Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 oct 2007 - Anul XII, nr. 238 (3613)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Aplicatiile informatice si declaratiile gresite ale fermierilor pot atrage pierderea a 100 milioane euro

Miercuri, 10 Octombrie 2007 (12:56:30)
"Comisia Europeana discuta astazi auditul asupra sistemului de plati directe la hectar, efectuat de experti la inceputul lunii septembrie. Potrivit informatiilor disponibile pana la aceasta ora, problemele cele mai grave, care pot atrage reducerea cu 25% a fondurilor pentru 2007, tin de functionarea soft-ului si supradeclararea parcelelor detinute de fermieri.

Aplicatiile informatice si declaratiile gresite ale fermierilor pot atrage pierderea a 100 milioane euro

Comisia Europeana discuta astazi auditul asupra sistemului de plati directe la hectar, efectuat de experti la inceputul lunii septembrie. Potrivit informatiilor disponibile pana la aceasta ora, problemele cele mai grave, care pot atrage reducerea cu 25% a fondurilor pentru 2007, tin de functionarea soft-ului si supradeclararea parcelelor detinute de fermieri.

Care sunt „bubele” sistemului de plati directe la hectar:

• IACS (Sistemul Integrat de Administrare si Control) functioneaza defectuos. Este vorba despre aplicatiile software necesare pentru bazele de date si controlul informatiilor legate de terenurile pentru care fermierii solicita plati la hectar. Functionarea defectuoasa a soft-ului a fost mentionata adesea de oficialii romani.

• Declaratiile referitoare la suprafetele detinute de fermieri, inregistrate in bazele de date, nu corespund cu realitatea din teren. Verificarile expertilor au relevat existenta multor „blocuri fizice cu limite instabile sau neclare”.

Raportul de audit din vara acestui an, prezentat in exclusivitate de HotNews.ro, releva multe cazuri de acest gen in zonele controlate de experti. In prezent, potrivit unor surse din cadrul Ministerului Agriculturii, o parte din probleme au fost remediate.

• Taranii au oferit date false in cererile pentru primirea subventiilor, fie din eroare, fie pentru a primi mai multi bani din fondurile europene. Aceasta este varianta ministrului Decebal Traian Remes, care incearca sa explice deficientele constatate de expertii UE la APIA. In concluzie, rata de control a agentiei trebuie sa creasca, gradual, in functie de marja de eroare a declaratiilor.

• Exista mai multe solicitari pentru aceeasi suprafata. Potrivit BBC, care citeaza surse din cadrul Comisiei Europene, „e foarte clar ca Agentia de Plati a primit un milion 300 de mii de cereri de subventii europene, dar se pare ca, din acestea, circa 400 de mii au fost supradeclaratii, in sensul ca, pe aceiasi parcela de pamant, s-au facut mai multe cereri”

Riscurile
Activarea clauzei de salvgardare pe agricultura. Exact, ce inseamna asta: “Clauza ne da posibilitatea de a retine 25% din banii destinati agriculturii romanesti pana in momentul in care IACS si Agentia de plati sunt pe deplin functionale”, a declarat
Acesta a mai precizat ca eventuala reducere a platilor nu va insemna mai putini bani pentru fermierii romani, ci mai putini bani pentru Guvernul Romaniei, din bugetul UE.”

Avertismente
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a avertizat chiar in saptamana derularii ultimului audit ca exista posibilitatea activarii clauzei de salvgardare.
„Auditul desfasurat de Comisia Europeana in iunie-iulie a aratat ca s-au facut progrese catre un sistem IACS complet functional si punerea la punct a functionarii Agentiilor de Plati. In particular, s-au descoperit niste deficiente la calitatea sistemului de verificare a parcelelor. In acest moment se desfasoara alt audit in privinta sistemului de cheltuire a banilor.

Dupa concluziile acestei misiuni vom decide ce masuri trebuie intreprinse in continuare.”, a spus Barroso.

Sanse
Comisia Europeana va decide, la inceputul lunii decembrie, daca platile directe la hectar vor fi sau nu reduse cu 25%, pentru Romania. Noul director al Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura, Dan Gherghelas, a declarat ca Romania a trimis la Bruxelles o scrisoare prin care solicita o "invoire" si un nou termen pentru evaluare: 30 noiembrie.

Exista sanse ca abia atunci Comisia Europeana sa traseze concluziile finale si sa ofere un "verdict" in aceasta problema."
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aplicatiile informatice si declaratiile gresite ale fermierilor pot atrage pierderea a 100 milioane euro.
 Vizualizări articol: 689 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 1 vot
Aplicatiile informatice si declaratiile gresite ale fermierilor pot atrage pierderea a 100 milioane euro4.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează