Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 13 oct 2008 - Anul XIII, nr. 241 (3922)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tăriceanu cere să se renunţe la populism şi comunism pentru salarizarea în companii de stat

Luni, 13 Octombrie 2008 (13:10:22)

Premierul Tăriceanu a cerut să se renunţe la "populism şi comunism" în abordarea modului de salarizare a directorilor din societăţile comerciale cu capital de stat, arătând că aceştia trebuie plătiţi în funcţie de performanţele obţinute în activitate, conform sistemului aplicat în sectorul privat.

El a arătat că directorii companiilor de stat sunt remuneraţi din bugetele de venituri şi cheltuieli.

"În România, dacă vorbim de economie de piaţă, atunci trebuie să lăsăm populismul şi comunismul deoparte. Nu putem avea societăţi cu capital de stat unde salariile celor care conduc să fie într-o diferenţă uriaşă faţă de sectorul privat, pentru că atunci nu ne putem aştepta decât la o performanţă execrabilă, iar toţi oamenii de valoare vor pleca în sectorul privat", a spus Tăriceanu.

Premierul a precizat că principiul de salarizare a directorilor companiilor de stat este diferit de cel aplicat în cazul conducerii agenţiilor subordonate Guvernului.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a cerut, sâmbătă, şefului Cancelariei, Dorin Marian, să îi prezinte, în următoarea şedinţă de guvern, o analiză privind salariile, sporurile şi primele încasate în agenţiile aflate în subordinea Executivului.

Guvernul a anunţat, în luna iunie, printr-un comunicat, adoptarea unei ordonanţe de urgenţă care prevede că directorii generali/directorii vor asigura conducerea operatorilor economici în baza unui contract de mandat reprezentând acordul de voinţă încheiat între operatorul economic, reprezentat de Consiliul de Administraţie, şi director, contract care are ca obiect îndeplinirea unor obiective şi criterii de performanţă aprobate de acţionari.

"În proiectul propus s-a renunţat la limita maximă a remuneraţiei conducătorilor operatorilor economici la nivelul indemnizaţiei lunare pentru funcţia de secretar de stat plus o sumă egală cu cel mult 50% din aceasta, sub formă de sporuri, adaosuri, premii şi alte drepturi de natură salarială. Aceasta în condiţiile în care s-au constatat cazuri când au fost acordate sume în limita maximă admisă de ordonanţă fără a fi luată în considerare importanţa activităţii operatorilor economici în cauză. În condiţiile noii reglementări şi ale prevederilor Legii 31/1990, la nivelul operatorilor economici se instituie prevederea ca remuneraţia sa fie stabilită în contractul de mandat, prin negociere între părţile contractuale", se arată în actul normativ aprobat de Guvern în şedinţa din 18 iunie şi publicat în Monitorul Oficial la 23 iunie.

La nivelul operatorului economic, în contractul de mandat, alături de criteriile de performanţă specifice, se prevăd în mod obligatoriu obiective cuantificate privind reducerea creanţelor şi plăţilor restante, a pierderilor, a cheltuielii la 1.000 lei venituri, precum şi creşterea productivităţii muncii.

Criteriile şi obiectivele înscrise în contractul de mandat se actualizează în fiecare an, în termen de 30 de zile de la data aprobării bugetului de venituri şi cheltuieli.

Potrivit unei alte prevederi a ordonanţei de urgenţă, remuneraţia conducătorilor se va acorda în funcţie de îndeplinirea obiectivelor şi criteriilor de performanţă cuprinse în contractele de mandat şi aprobate prin bugetele de venituri şi cheltuieli. Astfel, remuneraţia lunară a directorului general/directorului se diminuează proporţional cu gradul global de neîndeplinire al obiectivelor şi criteriilor de performanţă stabilite prin contractul de mandat, dar nu mai mult de 30% din nivelul acesteia, se arăta în comunicat.

După aprobarea situaţiilor financiare anuale, conducătorului operatorului economic i se poate acorda un premiu anual de cel mult 12 remuneraţii brute lunare, proporţional cu gradul global de depăşire al obiectivelor şi criteriilor de performanţă stabilite prin contractul de mandat.

Contractele de performanţă şi de mandat încheiate până la data intrării în vigoare a acestei ordonanţe încetează sau se modifică, după caz.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tăriceanu cere să se renunţe la populism şi comunism pentru salarizarea în companii de stat.
 Vizualizări articol: 643 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tăriceanu cere să se renunţe la populism şi comunism pentru salarizarea în companii de stat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei