Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 13 oct 2008 - Anul XIII, nr. 241 (3922)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicatele din educaţie organizează, miercuri, un miting şi un marş în Capitală

Luni, 13 Octombrie 2008 (14:51:34)
Sindicatele din învăţământ vor organiza, miercuri, un miting şi un marş în Capitală, protestând faţă de acţiunea Guvernului care a contestat la Curtea Constituţională legea votată în unanimitate în Parlament pentru majorarea cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţia Sindicatelor din Învăţământ "Spiru Haret" şi Federaţia Naţională Sindicală "Alma Mater" organizează, miercuri, un miting în Piaţa Constituţiei, la ora 11.30.

Mitingul va fi urmat de un marş pe traseul Piaţa Constituţiei - Bulevardul Unirii - Piaţa Unirii - Bulevardul I.C. Brătianu - Bulevardul N. Bălcescu - Bulevardul Gh. Magheru - Bulevardul Lascăr Catargiu - Piaţa Victoriei.

"Prin acest miting şi marş ne manifestăm protestul faţă de atitudinea paradoxală a Guvernului, în condiţiile în care nu existenţa banilor ar fi o problemă, conform ultimei declaraţii a premierului Tăriceanu, ci alocarea lor pentru salarizarea personalului din învăţământ", se arată într-un comunicat de luni al celor trei federaţii.

Executivul a atacat la Curtea Constitutionala decizia Parlamentului de mărire a salariilor profesorilor cu 50 la sută, pe motiv ca măsura nu este sustenabilă, nefiind indicate sursele de finanţare.

"Guvernul a luat decizia de a face contestaţie la Curtea Constituţională pe conflict de interese între Guvern şi Parlament. Baza acestei sesizări este nerespectarea prevederilor constituţionale, care cer în mod explicit că, ori de câte ori se ia o măsură de acest gen cu impact financiar, să fie indicate şi sursele de finanţare, care evident, nu există", declara Tariceanu în urmă cu o săptămână.

El a menţionat ca i-a trimis o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu, în care îi aduce la cunoştinţă încălcarea prevederilor constituţionale de către legea adoptată recent în Parlament. "Îmi doresc foarte mult ca şi preşedintele şi Preşedinţia să ia atitudine pe această direcţie", declara premierul. Tăriceanu explica că România cunoaşte o perioadă de creştere economică fără precedent, însă "aceste decizii politicianiste care au fost luate la nivelul Parlamentului nu vor face decât să se întoarcă împotriva puterii de cumpărare a cetăţenilor".

Potrivit calculelor ministrului Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, o creştere generalizată a salariilor bugetare cu 50 de procente ar echivala cu un deficit consolidat de 7% din PIB anul viitor sau cu anularea tuturor investiţiilor din aceste sectoare.

La rândul lor, sindicaliştii din educaţie au depus, în urmă cu o săptămână, la Parchetul ICCJ şi la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), plângeri împotriva premierului Călin Popescu Tăriceanu, ministrului Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, şi ministrului Educaţiei, Cristian Adomniţei, privind declaraţiile făcute de aceştia despre majorarea salariilor bugetarilor.

"Cei trei promovează o altfel de mineriadă şi vom începe popularizarea, în fiecare unitate şcolară, şi în colegiile unde aceştia candidează. Iar, pe de altă parte, pregătim acţiuni de protest, în cazul în care legea (privind majorările salariale ale cadrelor didactice - n.r.) nu va fi promulgată", declara preşedintele executiv al Federaţiei "Spiru Haret", Marius Nistor.

Sindicatele din învăţământ consideră că majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50 la sută votată de Camera Deputaţilor poate fi acoperită din bugetul de şase la sută acordat pentru Educaţie şi ameninţă cu greva generală dacă legea nu va fi promulgată.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu declara, vineri, după întâlnirea cu reprezentanţii sindicaliştilor, că înţelege punctul de vedere al acestora, dar nu sunt bani pentru majorări salariale cu 50 la sută, chiar dacă bugetul are resurse, el explicând că aceşti bani nu pot fi folosiţi numai pe salarii.

Şi funcţionarii publici afiliaţi la Sed Lex au cerut majorarea salariilor cu 50 la sută de la 1 ianuarie 2009, spunând că, aşa cum salariile profesorilor s-au majorat cu peste 50 la sută, la fel şi salariile funcţionarilor publici trebuie să crească. Peste 100.000 de funcţionari publici afiliaţi la Sed Lex şi la Federaţia din Administraţia Locală Cluj au fost, joi, în grevă de avertisment, blocând activitatea din trezorerii, case de pensii, primării, tot ceea ce înseamnă birouri şi ghişee, urmând ca pe 16 să declanşeze greva generală.

Federaţia Naţională a Sindicatelor TESA din Unităţile Sanitare şi Balneare din România a ameninţat cu proteste la începutul lunii viitoare, dacă solicitările privind creşterea salariilor personalului tehnic economic administrativ şi auxiliar cu 60 la sută, de la 1 noiembrie, nu le vor fi soluţionate.

Şi Federaţia Sanitas a cerut o majorare salarială de "50, 60 la sută" pentru personalul medico-sanitar, de specialitate, auxiliar, tehnic şi administrativ din domeniul sănătăţii, anunţând că va decide în câteva zile care sunt acţiunile care se impun dacă revendicările nu le sunt soluţionate.

De asemenea, Colegiul Medicilor din Romania (CMR) anunţa că va solicita creşterea salariilor medicilor dacă măsura măririi salariilor profesorilor, a funcţionarilor publici şi a altor categorii sociale va fi aplicată.

Camera Deputaţilor a aprobat, pe 30 septembrie, în unanimitate, o ordonanţă care prevede creşterea cu 50 la sută a salariilor personalului din învăţământ. Camera este for decizional în privinţa acestui act normativ.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicatele din educaţie organizează, miercuri, un miting şi un marş în Capitală.
 Vizualizări articol: 509 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicatele din educaţie organizează, miercuri, un miting şi un marş în Capitală0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei