Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 29 dec 2007 - Anul XII, nr. 315 (3680)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tokes dă asigurări că maghiarii din Transilvania doresc mai multă autonomie, nu independenţă

Duminică, 30 Decembrie 2007 (14:59:36)

Eurodeputatul român Laszlo Tokes pledează pentru autonomia regiunilor cu populaţie majoritar maghiară din Transilvania, dând asigurări că nu doreşte independenţa, chiar dacă situaţia din Kosovo ar crea un precedent în acest sens, relatează cotidianul italian La Voce în ediţia online.
  Tokes a reacţionat la declaraţiile senatorului italian Francesco Cossiga, fost preşedinte al Italiei în perioada 1985-1992. Cossiga afirma după reuniunea ONU pe tema Kosovo - desfăşurată la New York şi prezidată de ministrul italian de Externe Massimo D’Alema - că independenţa provinciei sârbe cu populaţie majoritar albaneză ar crea un precedent periculos.

"Mare atenţie în legătură cu proclamarea independenţei Kosovo în mod unilateral, pentru că acest lucru poate declanşa un efect domino în alte regiuni cu importante minorităţi etnice, aruncând Uniunea Europeană în haos", spunea Cossiga. Fostul preşedinte italian oferea ca exemplu cazul maghiarilor din Transilvania, care ar putea cere independenţa faţă de România.

"Nimic mai fals", a reacţionat la Bruxelles eurodeputatul român Laszlo Tokes.

"Este adevărat, din punct de vedere istoric, Banatul şi Transilvania nu sunt regiuni româneşti. Până în 1920 făceau parte din Ungaria, care la rândul său era parte a Imperiului Austro-Ungar. Unele judeţe din Transilvania, cum ar fi Harghita şi Covasna, sunt locuite în proporţie de 90 la sută de maghiari. Până la căderea lui Nicolae Ceauşescu acolo trăiau peste două milioane de maghiari, ţinuţi de regim în condiţii mizere, consideraţi robi, fără niciun drept uman. Apoi, după instaurarea democraţiei, încet-încet lucrurile s-au îmbunătăţit, dar şi acum, chiar dacă maghiarii au reuşit să facă parte din guvernul central, Bucureştiul face totul pentru regiunile românilor, uitând adesea de Transilvania", afirmă Tokes.

"Abandonarea noastră de către Bucureşti este o politică greşită, pentru că noi suntem poarta deschisă către Europa. Avem nevoie de autostrăzi, de trenuri rapide care să facă legătura cu Budapesta şi Viena, altfel va reîncepe emigrarea maghiarilor din Ardeal spre patria-mamă ungară, cum deja s-a mai întâmplat. Cu toate acestea, noi nu dorim independenţa, am dori doar ca Bucureştiul să recunoască faptul că acolo se produce 40 la sută din PIB-ul românesc şi că bogăţia regiunii depăşeşte cu 10 la sută nivelul mediu al bunăstării din România", subliniază eurodeputatul român.

"De aceea, cerem mai multă autonomie, şi pe plan cultural, libertate totală a învăţământului atât în limba română cât şi în ungară, bilingvism perfect, pentru că dorim să creăm împreună cu vecinii ungari o euroregiune de la Balaton la Braşov. Această euroregiune ar fi un model economic-instituţional pentru restul Uniunii Europene. În noua Europă există multe teritorii de frontieră cu compoziţie etnică mixtă şi trebuie să ştim să recunoaştem particularităţile şi bogăţiile", explică Laszlo Tokes.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tokes dă asigurări că maghiarii din Transilvania doresc mai multă autonomie, nu independenţă .
 Vizualizări articol: 937 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Tokes dă asigurări că maghiarii din Transilvania doresc mai multă autonomie, nu independenţă1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Escalop de porc 4 porţii - 40 minute 4 felii groase muşchi de porc100ml ulei (preferabil de măsline)200g măsline fără sâmburi1 lingură boia de ardei dulce200ml supă de carne2 căţei de usturoi1 foaie de dafin ± sare, piper Bateţi carnea cu... Citeşte