Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 31 ian 2009 - Anul XIV, nr. 24 (4010)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Bugetele pe 2009, dosarele lui Năstase, Statutul deputaţilor - priorităţi ale sesiunii, la Cameră

Duminică, 1 Februarie 2009 (17:56:34)
Aprobarea proiectelor bugetului de stat şi al asigurărilor sociale pe anul 2009, dar şi a bugetului propriu, precum şi modificarea Statutului deputaţilor şi senatorilor vor fi priorităţile legislative din sesiunea parlamentară care va începe în 2 februarie la Camera Deputaţilor.

În prima zi a sesiunii parlamenatre, deputaţii îşi vor alege noua conducere a Camerei, respectiv noul Birou Permanent, singurul post ales pe patru ani fiind cel de preşedinte al Camerei, funcţie ocupată după alegeri de Roberta Anastase (PD-L).

După alegerea conducerii Camerei, deputaţii vor trebui să se pronunţe asupra proiectului bugetului Camerei pe anul 2009, una dintre restanţele sesiunii trecute. Acest proiect a fost discutat de liderii grupurilor parlamentare, care au ajuns la concluzia că deputaţii vor avea nevoie în acest an de un buget de 302 milioane de lei , cu aproape 22% mai mare decât bugetul de anul trecut. Suma este necesară pentru chetuielile curente de întreţinere a Palatului Parlamentului, pentru activitatea deputaţilor, dar şi pentru unele investiţii , cum ar fi continuarea lucrărilor şi dotarea studioului propriu de televiziune.

Un alt subiect important va fi cel referitor la cererea procurorului general al României, Laura Codruţa Kovesi, care a solicitat punctul de vedere al plenului Camerei pentru începerea urmăririi penale şi trimiterea în judecată a deputatului Adrian Năstase (PSD), în cazul a două dosare," Zambaccian 2" şi "Mătuşa Tamara".

Scrisoarea procurorului general al României a fost trimisă la Comisia juridică a Camerei, care în termen de 30 de zile, adică până la sfârşitul lunii februarie, va trebui să elaboreze un raport. După ce deputaţii din Comisia juridică se vor pronunţa, este aşteptată o decizie a Biroului Permanent al Camerei, care va stabili dacă scrisoarea lui Kovesi referitoare la Năstase va trece prin plenul Camerei sau nu.

Modificarea Statutului deputaţilor şi senatorilor va fi în atenţia parlamenatrilor, după ce preşedinta Camerei, Roberta Anastase a declarat că ar trebui operate schimbări legate de indemnizaţiile tranzitorii ale deputaţilor şi senatorilor şi de parlamentarii care reprezintă diaspora.

Deputaţii vor trebui să se pronunţe şi asupra unor ordonanţe simple sau ordonanţe de urgenţă, emise de Guvernul Tăriceanu, care nu au fost analizate de fostul Legislativ.

Totodată, deputaţii vor analiza proiectele de lege considerate priorităţi de coaliţia guvernamentală PDL-PSD.

PD-L a anunţat, deja, că priorităţile sale pentru actuala sesiune parlamentară sunt modificarea sistemului de vot uninonominal, anularea pensiilor parlamentarilor, elaborarea legii salarizării unice, iniţierea unor legi privind izolarea termică a locuinţelor şi reducerea numărului de ordonanţe de urgenţă ale Guvernului.

Preşedinta Camerei a declarat, în urmă cu două săptămâni, la Poiana Braşov, că una dintre priorităţile actualei sesiuni parlamentare este modificarea sistemului de vot, "astfel încât alegerea Parlamentului să reflecte în totalitate voinţa cetăţenilor".

Alte priorităţi în plan legislativ sunt elaborarea unei legi privind cumulul salariu-pensie şi promovarea unei legi a salarizării unice.

Senatorii şi deputaţii PDL îşi mai propun să recâştige încrederea cetăţenilor în Parlament, iniţiind un grup de lucru pentru modificarea Regulamentelor celor două Camere, care să găsească soluţii de creştere a transparentei Parlamentului.

Şi PSD are priorităţi pentru noua sesiune legislativă, care privesc Codurile juridice, modificarea Codului Fiscal şi un pachet legislativ referitor la descentralizarea administraţiei.

Pachetul legislative privind descentralizarea administraţiei se află şi printre priorităţile UDMR, formaţiune politică acum în opoziţie. Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat pentru MEDIAFAX că o altă prioritate a UDMR în noua sesiune parlamentară va fi elaborarea unui proiect de lege privind pensia minimă.

PNL- aflat în opoziţie - urmează să-şi stabilească priorităţile legislative în şedinţa din 2 februarie a BPC. Vicepreşedintele liberal Eugen Nicolăescu a spus că printre acestea se află un proiect de lege privind salarizarea unitară a bugetarilor şi proiecte privind depăşirea crizei economice.

Noua sesiune parlamentară este prima ocazie, în care deputaţii, aleşi prin vot uninominal pot să-şi dovedească abilităţile în legiferare şi eficienţa, în aşa fel încât suspendarea şedinţelor din lipsă de cvorum şi numeroasele pauze de consultări să fie excepţii, nu regulă în activitatea curentă a Camerei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bugetele pe 2009, dosarele lui Năstase, Statutul deputaţilor - priorităţi ale sesiunii, la Cameră.
 Vizualizări articol: 529 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bugetele pe 2009, dosarele lui Năstase, Statutul deputaţilor - priorităţi ale sesiunii, la Cameră0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei