Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 4 nov 2023 - Anul XXVIII, nr. 260 (8484)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6109 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Colecție de Artă

43 de lucrări de pictură, colaje, pastel create de artiști valoroși au intrat în patrimoniul Muzeului Național al Bucovinei

Duminică, 5 Noiembrie 2023 (14:58:26)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 43 de lucrări de pictură, colaje, pastel create de artiști valoroși au intrat în patrimoniul Muzeului Național al Bucovinei – Colecția de Artă. Este vorba de tablouri pe care le-au realizat mai mulți artiști în cadrul Taberei de pictură a Muzeului Național al Bucovinei, desfășurată la Mănăstirea Humorului.

Publicul are posibilitatea să admire, la Muzeul de Istorie Suceava, în spațiile Foaier și Cafeteria, lucrări realizate de artiștii Cela Neamțu, Costin Neamțu, Liviu Suhar, Virgil Parghel, Doina Valeria Mihăilescu, Ștefan Potop, Pușa Pîslaru, Oana-Ruxandra Hrișcă, Liviu Șoptelea, Ovidiu Buzec, Ion Coțofan, Sorin Baciu, Sergiu Grapă, Emilian Adrian Gavrilean, Răzvan Ștefan Horobeț, Konstantyn Ungureanu BOX și Anghel Siminiuc. Expoziția poate fi vizitată, până pe 15 noiembrie 2023, între orele 10:00-18:00, de marți până duminică.

 

  • „Să facem tot posibilul ca arta și cultura să ajungă la public”

 

Vernisajul expoziției Taberei de pictură a Muzeului Național al Bucovinei, desfășurată la Mănăstirea Humorului, a avut loc vineri, 3 noiembrie 2023, în prezența unor artiști care au fost în tabăra de creație, dar și în prezența unui număr mare de iubitori de artă.

În Foaierul Muzeului de Istorie a fost forfotă mare. Suceveni și nu numai contemplau lucrările artiștilor plastici profesioniști aflate pe simeze. Irina Țibulcă, împreună cu colegii de la Secția Artă a Muzeului Național al Bucovinei, s-au ocupat de organizarea expoziției, întreaga echipă fiind felicitată de Ion Mareș, director adjunct al Muzeului Național al Bucovinei.

Acesta a apreciat că vernisajul expoziției constituie un moment special, pentru că cele 43 de lucrări de pictură, colaje, pastel vor îmbogății patrimoniul Colecției de Artă cu valori ale artei contemporane. „Sunt lucrări valoroase, care aparțin unor artiști consacrați, profesioniști. Tabăra de pictură este avansată ca producție și pentru noi este un tezaur. Noi valorificăm numele unor mari autori, mari creatori de artă și astfel îmbogățim colecția muzeului nostru”, a completat Ion Mareș.

Publicul care va alege să viziteze expoziția va descoperi lucrări realizate de artiști din generații diferite, în diverse maniere de lucru, „profesori și elevi reîntâlnindu-se în acest creuzet creator, inspirație, schimburi de idei, bună dispoziție și umbra pădurii într-o perioadă caniculară, iată câteva note ale acestei întâlniri”.

Prezent la eveniment, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Niculai Barbă a spus că orice eveniment cultural este o bucurie. „Ne bucurăm că putem organiza evenimente la care să poată participa artiștii suceveni și, dincolo de actul artistic, aceste întâlniri sunt o radiografie a situației culturii în județul Suceava. Condiția artiștilor este destul de zbuciumată. Știu asta. De aceea, spun că obligația noastră, a administrației, este de a asigura condiții pentru ca artiștii să poată crea, să poată expune. Nu este suficient actul de creație. El trebuie adus în fața publicului. Să facem tot posibilul ca arta și cultura să ajungă la public. (...) Știu că avem nevoie de un Muzeul al Artei la Suceava, dar nu s-au identificat, deocamdată, fonduri suficiente, să se pornească o licitație pentru executarea lucrărilor. Consiliul Județean Suceava și Muzeul Național al Bucovinei, din fonduri proprii, au demarat procedurile de realizare a studiului de fezabilitate și a proiectului”, a transmis Niculai Barbă.

 

  • Inspirația divină

 

La vernisaj a fost invitată să transmită câteva gânduri și stareța Mănăstirii Voroneț, stavrofora dr. Gabriela Platon. Ea s-a adresat publicului „iubitor de bine, de adevăr, de frumos, iubitor de cultură”, spunând că orice creație a unui artist „este inspirație divină” și că artiștii în general sunt „continuatorii actului de creație”, „sunt extensia Creatorului”, prin lucrările care ies din mâinile lor.

În cazul pictorilor, al artiștilor plastici, spune stavrofora dr. Gabriela Platon, aceștia creează „fără cuvinte, în liniște, în taină, în intimitatea sufletului lor” și scot la lumină ceea ce îi inspiră Dumnezeu. Și tot ceea ce fac este spre bucuria noastră, a celor care le privim lucrările, pentru că ele „ne creează nouă stări sufletești importante, ne impresionează prin diversitatea temelor, după cum vedem și în această expoziție”, a completat stareța Mănăstirii Voroneț.

Ea și-a exprimat dorința ca, în viitor, astfel de evenimente culturale să fie găzduite și de Mănăstirea Voroneț. Pe 28 septembrie 2021, la Voroneț a fost inaugurată o sală de expoziții, în prezența stavroforei Irina Pântescu (1932-2022), întâia stareță a Mănăstirii Voroneț, care atunci a fost sărbătorită la împlinirea vârstei de 89 de ani de viaţă.  

„Vrem ca această încăpere să fie gazdă și pentru astfel de activități, o sală pentru expoziții temporare. Încă nu este gata, dar asta ne propunem. Prof. dr. arh. Virgil Polizu va veni cu varianta finală și anul viitor sperăm să colaborăm și să organizăm o astfel de expoziție și la Mănăstirea Voroneț. Felicitări pentru tot ceea ce ați creat și așteptăm pe mai departe să ne bucurați”, și-a încheiat prezentarea stareța Mănăstirii Voroneț. 

Fiecare participant la vernisaj a primit din partea organizatorilor câte un catalog al Taberei de pictură a Muzeului Național al Bucovinei, ediția a XI-a, desfășurată la Mănăstirea Humorului.

 

 

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 43 de lucrări de pictură, colaje, pastel create de artiști valoroși au intrat în patrimoniul Muzeului Național al Bucovinei.
 Vizualizări articol: 752 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
43 de lucrări de pictură, colaje, pastel create de artiști valoroși au intrat în patrimoniul Muzeului Național al Bucovinei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei