Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 9 oct 2023 - Anul XXVIII, nr. 237 (8461)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Proiecte de investiții importante, care vor dezvolta un nou campus universitar al USV

Luni, 9 Octombrie 2023 (16:57:38)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Proiectele de investiții ale Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) au fost prezentate de către rectorul prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, în cadrul unei conferințe de presă. El a făcut o prezentare a proiectelor de finanțare legate strict de Campusul II de la Moara, cu cel mai mare cămin studențesc din țară și alte investiții pentru dezvoltarea învățământului în acel spațiu.

 

·        DUAL USV - un proiect dezvoltat împreună cu agenți economici

Conform unui comunicat de presă lansat la mijlocul săptămânii trecute, conducerea universității sucevene a semnat cel mai mare contract de finanțare avut vreodată, intitulat DUAL USV, un proiect cu o componentă practică dezvoltată cu agenții economici cooptați. Este vorba despre un proiect a cărui valoare este de aproape 146 milioane lei, deci de 29 milioane de euro, din care partea asigurată de PNRR, inclusiv TVA-ul rambursat de la bugetul statului, este de 25 milioane euro. Proiectul este cofinanțat de USV și de operatorii economici care asigură burse elevilor, burse fiind oferite acestora și de către Primăria Suceava.

Proiectul va finanța practic bursele elevilor și studenților din învățământul DUAL, cu domenii precum mecanic, electric, electromecanic și electronic pentru cei din preuniversitar și pe Autovehicule Rutiere și IT pentru studenți. Dacă programele pe partea preuniversitară au demarat deja, pentru mediul universitar se așteaptă acreditarea programelor pentru învățământ dual de către Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (ARACIS), pentru anul universitar 2024-2025. Este un proiect mare de organizare a acestui campus dual, pe lângă USV fiind implicate 13 colegii și licee din județele Suceava, Botoșani și Neamț, la care se adaugă cei 18 parteneri economici deja anunțați, alături de alții care și-au exprimat interesul pentru participare la dezvoltarea proiectului. Conform acestui proiect, în Campusul II de la Moara se va construi un Centru de Învățământ Dual, unde va fi mutată Facultatea de Inginerie Mecanică, Autovehicule Rutiere și Robotică, alături de programul de studii Echipamente și Sisteme de Comandă și Control al Autovehiculelor din cadrul FIESC.

Pe aproximativ 10.000 de metri pătraţi se va construi un ansamblu cu o valoare de 77 milioane lei, care urmează a fi apoi dotat conform necesităților învățământului dual. Pe lângă acest complex de clădiri există deja contractat și un parc fotovoltaic care va ocupa o suprafață de 2,7 hectare în mijlocul campusului Moara și va asigura o putere la vârf de 1,7 Mw, suficientă pentru a alimenta întreg campusul pe intervale de timp. Consecințele acestei investiții vor face ca în căminul Moara costurile de cazare să fie cele mai mici pentru studenți. Un minim de 200 de elevi vor trebuie să fie finanțați cu burse și cu celelalte facilități în acest proiect, un minim de 150 de studenți fiind și ei finanțați în același program. Fondul total, care înseamnă și bugetul proiectului și contribuția partenerilor, este de 10 milioane lei.

 

·        Dezvoltarea infrastructurii sociale în campus, prin proiectul DIS USV

Un proiect despre care se știa mult mai puțin până la această întâlnire cu conducerea USV este un proiect depus în urmă cu o săptămână în cadrul competiției Dezvoltarea Infrastructurii Universitare, intitulat ”Dezvoltarea Infrastructurii Sociale în USV” – DIS USV. Din punct de vedere financiar, el are o valoare totală de 58 milioane lei, deci aproape 12 milioane euro, cofinanțarea din partea USV fiind de aproximativ 10 milioane lei.

Conform prezentării rectorului Valentin Popa: ”Vom face în primul rând o Casă de Cultură a Studenților la Moara, cu o arhitectură modernă și o sală de spectacole de 700 de locuri, cu o sală multifuncțională de 200 de locuri și multe alte săli pentru activitățile instituției. Studiul de fezabilitate este încheiat, urmând a da drumul la procedurile de achiziție a serviciilor de proiectare și execuție. Sperăm ca această casă de cultură mult așteptată de studenți și comunitate să fie finalizată în cursul anului 2025.”

Un alt obiectiv îl presupune realizarea unei cantine-restaurant studențesc în Campusul II de la Moara, foarte necesar atât timp cât o parte a activităților studențești vor fi transferate acolo. Va fi o cantină mai mare decât cea din campusul principal, cu circa 370 de locuri și un Book Cafe dotat cu 50 de locuri.

Un teren de sport la dimensiuni UEFA cu tribune și cu spații pentru vestiare, absolut necesar într-un campus modern, reprezintă un al treilea obiectiv avut în vedere pentru acest proiect. Trebuie reamintit că în același campus se va ridica noul sediu al Facultății de Silvicultură, iar Grădina Botanică, unde plantările au început de 5 ani de zile, pe o suprafață de peste 10 hectare, crește an de an și va fi amenajată în curând cu alei și lumini.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proiecte de investiții importante, care vor dezvolta un nou campus universitar al USV.
 Vizualizări articol: 624 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Proiecte de investiții importante, care vor dezvolta un nou campus universitar al USV0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei