Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 1 iun 2009 - Anul XIV, nr. 125 (4111)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Castelul Bran a fost redeschis în prezenţa Arhiducelui Dominic de Habsburg şi a surorilor sale

Luni, 1 Iunie 2009 (17:00:21)

Arhiducele Dominic de Habsburg şi surorile sale, Maria Magdalena Holzhausen şi Elisabeth Sandhofer, proprietarii Castelului Bran, au redeschis oficial, luni, monumentul istoric, în prezenţa prefectului Braşovului, Ioan Gonţea, şi a primarului Branului, Ioan Hermenean.

La ceremonia de redeschidere a Castelului Bran au mai fost prezenţi secretarul de stat în ministerul Truismului, Sorin Munteanu, şi alţi membri ai familiei arhiducelui de Habsburg, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Dominic de Habsburg a declarat că speră ca cei care vor vizita castelul să simtă prezenţa Reginei Maria şi a Principesei Ileana la fel cum o simte el. Totodată, a spus că speră să reuşească să atragă cât mai mulţi investitori în zona Branului şi să nu îi dezamăgească pe turişti şi pe locuitorii acestei zone.

După ce Ministerul Cultirii şi Cultelor a retras majoritatea obiectelor din Castelul Bran, acestea au fost înlocuite cu obiecte şi mobilier care au aparţinut familiei de Habsburg, printre cele mai preţioase fiind Coroana, sceptrul şi un pumnal de argint care au aparţinut Regelui Ferdinand, o fotografie-portret a Principesei Ileana cu semnătura acesteia, un acoperământ al patului Reginei Maria, precum şi câteva piese de mobilier, dar şi o carte de oaspeţi care a aparţinut Reginei Maria şi care prezintă istoria completă a vizitatorilor de seamă ce s-au oprit la Bran.

Potrivit unui reprezentant al aministraţiei Castelului Bran, Lia Doru Trandafir, în castel va fi amenajată şi o sală de proiecţii cu imagini ale Arhivei Naţionale de Film despre istoria familiei regale şi a castelului, o cameră a costumelor familiilor regale, precum şi o sufragerie.

Sursa citată a adăugat că în Turnul Rotund al castelului va fi amenajat un apartament de lux, pentru cei care vor să stea să petreacă o noapte în Castelul Bran.

"Vrem ca turiştii să vină şi să revină la Castelul Bran şi să nu-l viziteze pe fugă, ci să petreacă câteva zile aici, la Bran", a spus Trandafir, care a mulţumit tuturor miniştrilor Culturii - Ion Caramitru, Răzvan Teodorescu, Adrian Iorgulescu - care "au slujit bine acest castel".

Corin Trandafir, reprezentant al familiei de Habsburg, a spus că proprietarii castelului intenţionează să restaureze Casa de Ceai a Reginei Maria, aflată în incinta domeniului Bran, care să fie apoi deschisă publicului.

Într-una din camerele castelului, a fost amenajată şi o cameră "Bram Stoker", unde este prezentată legenda lui Vlad Ţepeş (cunoscut şi ca Vlad Dracul), precum şi a mitului lui Dracula.

Preţul biletelor pentru intrarea în castel va rămâne neschimbat, respectiv 12 lei pentru adulţi, şase lei pentru studenţi, elevi şi pensionari şi gratuit pentru copii sub şase ani.

Duminică, la Bran, a fost inaungurată în prezenţa ministrului Culturii, Theodor Paleologu, Vama Medievală, unde au fost depozitate majoritatea colecţiilor din Castelul Bran.

Paleologu a declarat că subiectul Castelului Bran a fost pentru el ca un "cartof fierbinte" deoarece după retrocedarea obiectivului turistic către familia de Habsburg a fost nevoit să retragă obiectele de patrimoniu aflate în acesta şi să le depoziteze într-un alt loc.

Totuşi, ministrul Culturii s-a declarat încântat de Vama Medievală, considerând că s-a făcut un lucru deosebit într-o situaţie de criză.

Directorul Muzeului Bran, Narcis Dorin Ion, a declarat, la rândul său, că obiectele de patrimoniu de la Vama Medievală Bran sunt prezentate în nouă încăperi, iar amenajarea a durat aproximativ trei luni.

Vama Medievală este parte a Muzeului Bran, care deţine peste 6.000 de piese din perioada 1290-1930, iar la Vama Medievală sunt prezentate doar câteva sute de obiecte, restul fiind aşezate în depozit.

"Sunt piese de categoria tezaur prezentate în nouă săli de expoziţie care, iniţial, erau în unsprezece săli în castel. De asemenea, restul expoziţiei, tablouri şi covoare, care nu puteau fi expuse în castel din cauza umidităţii, se pot prezenta aici, ceea ce este un câştig", a spus directorul Muzeului Bran.

Restaurarea Muzeului Bran a fost începută în 2001 şi finalizată în decembrie 2008, fiind finanţată din fonduri de la MCC în primă fază şi apoi cu fonduri proprii ale Muzeului Bran.

Castelul Bran a trecut oficial, în 18 mai, în proprietatea lui Dominic de Habsburg, după ce reprezentanţii Muzeului Bran şi ai Casei de Habsburg au semnat procesul-verbal de predare-primire a obiectivului turistic, iar timp de trei ani fusese lăsat în administrarea Ministerului Culturii. Obiectele de patrimoniu din castelul de la Bran au fost retrase în luna aprilie de Ministerul Culturii, acestea fiind depozitate la Vama Medievală, unde au fost expuse pentru vizitatori.

În Castelul Bran au fost aduse, în schimb, obiecte din colecţia personală a lui Dominic de Habsburg.

După preluarea în administrare a Castelului Bran de la statul român, moştenitorul acestuia, Dominic de Habsburg, intenţionează să deschidă o terasă lângă casa de oaspeţi Principesa Ileana, anunţând că va investi sume importante de bani pentru restaurarea clădirilor din parcul castelului.

Castelul Bran va fi promovat în continuare de Ministerul Turismului ca o importantă atracţie turistică a României.

Familia de Habsburg va administra Castelul Bran prin Compania de Administrare a Domeniului Bran, ai cărei acţionari majoritari sunt Dominic de Habsburg şi surorile sale, a precizat avocatul proprietarilor.

După ce Ministerul Culturii a dispus mutarea colecţiilor statului român de la Castelul Bran la Vama Medievală, familia de Habsburg a remobilat castelul cu obiecte din colecţia personală. Potrivit lui Corin Trandafir, în urma acestei reamenajări, castelul va reflecta mai bine atmosfera de dinainte de naţionalizare, dat fiind că în colecţia statului român existau piese de mobilier originale doar în unele cămăruţe, restul reprezentând achiziţii de stat. Totodată, familia de Habsburg intenţionează să reamenajeze parcul, unde au fost plantaţi şi pomi fructifei, pentru a-i da o înfăţişare cât mai apropiată de cea de dinainte de naţionalizare.

Printre proiectele proprietarilor se numără şi amenajarea unui apartament, în Turnul Rotund, pentru cei care doresc să petreacă o noapte la castel. Turnul Rotund al Castelului a avut această destinaţie şi în perioada interbelică şi nu a fost inclus ulterior în circuitul de vizitare, a precizat Corin Trandafir, subliniind că toate spaţiile care erau deschise pentru vizitare vor rămâne accesibile publicului şi că nu se va construi un hotel în Castelul Bran.

Proprietarii au în vedere şi acţiuni de renovare, mai întâi la Casa administratorului, unde intenţionează să deschidă un magazin de suveniruri, şi la Casa de ceai, care are destinaţia de wine lounge de lux, dar şi în corpul castelului, fiind nevoie de refacerea tencuielii exterioare, a acoperişului, precum şi a pavajului din curtea interioară.

Pentru a realiza aceste acţiuni, proprietarii trebuie să obţină, însă, avizele necesare de la Ministerul Culturii, pentru că renovarea presupune intervenţii asupra unui monument istoric din categoria A, după cum a explicat Corin Trandafir. Astfel, lucrările ar putea începe în câteva luni şi s-ar putea finaliza în maximum doi ani, dar obţinerea avizelor poate dura şi peste un an, a mai spus avocatul familiei de Habsburg.

Totodată, el a precizat că sunt disponibile fonduri pentru aceste reparaţii, care ar costa între 500.000 şi 600.000 de euro, dintre care 400.000 de euro reprezintă chiria pe care statul român o datorează proprietarilor Castelului Bran.

În urma restituirii Castelului Bran moştenitorilor, au intrat în posesia lui Dominic de Habsburg următoarele proprietăţi: castelul, Casa de ceai a reginei Maria, Casa principesei Ileana, Casa administratorului, Tabernaculul Inima Reginei Maria şi un teren aferent acestuia, de peste 7.500 mp, parcul castelului, de 28.000 mp, cele două lacuri din parcul castelului, cu o suprafaţă totală de 1.400 mp, şi drumul de acces, de 1.650 mp.

Dominic de Habsburg, nepotul Reginei Maria şi fiul Principesei Ileana, a dobândit Castelul Bran la aproape şase decenii după ce familia sa a fost forţată de regimul comunist să părăsească ţara, pe când el avea doar zece ani.

Castelul Bran, a cărui primă atestare documentară datează din noiembrie 1377, este unul dintre cele mai importante obiective turistice din România. El atrage turişti străini mai ales datorită faptului că este asociat cu numele lui Dracula - faimă ce i se trage de la romanul "Dracula" al lui Bram Stoker.

În 1920, Consiliul orăşenesc Braşov a donat castelul Reginei Maria a României, în semn de recunoştinţă faţă de contribuţia ei la înfăptuirea Marii Uniri din 1918. Regina l-a amenajat şi l-a lăsat moştenire fiicei sale, principesa Ileana, sora regelui Carol al II-lea. După expulzarea din ţară a familiei regale, în 1948, Castelul Bran a intrat în proprietatea statului român, fiind abandonat şi devastat. Castelul s-a deschis în 1956, fiind parţial amenajat ca muzeu de istorie şi artă feudală. În 1987, castelul a intrat în restaurare, lucrare terminată în linii mari în 1993.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Castelul Bran a fost redeschis în prezenţa Arhiducelui Dominic de Habsburg şi a surorilor sale.
 Vizualizări articol: 592 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Castelul Bran a fost redeschis în prezenţa Arhiducelui Dominic de Habsburg şi a surorilor sale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei