Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 iul 2008 - Anul XIII, nr. 161 (3842)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicaliştii au încheiat pichetul de la Guvern, săptămâna viitoare discută din nou cu premierul

Vineri, 11 Iulie 2008 (13:56:23)

Sindicaliştii au încheiat pichetul organizat, vineri, pentru a treia zi consecutiv, în faţa sediului Guvernului, pentru a cere majorarea salariului minim pe economie, după ce, joi, nu au reuşit să ajungă la un acord cu premierul Tăriceanu, săptămâna viitoare urmând o nouă rundă de negocieri.
  Protestatarii, membrii confederaţiilor CNSLR Frăţia, Cartel Alfa, Meridian şi BNS, au încheiat a treia zi de pichet, urmând ca luni să aibă loc o şedinţă la nivelul tuturor confederaţiilor pentru a hotărî paşii următori.

Reprezentanţii sindicaliştilor s-au întâlnit, joi, cu premierul Călin Popescu Tăriceanu, însă nu au ajuns la un acord în privinţa majorării salariului minim pe economie şi au decis să continue discuţiile săptămâna viitoare, la întâlnire urmând să fie invitaţi şi reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, pentru a prezenta date privind evoluţia inflaţiei.

Premierul Tăriceanu a apreciat că solicitarea sindicatelor de majorare a salariului minim este una legitimă, în încercarea de promovare a intereselor angajaţilor, dar a amintit că hotărârea de guvern de la sfârşitul anului trecut precizează clar că salariul minim poate fi majorat la 540 lei, de la 1 iulie, în funcţie de anumite condiţii, respectiv evoluţia creşterii economice, a productivităţii muncii şi a inflaţiei.

"Dacă în cazul creşterii PIB şi a productivităţii ne încadrăm, în ceea ce este previzionat prin bugetul de stat şi prin fundamentarea bugetului de stat pe anul 2008, în acest moment indicatorul de inflaţie este în depăşire faţă de ceea ce ne-am stabilit ca obiectiv pe ultimele 12 luni. Astăzi am avut o primă discuţie «in extenso», cu argumente de o parte şi de alta, şi am decis să continuăm dialogul paralel cu o consultare pe care o vom face cu BNR pe acest subiect. Voi invita chiar Banca Naţională să participe la acest dialog, pentru a expune, cu argumentele proprii, punctul de vedere legat de evoluţia inflaţiei şi de riscurile pe care anumite politici salariale le pot aduce asupra evoluţiei inflaţiei", a spus Tăriceanu.

El a ţinut să precizeze că o măsură de majorare a salariului minim trebuie bine analizată şi nu decisă sub presiune, pentru a evita situaţii greşite din trecut când, prin creşteri necontrolate de salarii, economia a intrat într-o spirală inflaţionistă cu efecte negative asupra puterii de cumpărare a populaţiei.

"Trebuie să ne luăm toate măsurile de precauţie în aşa fel încât creşterea puterii de cumpărare să nu fie afectată prin erodarea ei de către inflaţie. Cred că problema trebuie privită cu maximă responsabilitate, şi din partea Guvernului, şi din partea confederaţiilor sindicale. Trebuie să fim foarte realişti, să nu luăm măsuri care să pericliteze parcursul foarte bun pe care l-a avut economia românească în ultimii ani, inclusiv veniturile salariale", a arătat premierul.

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, la finalul întâlnirii, că speră ca în urma discuţiilor de săptămâna viitoare să aibă un rezultat pozitiv în privinţa majorării salariului minim de la 1 iulie la 540 de lei.

Totodată, preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, a arătat că este vorba de o creştere economică de 30 la sută, precizând că există, într-adevăr un minus pe partea de inflaţie care poate fi compensat cu creşterea productivităţii muncii.

"Premierul încearcă să câştige timp, să treacă luna iulie, dar în cazul în care nu vorm ajunge la o înţelegere privind majorarea salariului minim la 540 de lei de la 1 iulie, vom cere 600 de lei de la 1 septembrie, altfel vom ieşi în stradă şi vom strânge semnături pentru declanşarea grevei generale la nivel naţional", a spus Petcu.

Sindicaliştii au început acţiunile de protest miercurea trecută, pichetând, timp de trei ore, sediile ministerelor Muncii şi Finanţelor. Aceştia au anunţat că vor picheta sediile celor două ministere şi ale prefecturilor din ţară aproximativ două săptămâni, timp în care pregătesc un miting de amploare în faţa Guvernului, dacă Executivul nu va aproba până atunci majorarea salariului minim de la 500 la 540 de lei, aşa cum s-a angajat în protocolul încheiat în decembrie anul trecut.

Reprezentanţii Guvernului şi cei ai sindicatelor şi patronatelor au convenit, în 11 decembrie 2007, ca din 2008 să fie un singur salariu minim unic pe economie, în primul semestru nivelul acestuia fiind stabilit la 500 de lei şi, dacă indicatorii economici vor permite, la 540 lei, din semestrul al doilea.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicaliştii au încheiat pichetul de la Guvern, săptămâna viitoare discută din nou cu premierul.
 Vizualizări articol: 421 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicaliştii au încheiat pichetul de la Guvern, săptămâna viitoare discută din nou cu premierul0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei