Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 15 ian 2009 - Anul XIV, nr. 10 (3996)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul intenţionează să limiteze fondul de salarii şi salariul mediu brut în companiile de stat

Joi, 15 Ianuarie 2009 (13:28:08)
Guvernul intenţionează să limiteze, în 2009, fondul de salarii din companiile de stat şi câştigul salarial mediu brut lunar din bugetele de cheltuieli la un nivel corelat doar cu creşterea inflaţiei, având în vedere prognoze ce indică scăderi de producţie şi venituri, precum şi reduceri de personal.

Executivul a transmis sindicatelor, prin Ministerul Muncii, un document în care propune limitarea fondului de salarii în companiile de stat.

"La regiile autonome, societăţile şi companiile naţionale şi societăţile comerciale la care statul sau o unitate administrativ-teritorială este acţionar unic sau majoritar, precum şi filialele acestora, la care în anul 2009 se va înregistra o restrângere a volumului de activitate faţă de realizările anului 2008, fundamentarea fondului de salarii anual şi a câştigului salarial mediu brut lunar ce vor fi prevăzute în bugetele de venituri şi cheltuieli va reflecta numai creşterea preţurilor de consum calculată ca medie anuală 2009 faţă de 2008, corespunzător numărului mediu de personal alocat", se arată în documentul guvernamental.

Programul de guvernare definitivat la sfârşitul anului trecut indică pentru 2009 o creştere a câştigului salarial mediu brut de la 1.700 lei pe lună în 2008 la 1.830 lei în 2009.

Limitarea fondului de salarii este argumentată prin "situaţia care se întrevede, de reducere a producţiei, a veniturilor şi a numărului de personal", care vor genera o decorelare a productivităţii muncii cu câştigul mediu salarial în 2009 faţă de realizările anului 2008.

"Măsura urmăreşte conservarea câştigului salarial mediu din 2008, nerealizând o diminuare în real a acestuia", se arată în document.

Guvernul intenţionează totodată ca, în 2009, să majoreze salariile bugetarilor cu un procent calculat numai în funcţie de creşterea prognozată a inflaţiei, majorare care să fie acordată din aprilie, cu posibilitatea unei creşteri suplimentare în ultimele 3 luni ale anului, în raport cu productivitatea muncii.

Propunerea Guvernului prevede ca ajustarea salariilor în sectorul bugetar să fie realizată ţinând cont numai de creşterea prognozată a preţurilor de consum şi să fie aplicată începând cu trimestrul II al anului 2009, iar în a doua parte a acestui an, în funcţie de evoluţia economiei în primele 9 luni, să fie asigurată "o creştere salarială corespunzătoare" cu creşterea productivităţii muncii.

Preşedintele Confederaţiei "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, miercuri seara, pentru MEDIAFAX, că propunerea guvernamentală a fost deja înaintată sindicatelor, prin Ministerul Muncii.

În ultimul raport trimestrial din 2008 asupra inflaţiei, Banca Naţională a României a revizuit în uşoară creştere prognozele privind inflaţia în 2008 şi 2009, de la 6,6% la 6,7%, respectiv de la 4,2% la 4,5%, menţionând că scenariile înglobează incertitudini tot mai mari.

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, şi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, au avut, în prima săptămână a lunii ianuarie, o discuţie legată de prognozele macroeconomice pentru 2009, în urma căreia previziunile guvernamentale privind inflaţia medie din acest an au fost revizuite în urcare, de la 5% la 5,3%.

Guvernul mai intenţionează ca, în luna martie 2009, să lanseze scheme de ajutor de stat pentru ocupare şi formare, precum şi scheme de ajutor de minimis în sumă totală de 126,5 milioane euro, fonduri suplimentate cu 15 milioane euro pentru proiecte de susţinere a întreprinderilor şi lucrătorilor.

Alte 35 milioane euro vor fi alocate pentru programe de sprijinire a persoanelor cu venituri reduse.

În document se arată că vor fi luate măsuri de "intervenţie rapidă" în sectoare în care vor fi înregistrate disponibilizări masive, respectiv de cel puţin 500 persoane concediate pe parcursul a patru luni dintr-o întreprindere sau de cel puţin 500 de concedieri într-un interval de nouă luni din întreprinderi mici şi mijlocii.

Revaluarea criteriilor de acordare a pensiilor de invaliditate, pentru evitarea fraudării bugetului de asigurări sociale cu plata unor astfel de pensii în baza unbor dosare neconcludente, modificarea procedurii de creditare a IMM-urilor, printr-un sistem în care creditul pentru crearea unui loc de muncă nu va mai fi dublat de o subvenţie dată pentru ocuparea postului de către o persoană defavorizată şi stimularea şomerilor de a urma programe de formare în meserii solicitate de către angajatori, prin acordarea unei indemnizaţii egale cu jumătate din indicatorul social de referinţă, cu obligaţia ca şomerul să nu refuze angajarea, sunt alte măsuri propuse de Guvern pentru acest an.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul intenţionează să limiteze fondul de salarii şi salariul mediu brut în companiile de stat.
 Vizualizări articol: 636 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul intenţionează să limiteze fondul de salarii şi salariul mediu brut în companiile de stat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei