Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 3 dec 2008 - Anul XIII, nr. 285 (3966)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Taxa auto ar putea fi majorată pentru vehiculele second-hand, odată cu creşterea primei de casare

Miercuri, 3 Decembrie 2008 (13:51:14)

Taxa de poluare auto pentru vehiculele second-hand ar putea fi majorată în şedinţa de joi a Guvernului, simultan cu creşterea primei de casare la echivalentul în lei a peste 1.000 euro, a anunţat, miercuri, premierul Călin Popescu Tăriceanu, la centrul tehnic Renault de la Titu.

"Mâine (joi - n.r.) s-ar putea să luăm în discuţie la nivelul şedinţei de Guvern chiar majorarea taxei existente pentru vehiculele de ocazie", a spus Tăriceanu, precizând că pentru creşterea acestei taxe nu este necesar ca Executivul să transmită Comisiei Europene o nouă informare.

El a anunţat că este analizată şi posibilitatea creşterii primei de casare pentru scoaterea din uz a maşinilor vechi la un nivel care să atingă ori să depăşească "pragul psihologic" al echivalentului în lei a 1.000 euro.

Potrivit unor surse guvernamentale, principala variantă analizată este majorarea primei de casare de la 3.000 lei la 4.000 lei.

Tăriceanu a arătat că nu a fost primit încă un răspuns din partea CE privind suspendarea taxei auto pentru maşinile noi, precizând însă că acest răspuns nu este unul "de condiţionare".

Şeful Guvernului a vizitat, miercuri, şantierul centrului de încercări automobile de la Titu al companiei Renault Technologie Roumanie, unde a sosit într-un automobil Logan, însoţit de directorul general al Autmobile Dacia şi al Renault Group Romania, Francois Forumont, şi de vicepreşedintele Automobile Dacia, Constantin Stroe.

La sfârşitul vizitei, premierul a arătat că a discutat cu aceştia şi despre situaţia fabricii de automobile de la Piteşti, care s-a confruntat din a doua parte a anului cu "o scădere impresionantă" a vânzărilor, din cauza crizei economice mondiale şi a importului masiv de maşini de ocazie.

"În prima parte a anului am spus nu o dată că importul nestingherit de maşini de ocazie va duce la dispariţia sau la pericilitarea locurilor de muncă în industria românească şi iată că Dacia, astăzi, este cu producţia oprită şi vor trebui să ia măsuri severe, aş spune, pentru a adapta ciclul şi ritmul de fabricaţie la modul în care evoluează piaţa. S-ar putea şi anul acesta să trebuiască să mai luăm nişte măsuri de stimulare vânzărilor, pentru că intereesul e să păstrăm locurile de muncă şi să creştem economia", a spus Tăriceanu.

Guvernul a decis, în urmă cu aproximativ trei săptămâni, prin ordonanţă de urgenţă, ca taxa de poluare auto percepută la achiziţia maşinilor noi sã fie suspendată începând cu 1 decembrie 2008, până la sfârşitul lunii decembrie 2009, pentru vehiculele Euro 4 cu motorizări de până la 2.000 centimetri cubi înmatriculate pentru prima dată în România şi în Uniunea Europeană.

Executivul a mai decis ca programul de înnoire a parcului auto să continue şi anul viitor, începând cu 1 ianuarie 2009, pentru un număr estimat al maşinilor scoase din uz de 60.000 unităţi, dublu faţă de cota stabilită pentru acest an, cu o primă de casare menţinută la 3.000 lei.

Premierul Tăriceanu a declarat atunci că discuţiile preliminare cu oficialii Comisiei Europene indică faptul că aceştia nu vor avea obiecţii faţă de suspendarea taxei de poluare auto la achiziţia vehiculelor noi, dar că ordonanţa prin care taxa a fost ridicată va fi publicată în Monitor după primirea unui răspuns din partea CE.

Surse guvernamentale au declarat, săptămâna trecută, agenţiei MEDIAFAX că Guvernul a redactat deja un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede că taxa de poluare auto va fi suspendată pentru maşini noi de la 15 decembrie, cu două săptămâni mai târziu faţă de termenul iniţial, în aşteptarea unui răspuns din partea Comisiei Europene.

O altă variantă luată în calcul de Guvern este ca taxa de poluare auto să fie suspendată începând cu data publicării ordonanţei în Monitorul Oficial, pentru a evita o nouă prelungire a datei de intrare în vigoare a suspendării.

Maria Assimakopoulou, purtător de cuvânt al comisarului Laszlo Kovacs, comisar UE pentru taxe şi uniune vamală, a precizat că suspendarea taxei auto este analizată de către Comisie şi că un răspuns va fi transmis cât de curând posibil.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Taxa auto ar putea fi majorată pentru vehiculele second-hand, odată cu creşterea primei de casare.
 Vizualizări articol: 522 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Taxa auto ar putea fi majorată pentru vehiculele second-hand, odată cu creşterea primei de casare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei