Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 ian 2009 - Anul XIV, nr. 8 (3994)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MS propune suspendarea prevederilor privind asistenţii comunitari, până la 30 iunie

Marţi, 13 Ianuarie 2009 (13:30:14)
Ministerul Sănătăţii propune Guvernului adoptarea unui act normativ pentru modificarea OUG 162/2006 privind transferul ansamblului de atribuţii şi competenţe exercitate de MS către administraţia publică locală, întrucât nu s-a aprobat bugetul şi nu pot fi plătiţi asistenţii medicali comunitari.

În implementarea prevederilor Ordonanţei de Urgenţă 162, începând cu data de 1 ianuarie 2009, pentru capitolele 2 si 3 "Asistenţa medicală comunitară" şi, respectiv, "Asistenţa medicală şi de medicină dentară acordată în unităţile de învăţământ", MS susţine că "s-au indentificat o serie de probleme".

"Astfel, bugetul pentru anul 2009 nu este aprobat. De asemenea, la art. 3 alin. (1) din OUG 162/2008 se prevede că Ministerul Sănătăţii transferă fondurile destinate plăţii activităţilor prevăzute la capitolele menţionate către bugetele locale, însă, până în prezent, nu au fost constituite, din punct de vedere organizatoric, unităţile administraţiei publice locale care vor prelua atribuţiile şi competenţele respective. Totodată, bugetul Ministerul Sănătăţii nu cuprinde subdiviziunea clasificaţiei bugetare pentru finanţarea lunară de către acesta a sumelor aferente acestora către bugetele locale", se arată în nota de fundamentare a MS, publicată pe site-ul instituţiei.

MS arată că având în vedere faptul că sumele reprezentând drepturile salariale pentru asistenţii comunitari, mediatorii sanitari rromi şi categoriile profesionale din asistenţa medicală şi de medicină dentară din unităţile de învăţământ (aproximativ 4.000 de angajaţi), nu pot fi asigurate de la data de 1 ianuarie 2009, se impune suspendarea intrării în vigoare a prevederilor capitolelor 2 şi 3 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 162/2008 până la data de 30 iunie 2009.

În prezent, sumele reprezentând drepturile salariale ce se acordă categoriile socio-profesionale prevâzute la capitolele 2 şi 3 sunt asigurate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii.

Astfel, Ministerul Sănătăţii propune adoptarea unei Ordonanţe pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 162/2008 privind transferul ansamblului de atribuţii şi competenţe exercitate de Ministerul Sănătăţii Publice către autorităţile administraţiei publice locale, precum şi pentru suspendarea aplicării unor prevederi legale.

MS propune ca art. I Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 162/2008 privind transferul ansamblului de atribuţii şi competenţe exercitate de Ministerul Sănătăţii Publice către autorităţile administraţiei publice locale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 808 din 3 decembrie 2008, să se modifice. La articolul 2, litera e) a alineatului (1) şi alineatul (3) să se abroge. La articolul 3, alineatul 1 se propune modificarea, astfel că va avea următorul cuprins: "(1) În vederea exercitării de către autorităţile administraţiei publice locale a atribuţiilor şi competenţelor prevăzute la art. 2, se vor asigura transferuri de la bugetul de stat către bugetele locale".

Articolul 10 se modifică şi va avea următorul cuprins: "Art. 10 (1) Salariul de bază şi celelalte drepturi salariale ale mediatorului sanitar sunt cele stabilite pentru funcţia de instructor de educaţie, în conformitate cu anexa "Asistenţă socială - Unităţi de asistenţă socială şi unităţi de asistenţa medico-socială" din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 24/2000 privind sistemul de stabilire a salariilor de bază pentru personalul contractual din sectorul bugetar şi personalului salarizat potrivit anexelor nr. II şi III la Legea nr. 154/1998 privind sistemul de stabilire a salariilor de bază în sectorul bugetar şi a indemnizaţiilor pentru persoane care ocupă funcţii de demnitate publică, precum şi unele măsuri de reglementare a drepturilor salariale şi a altor drepturi ale personalului contractual salarizat prin legi speciale, aprobată cu modificări prin Legea 177/2008, cu modificările şi completările ulterioare şi de celelalte drepturi salariale acordate potrivit aceluiaşi act normativ.

Potrivit propunerii, alineatul (2) prevede că salariul de bază şi celelalte drepturi salariale ale asistentului medical comunitar sunt cele stabilite în conformitate cu anexa "Asistenţă socială - Unităţi de asistenţă socială şi unităţi de asistenţa medico-socială" la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 24/2000 privind sistemul de stabilire a salariilor de bază pentru personalul contractual din sectorul bugetar şi personalului salarizat potrivit anexelor nr. II şi III la Legea nr. 154/1998 privind sistemul de stabilire a salariilor de bază în sectorul bugetar şi a indemnizaţiilor pentru persoane care ocupă funcţii de demnitate publică, precum şi unele măsuri de reglementare a drepturilor salariale şi a altor drepturi ale personalului contractual salarizat prin legi speciale, aprobată cu modificări prin Legea 177/2008, cu modificările şi completările ulterioare, şi de celelalte drepturi salariale acordate potrivit aceluiaşi act normativ.

La articolul 11, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins: "Art. 11 (1) Numărul de posturi pentru fiecare dintre categoriile profesionale prevăzute la art. 8 se aprobă de către autorităţile administraţiei publice locale, conform normativelor legale în vigoare".

La articolul 17, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins: "(3) Fazele-pilot prevăzute la alin. (1) încep la data semnării protocoalelor de predare-primire dintre Ministerul Sănătăţii şi autorităţile administraţiei publice locale şi Primăria Municipiului Bucureşti".

Articolul 20 se modifică şi va avea următorul cuprins: "Art. 20 Persoanele care prestează activitatea de asistenţă medicală comunitară, precum şi persoanele care îşi desfăşoară activitatea în cabinetele medicale din unităţile de învăţământ se preiau, în condiţiile legii, de la unităţile sanitare care au calitatea de angajator şi îşi păstrează toate drepturile şi obligaţiile deţinute la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă".

Articolul 24 se modifică şi va avea următorul cuprins: "Art. 24 În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, Ministerul Sănătăţii elaborează, în colaborare cu Ministerul Administraţiei şi Internelor, prin ordin comun, norme metodologice de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă".

După articolul 26 se introduce un nou articol, art. 27, cu următorul cuprins: "Art. 27- În tot cuprinsul capitolului 3 „Asistenţa medicală şi de medicină dentară acordată în unităţile de învăţământ”, sintagma „grădiniţe şi şcoli” se înlocuieşte cu sintagma „unităţi de învăţământ preuniversitar si universitar”, iar sintagma „preşcolarilor şi elevilor” se înlocuieşte cu sintagma „preşcolarilor, elevilor şi studenţilor".

Art. II (1) Aplicarea prevederilor capitolului 2 "Asistenţa medicală comunitară" şi ale capitolului 3 "Asistenţa medicală şi de medicină dentară acordată în unităţile de învăţământ", din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 162/2008 privind transferul ansamblului de atribuţii şi competenţe exercitate de Ministerul Sănătăţii Publice către autorităţile administraţiei publice locale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 808 din 3 decembrie 2008, se suspendă până la data de 30 iunie 2009; (2) Până la data de 30 iunie 2009, asistenţa medicală comunitară este reglementată de dispoziţiile prevăzute în anexa, care face parte integrantă din prezenta ordonanţă; (3) Contractele individuale de muncă încheiate de către categoriile profesionale prevăzute la art. 8 alin. (1) şi art. 13 alin. (1) cu unităţile sanitare, pentru derularea programelor naţionale de sănătate pentru anul 2008, se pot prelungi până la data de 30 iunie 2009, în funcţie de derularea programelor naţionale de sănătate"; (4) Până la data de 30 iunie 2009, asistenţa medicală şi de medicină dentară acordată în unităţile de învăţământ se finanţează de la bugetul de stat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MS propune suspendarea prevederilor privind asistenţii comunitari, până la 30 iunie.
 Vizualizări articol: 2210 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.5 din 2 voturi
MS propune suspendarea prevederilor privind asistenţii comunitari, până la 30 iunie3.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei