Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 2 mai 2009 - Anul XIV, nr. 100 (4086)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Bazac: Antiviralele nu se iau preventiv, ca aspirina, nu este cazul ca populaţia să facă stocuri

Duminică, 3 Mai 2009 (15:27:32)
Ministrul Sănătăţii avertizează populaţia că medicamentele antivirale eficiente în gripa AH1N1 nu pot fi administrate preventiv, întrucât nu sunt eficiente decât în cazul confirmării maladiei, doar medicul fiind în măsură să prescrie tratament, precizând că a blocat distribuţia lor în farmacii.

"Medicii sunt preveniţi asupra simptomelor noului tip de gripă, există un tratament care a funcţionat şi în alte ţări, unde există cazuri. Oamenii vor fi trataţi cu medicamente eficiente. Nu e cazul să se sperie nimeni. Nu e cazul să faceţi stocuri de antiviral - aceste tratamente nu sunt ca aspirina, să le luaţi preventiv. Decizia administrării lor trebuie să aparţină medicului", a spus Bazac într-o conferinţă de presă.

Ministrul Sănătăţii a spus că a blocat distribuţia antiviralelor în farmacii, pentru că automedicaţia nu determină prevenirea bolii, ci cauzează rezistenţă.

Potrivit demnitarului, Ministerul Sănătăţii are un plan de acţiune în caz de pandemie şi respectă recomandările şi protocoalele specifice ale OMS şi ale Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor.

"Însă doresc să atrag atenţia asupra câtorva aspecte foarte importante. Noua formă de gripă este în mod cert extrem de periculoasă. Nu există ţară care să fie la adăpost de efectele sale. Dar, în ciuda avansului rapid al virusului, există măsuri pe care autorităţile şi fiecare individ în parte le pot lua pentru a împiedica răspândirea gripei", a adăugat Bazac.

Ministrul Săntăţii a mai spus că orice om are posibilitatea de a reduce riscul de îmbolnăvire prin respectarea unor norme minime de igienă, precum spălatul mâini lor cu apă şi săpun, cât mai des.

"Virusul se transmite de la om la om, prin picăturile de salivă sau secreţii nazale, răspândite de o persoană infectată care tuşeşte sau strănută. Virusul se mai poate transmite şi prin atingerea unor obiecte sau suprafeţe contaminate cu aceste picaturi, după ce mâinile nespălate sunt duse la nas şi la gură. Când tuşiţi sau strănutaţi, să vă acoperiţi gura şi nasul cu o batistă de unică folosinţă. După utilizare, să aruncaţi batista la gunoi. Să evitaţi contactele strânse cu persoanele bolnave. Să evitaţi aglomeraţiile şi mulţimile", a mai spus Bazac.

Ministrul Sănătăţii a criticat fostul Executiv pentru că nu a refăcut stocul de antivirale, după ce în mai 2008 a expirat stocul de 1.280.000 de doze.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bazac: Antiviralele nu se iau preventiv, ca aspirina, nu este cazul ca populaţia să facă stocuri.
 Vizualizări articol: 523 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bazac: Antiviralele nu se iau preventiv, ca aspirina, nu este cazul ca populaţia să facă stocuri0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei