Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 ian 2009 - Anul XIV, nr. 10 (3996)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

ARB: Băncile vor avea noi norme de creditare în cel mult o săptămână şi vor cere un avans de 20-25%

Joi, 15 Ianuarie 2009 (17:22:38)
Băncile vor avea noi norme proprii de creditare în cel mult o săptămână şi vor cere un avans de minim 20-25% la creditele ipotecare, a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Gheţea.

"În câteva zile fiecare bancă poate să aibă propriile norme de creditare. În principiu, în maxim o săptămână. Depinde de la bancă la bancă. În ceea ce priveşte avansul, băncile vor stabili un nivel de cel puţin 20 - 25% din valoarea locuinţei", a afirmat Gheţea.

Referitor la relansarea creditelor ipotecare, şeful ARB consideră că procesul va depinde de cerere.

"Mi-e greu să dau un verdict. Modificarea regulamentului a fost o cerinţă a băncilor. O să vedem cât de repede se va relansa. Depinde de cerere. Ce pot să vă spun este că va exista ofertă", a spus Gheţea.

El a menţionat că nu se pune problema relansării creditelor în valută cu acelaşi ritm ca anul trecut, în contextul evoluţiei actuale a cursului de schimb.

Consiliul de Administraţie al BNR a acceptat creşterea gradului de îndatorare la creditele garantate cu ipoteci, gradul de nerambursare pentru acest tip de împrumuturi fiind mult mai mic decât în cazul creditelor de consum şi nevoi personale negarantate, a anunţat, joi, banca centrală.

Noile prevederi vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

CA-ul BNR a acceptat să elimine obligaţia de a aplica teste de stres pentru clienţii care solicită credite cu garanţii ipotecare, dar a menţinut prevederea privind acceptarea veniturilor în funcţie de cele declarate anul anterior în fişa fiscală, cu o marjă de 20%.

Totodată, banca centrală a stabilit ca în noile norme interne băncile să prevadă un avans minim plătit de client la creditele ipotecare şi imobiliare, care vor fi luate în calcul la stabilirea gradelor de îndatorare propuse de instituţiile de credit.

Noile norme vor intra în vigoare din momentul aprobării lor de către organele statutare ale fiecărei bănci, dar vor fi ulterior avizate de BNR, care poate solicita anumite modificări, în funcţie de profilul de risc al băncii.

Potrivit regulamentului BNR actual, intrat în vigoare în luna octombrie, fundamentarea nivelurilor maxime admise pentru gradul total de îndatorare se face diferenţiat pe categorii de clientelă, pe destinaţia creditului (credit de consum sau ipotecar), pe tipul creditului (defalcat în funcţie de moneda de exprimare, sau de indexare), de tipul de dobândă, respectiv fixă sau variabilă şi comportamentul clientului în legătură cu onorarea serviciului datoriei determinat de calitatea garanţiei.

La determinarea gradului de îndatorare sunt luate în considerare, prin teste de stresare, riscul valutar, riscul de rată a dobânzii, precum şi posibilitatea de majorare a costului creditului provenind din comisioane şi alte cheltuieli din administrare prevăzute în contract.

Astfel, gradul de îndatorare a coborât cu 5 - 10 puncte procentuale, pe diferite categorii de credite, de la 60 - 70% din venituri, cât reprezenta înainte de luna octombrie.

Modificarea regulamentului va permite astfel băncilor să revină la grade mai mari de îndatorare, care, însă, nu vor depăşi 70% din veniturile nete lunare ale familiei clientului.

Reprezentanţii BNR şi Consiliul de Administraţie al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) s-au întâlnit, la finele săptămânii trecute, pentru a discuta propunerile de modificare a regulamentului privind creditarea populaţiei, după ce bancherii au transmis o serie de solicitări, la finele anului trecut.

Creditul neguvernamental a crescut în noiembrie cu 1,1% faţă de luna precedentă, în contextul în care împrumuturile în lei s-au diminuat cu 0,4% (-0,7% în termeni reali), iar cele în valută, exprimate în lei, s-au majorat cu 2,3%. Exprimat în euro, creditul în valută a scăzut însă cu 0,9%, astfel că avansul pe total a fost determinat doar de aprecierea monedei europene.

Pe segmentul gospodăriilor, creditul în lei s-a redus cu 0,2% faţă de octombrie, iar creditul în valută exprimat în euro a coborât cu aproximativ 1%. Soldul finanţărilor în lei pentru firme s-a diminuat cu 0,6% în noiembrie, iar împrumuturile în valută au coborât cu 0,9%, exprimate în euro.

Analiştii estimează o scădere a soldului creditului şi în luna decembrie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ARB: Băncile vor avea noi norme de creditare în cel mult o săptămână şi vor cere un avans de 20-25%.
 Vizualizări articol: 906 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ARB: Băncile vor avea noi norme de creditare în cel mult o săptămână şi vor cere un avans de 20-25%0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei