, a explicat că totul a plecat de la numeroase sesizări, venite de la crescătorii de oi şi vaci care vin cu propriile produse în pieţe.
După ce s-au adunat informaţii despre modul cum acţionează comerciantul ilegal şi persoanele cu care colaborează, sanitar-veterinarii au descins ieri în piaţă.
„Am urmărit şi prins un individ, Gabriel Filiboca, din Dorohoi – Botoşani, care aduna brânza din colectură, nu este producător, ba prezenta şi un document pe numele Dumitru Filiboga, din Moara, care este înregistrat ca producător, însă nicidecum marfa vândută nu era a lui. Practic, profitând de numele asemănătoare, acesta a găsit o soluţie de a duce în eroare atât autorităţile, cât şi colegii din hală”, a explicat Petrea Dulgheru, subliniind că probabil şi bărbatul din Moara îi este complice.
Conform actualelor prevederi legale, în pieţe îşi pot desfăşura activitatea numai crescătorii de animale, cu propriile produse, ei având parte de scutiri de taxe tocmai în ideea de a fi încurajaţi să-şi continue activitatea.
Gabriel Filiboca vindea mari cantităţi de brânză, adunate de la crescători, însă beneficia de toate facilităţile care revin unui producător, făcând astfel concurenţă neloială atât micilor crescători, cât şi unităţilor de procesare.

 

Pericol pentru sănătatea cumpărătorilor

Trecând peste aceste aspecte legale, marfa adusă de Gabriel Filiboca în Piaţa Mare, comercializată în hală de soţia sa, nu avea acte de provenienţă, cumpărătorii neavând astfel garanţia că este bună pentru consum.
Petrea Dulgheru a arătat că bărbatul aducea brânza la piaţă într-o maşină, învelită sub pături, după ce în prealabil era depozitată în condiţii improprii într-o locuinţă din zona Colegiului Tehnic „Petru Muşat”. În momentul controlului, comerciantul ilegal avea la vânzare 81 de kilograme de caş, în jur de patru kilograme de brânză de vaci şi 17 kilograme de caş saramură, toată marfa fiind sechestrată. De altfel, în timp ce echipa de control era în piaţă, Gabriel Filiboca tocmai aducea un nou transport de aproximativ 50 de kilograme caş în piaţă, micii producători din hală acuzând că bărbatul şi cei care îi aduc marfa trăiesc pe picior mare de zece ani de pe urma bişniţei cu produse de acest gen.

 

Acţiune concentrată împotriva samsarilor

În cursul zilei de ieri, bărbatul era aşteptat la sediul DSVSA Suceava, conform procedurilor fiind invitat cu documente justificative privind marfa şi provenienţa înainte de luarea unei măsuri.
„Pentru încălcarea normelor în vigoare, el riscă o amendă de până la 20.000 de lei. Pe de altă parte, vom sesiza şi poliţia, pentru a se cerceta infracţiunea de fals în acte publice”, a explicat şeful DSVSA Suceava, cu referire la certificatul de producător aparţinând altei persoane.
El a ţinut să precizeze că mai are informaţii şi despre alţi falşi producători, care nu sunt decât nişte intermediari care fac speculă.
„Vreau să le transmit producătorilor că suntem alături de ei, că îi vom sprijini şi vom acţiona împotriva samsarilor din pieţe, urmând a merge în controale în tot judeţul”, a concluzionat Dulgheru.
 


Atenţie ce cumpăraţi din pieţe

În urma aceluiaşi control, echipa sanitar-veterinară a confiscat câteva zeci de kilograme de telemea, vândute de două femei din hala Pieţei Mari. Marfa, a arătat doctorul Petrea Dulgheru, era grav alterată, răspândind în jur un miros greu de suportat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Afaceri ilegale cu caş de calitate îndoielnică, descoperite în Piaţa Mare.
 Vizualizări articol: 3518 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.17/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 6 voturi
Afaceri ilegale cu caş de calitate îndoielnică, descoperite în Piaţa Mare4.256

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Piata mare, piata mica..... trimis de
(22 iul 2009, 14:27:10
ooo, doamne, ne faci sila sa mai intram in aceste piete , din Suceava...... intr-adevar multa mizerie este peste tot......nu controleaza nimeni?
2.   Domle dulgheriu trimis de
(22 iul 2009, 15:09:08
du-te dumneata si verific-o si pe madame din piata mica care vinde tot cas la o caliate indoielnica si ia si unu de la garda financiara ca nici bon nu mi-a dat,ca deunazi am luat o bucata si am venit cu el inapoi sa mi-l schimbe ca inauntru avea iz de iute si mi-a zis ca nu poate ca "deun sa stie ca l-am luat de la ea" pai da !ca vinde de-atitia ani fara casa de marcat si e mare firma de la horodniceni, firma care trebuia inchisa la ce mizerabile sunt produsele. dar domle director oare te faci ca nu vezi? dute la horodniceni si pun pariu ca nu mai functioneaza in urmatorul secol.. hai la treaba sa vad ca ai facut ceva! succes!
3.   Aaa trimis de
(22 iul 2009, 15:10:36
am uitat lac trio ceva de genu asta se cheama ca are eticheta pe cascaval
4.   Fals trimis de
(22 iul 2009, 17:05:55
produsele de la firma din horodniceni sunt cele mai bune din punct de vedere al calitatii.care au cumparat stiu despre ce este vorba.napoleoane nu fa valuri.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei