Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 13 oct 2008 - Anul XIII, nr. 241 (3922)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Isărescu: Băncile româneşti sunt extrem de solide, iar acţionarii nu pot retrage fondurile

Luni, 13 Octombrie 2008 (18:34:05)

Băncile româneşti sunt foarte bine capitalizate, sunt extrem de solide, iar banca-mamă nu poate retrage liniile de finanţare, chiar în cazul în care ar avea probleme, a declarat, luni, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

"Capitalurile dintr-o bancă nu se pot retrage, sub nicio formă (...) Liniile de creditare nu sunt bani care se iau când îi trăzneşte celui din exterior, sunt contracte. Nu vine unul şi spune «Bau», iar banii au plecat din România. O eventuală bancă din exterior cu probleme, dacă a creditat o bancă din România, nu poate retrage banii", a spus Isărescu.

El a reluat faptul că solvabilitatea în sistem este foarte bună, aceasta depăşind, pe medie, 13%.

"Solvabilitatea şi lichiditatea băncilor din România nu este numai una dintre cele mai bune din regiune, ci din lume", a afirmat Isărescu.

Potrivit guvernatorului BNR, există bănci, inclusiv dintre cele despre care se zvoneşte că ar putea avea probleme, unde gradul de solvabilitate depăşeşte 14-15%, ceea ce demonstrează să sunt instituţii de credit extrem de solide.

Isărescu a explicat că solvabilitatea din sistemul bancar este una foarte bună deoarece băncile au fost foarte bine capitalizate, iar lichiditatea bună din sistem se datorează ratelor înalte la rezervele minime obligatorii şi poziţiei de debitor pe care o are BNR.

În ceea ce priveşte rezerva valutară, şeful băncii centrale a precizat că aceasta va fi folosită dacă piaţa se va confrunta cu o criză.

"Rezerva nu este ca să ne uităm la ea. Este exact pentru momentele de criză", a afirmat guvernatorul BNR.

El a arătat că nu există riscul ca rezerva să fie pierdută deoarece BNR nu a făcut plasamente la instituţiile care au probleme sau care au dispărut.

"Rezerva nu se ţine aici, rezerva se ţine pe plan internaţional. Rezerva nu dispare. Nu aveam rezerva la instituţiile care au dispărut, iar zvonurile sunt iresponsabile", a precizat Isărescu.

Guvernatorul BNR a apreciat că informaţiile contrare vehiculate în ultima perioadă şi care au generat chiar panică sunt determinate de necunoaşterea fenomenului financiar şi "puţină dorinţă de senzaţional".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Isărescu: Băncile româneşti sunt extrem de solide, iar acţionarii nu pot retrage fondurile.
 Vizualizări articol: 465 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Isărescu: Băncile româneşti sunt extrem de solide, iar acţionarii nu pot retrage fondurile0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei