Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 ian 2009 - Anul XIV, nr. 8 (3994)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Finanţele propun un moratoriu pe doi ani privind executarea ipotecilor la creditele populaţiei

Marţi, 13 Ianuarie 2009 (15:06:23)
Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a propus, la întâlnirea cu sindicatele, patronatele şi reprezentanţii bancherilor, un moratoriu pe termen de doi ani privind executarea silită a garanţiilor imobiliare ale populaţiei, pentru creditele bancare destinate cumpărării sau construirii de locuinţe.

Pogea a făcut o prezentare la discuţiile de luni, în care a notat ca posibile efecte ale crizei dificultăţi sau imposibilităţi de returnare a creditelor bancare pe termen lung de către persoanele fizice, scăderea gradului de siguranţă a locului de muncă şi teama privind creşterea insecurităţii sociale.

În pachetul de măsuri pentru contracararea efectelor imediate ale crizei elaborat de Ministerul Finanţele Publice (MFP) a fost inclusă şi propunerea de reducere a ratei rezervei minime obligatorii cu 0,5 puncte procentuale pentru fiecare punct procentual de creştere a ponderii creditelor acordate de băncile comerciale pentru producţie şi investiţii, precum şi pentru cofinanţările necesare sectorului privat şi destinate absorbţiei fondurilor structurale.

Pogea a anunţat ca o măsură posibilă şi reducerea cu două puncte procentuale a ratei a ratei dobânzii la facilitatea de credit acordată de banca centrală băncilor comerciale, care se plasează în prezent la 14,25%.

Ca primă acţiune de prevenire a extinderii efectelor crizei financiare în economia reală, Finanţele au anunţat posibilitatea constituirii unui fond de criză în valoare de un miliard de euro pentru acordarea de credite întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM).

De asemenea, se are în vedere şi înfiinţarea unui fond de garantare, de 1 miliard de euro, pentru garantarea în proporţie de 50% a creditelor bancare acordate pentru continuarea investiţiilor directe autohtone pe teritoriul naţional.

Pogea vede necesară şi reducerea ratei dobânzii de politică monetară cu un punct procentual, pentru care va avea consultări cu guvernatorul BNR.

Alte măsuri de susţinere a economiei vizează acordarea de consultanţă gratuită pentru IMM care doresc să solicite credite din fondul de criză de 30 de miliarde de euro constituit de Banca Europeană de Investiţii şi neimpozitarea profitului reinvestit pentru creşterea competitivităţii .

La nivel bugetar se va urmări asigurarea cu prioritate a cofinanţării necesare proiectelor publice finanţate din fonduri structurale şi, astfel, creşterea contribuţiei investiţiilor publice în infrastructură, în vederea compensării scăderii PIB din sectorul privat.

Pogea a anunţat şi instituirea unui moratoriu de doi ani în care vor fi limitate cheltuielile publice destinate achiziţionării de bunuri şi servicii şi intenţia de finanţare a deficitului bugetar prin emisiuni de titluri de stat pe termen lung (cu maturitate de cel puţin 5 ani).

Ministrul Finanţelor vede necesară sprijinirea producţiei agricole şi a celei agro-alimentare, în scopul creşterii ofertei interne de piaţă şi a creşterii ponderii acestui sector în export. Susţinerea sectorul agricol va avea ca efect o diminuare a deficitului de cont curent şi un aport mai semnificativ la creşterea PIB.

În acest scop, Finanţele propun aplicarea imediată a reducerii accizei la motorină până la nivelul minim admis în UE de 21 euro/tonă şi acordarea unei subvenţii atractive fermierilor, pentru achiziţionarea îngrăşămintelor, având ca rezultat şi sprijinirea producţiei autohtone de îngrăşăminte chimice.

Autorităţile au format trei comisii de lucru, împreună cu sindicatele şi patronatele, care vor discuta până miercurea viitoare măsuri de relansare a economiei şi de protecţie socială, acestea urmând să fie incluse în bugetul pe 2009 pentru a combate criza financiară.

După întâlnirea de luni, autorităţile şi partenerii sociali au stabilit ca termen limită pentru prezentarea concluziilor grupurilor de lucru data de 22 ianuarie, iar măsurile trebuie să fie cuprinse în bugetul pentru acest an.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Finanţele propun un moratoriu pe doi ani privind executarea ipotecilor la creditele populaţiei.
 Vizualizări articol: 645 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Finanţele propun un moratoriu pe doi ani privind executarea ipotecilor la creditele populaţiei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei