Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 13 oct 2008 - Anul XIII, nr. 241 (3922)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Promovare

Europenii „au gustat” din Bucovina

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Reprezentanţi ai autorităţilor locale, ambasadori şi şefi ai unor operatori şi agenţii de turism din mai multe ţări ale Europei au fost primii care au luat parte la un circuit turistic organizat de Consiliul Judeţean Suceava ca mijloc de promovare a proiectelor lansate la sfârşitul săptămânii trecute, „Turismul religios” şi „Produse naturale din Bucovina”. Ghidul oficialilor europeni a fost preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, cel care i-a îndrumat către mănăstirile din Bucovina şi i-a invitat să ia contact cu obiceiurile şi gastronomia din această zonă.

Printre cei care „au gustat” din Bucovina au fost reprezentanţii regiunilor cu care judeţul Suceava a încheiat acorduri de parteneriat din Germania, Franţa, Italia, Ucraina, Polonia, autorităţi din Austria şi Republica Moldova, ambasadori sau reprezentanţi ai ambasadelor din Franţa, Ungaria sau Austria, dar şi operatori de turism din ţările menţionate.

Turul Bucovinei a avut ca punct de plecare Mănăstirea Voroneţ, numită „Capela Sixtină a Orientului”, unde oaspeţii străini au putut să cunoască istoria acestui lăcaş de cult, după care Gheorghe Flutur i-a invitat să vadă personal o parte din casele ţărăneşti şi pensiunile în care urmează să fie cazaţi turiştii care vor vizita judeţului prin proiectul „Turismul religios”. De remarcat că, numai în Voroneţ, numărul caselor ţărăneşti care ar putea primi turişti în cadrul acestui proiect este de câteva zeci. O parte dintre acestea, printre care şi „Casa Saviuc”, au fost vizitate de oaspeţii din străinătate, fiind întâmpinaţi de proprietari cu aceleaşi produse naturale cu care vor fi primiţi şi turiştii, plecând de la plăcinte, afinată sau zacuscă.

Printre mănăstirile vizitate de oficialii europeni au mai fost şi cele din Moldoviţa şi Putna.

 

Oficialii europeni au dezghiocat porumbul

Unul dintre punctele de atracţie ale circuitului organizat de Consiliul Judeţean Suceava a fost Muzeul german din comuna Vama, unde oaspeţii au fost întâmpinaţi cu cântece populare, interpretate de un grup de copii, dar şi cu tradiţionalul colac cu sare. Imediat ce au intrat pe poarta muzeului, Gheorghe Flutur s-a dus direct la o glugă de porumb, proaspăt cules de pe câmp, începând să dezghioace. „Haideţi alături de mine. Întâi e munca şi după aia distracţia. E vremea dezghiocatului şi trebuie să încerce toată lumea”, a fost îndemnul lui Flutur către oaspeţii din străinătate. Fie că a fost vorba de reprezentanţi ai ambasadelor, şefi de administraţii ai unor regiuni din Europa, toţi s-au adunat la clacă în jurul porumbului şi s-au apucat de dezghiocat. Iar ca premiu, fiecare dintre ei a plecat din curtea muzeului cu câte un ştiulete.

 

Pojorâta, un muzeu în aer liber

Fără doar şi poate, cel mai apreciat popas a fost cel din Pojorâta, unde oaspeţii au vizitat un muzeu în aer liber. În apropierea locului unde primăria din această comună a pregătit primirea vizitatorilor, aceştia au fost întâmpinaţi de localnici călare pe cai de munte şi de buciumaşi. Îmbrăcaţi în costume populare, localnicii i-au întâmpinat pe oaspeţi cu pâine şi sare, oferindu-le şi câte un ştergar brodat de gospodinele din Pojorâta. Încă de la poarta muzeului, invitaţii au putut să vadă meşteşugurile şi tradiţiile din Bucovina, plecând de la confecţionatul buciumelor şi a draniţei, cioplitul şi încheiatul bârnelor, dar şi cum se prepară păstrăvul afumat. După ce au ascultat cum se fac buciumele, dar şi legenda acestor instrumente, şi au asistat la o demonstraţie de confecţionat draniţa, a unui meşter în lemn, Flutur şi-a invitat oaspeţii într-o casă tradiţională din Bucovina, unde gospodinele torceau lâna şi ţeseau covoare cu motive bucovinene.

La câţiva paşi depărtare, ciobanii din altă comună, Fundu Moldovei, au amenajat o stână, cu un ţarc în care erau închise câteva zeci de oi ţurcane, păzite de câini ciobăneşti. Alături de toate acestea, oaspeţii au putut să participe, alături de ciobani, la închegatul brânzei, din care au şi gustat câteva ore mai târziu.

De altfel, oficialii europeni au rămas impresionaţi de bucatele din Bucovina, ei având parte de un adevărat festin, cu cârnaţi şi muşchi, păstrăv afumat, viţel la proţap, borş, iar ca desert, clătite cu dulceaţă de afine.

 

Flutur a călărit caii de munte şi a cosit alături de oficialii europeni

Şi la Pojorâta, preşedintele Consiliului Judeţean şi-a chemat ospeţii să cunoască o parte din viaţa bucovinenilor. Astfel se face că ataşatul pe probleme de agricultură al Ambasadei Franţei în România a cosit otavă alături de Gheorghe Flutur, exemplul lor fiind urmat şi de oaspeţii din Italia. După cosit, Flutur şi-a dovedit aptitudinile şi în ascuţitul şi bătutul coasei. În acelaşi timp, trebuie spus că, de cel puţin două ori, preşedintele CJ Suceava „şi-a părăsit” oaspeţii pentru a călări caii de munte ai localnicilor.

 

„Am rămas impresionat de oamenii din Bucovina”

Printre cei care prezenţi la Pojorâta s-a aflat şi preşedintele agenţiilor de turism din regiunea Schwaben din Germania, Bernard Joachim, care s-a declarat încântat de ceea ce poate să ofere judeţul Suceava din punct de vedere turistic. Aflat pentru prima dată în România, Bernard Joachim a declarat că cel mai mult l-au impresionat oamenii din Bucovina.

„Sunt deosebit de impresionat, ca om de turism, de peisajele foarte frumoase, dar în mod deosebit sunt impresionat de oameni şi de ospitalitatea de care am avut parte. Am asistat şi la un spectacol şi m-a impresionat şi folclorul. Şi m-am uitat la înfăţişarea oamenilor. Oamenii aceştia pe care i-am văzut au expresii foarte sincere, adevărate. Acesta nu este un folclor care vine la comandă. Sunt oameni care fac din plăcere treaba asta. Este ceva deosebit şi ceva ce nu am întâlnit aşa de des”, a spus Bernard Joachim. El s-a declarat mulţumit de pensiunile şi hotelurile din Bucovina, precizând că eforturile autorităţilor trebuie să se concentreze pe rezolvarea problemelor ce ţin de infrastructura rutieră şi de promovarea acestei zone. „Trebuie să dovediţi pieţei vestice că sunteţi mai buni decât alţii. Şi că aveţi, pe lângă turism religios, şi alte forme de turism. Oamenii trebuie să ştie de ce să vină aici şi de ce să nu meargă la alţii”, a încheiat oaspetele din Germania.

 

„Am pierdut timpul 19 ani şi nu am ştiut să ne promovăm”

La rândul său, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că judeţul Suceava nu a beneficiat, în ultimii ani, de o promovare corespunzătoare. „Am pierdut timpul 19 ani şi nu am ştiut să ne promovăm. Este bine că după 19 ani am început aşa ceva, cu proiectele ‘Turismul religios’ în Bucovina şi ‘Produse naturale din Bucovina’. Cred că sunt proiecte de succes şi va trebui să ne ţinem de ele. Vizitatorii din toată Europa sunt extrem de impresionaţi de ceea ce au văzut aici şi nu trebuie să ne oprim”, a declarat Flutur.

El a spus că instituţia pe care o conduce pregăteşte deja organizarea unui festival al obiceiurilor de iarnă, care va fi promovat atât la agenţiile de turism din România, cât şi la cele din străinătate.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Europenii „au gustat” din Bucovina.
 Vizualizări articol: 794 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.5 din 8 voturi
Europenii „au gustat” din Bucovina3.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ... trimis de
(13 oct 2008, 17:29:21
De la Pojorata trebuiau sa mearga si pe la Vatra Dornei, sa vada cat de bun este drumul.

Sunt curios sa aflu cate gropi au "servit" oficialii in drmul lor de la Suceava si pana la Pojorata.
2.   Ah trimis de
(13 oct 2008, 19:34:53
baaaaaaaaa faceti drumurile baaaaaaa ca avem cea mai frumoasa zona si cele mai frumoase obiective turistice si cele mai frumoase obiceiuri baaaaaaaaaa... si cei mai ospitalieri oameni sunt bucovineni da` nu sunt drumuri baaaaa. n-ai cu cine ma , n-ai cu cine !
3.   Europenii trimis de
(13 oct 2008, 19:44:51
este foarte frumos, ca au aparut acele primiri fastuoase din epoca CEAUSESCU, cu oameni in costume nationale, desfacat de porumb si altele, mai trebuie sa participe la primiri pioneri si soimi ai patriei, ca doar avem "EPOCA FLUTUR"

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei