Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 aug 2023 - Anul XXVIII, nr. 190 (8414)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Aproximativ 100 de preoţi din ţară şi din străinătate și mii de pelerini, prezenți la sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului de la Cacica

Marţi, 15 August 2023 (14:00:46)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aproximativ 100 de preoţi din ţară şi din străinătate și mii de pelerini au fost prezenți anul acesta la Sanctuarul naţional marian de la Cacica, în zilele de 14 şi 15 august, cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului.

La celebrările hramului Sanctuarului Sfintei Fecioare Maria de la Cacica au participat PS Iosif Păuleţ, Episcop de Iaşi, PS Petru Sescu, Episcop auxiliar de Iaşi, PS Petru Gherghel, Episcop emerit de Iaşi, şi pr. Damian-Gheorghe Pătraşcu, Ministru provincial al Fraţilor Minori Conventuali.

Pe lângă pelerinii din țară, au fost prezenți și pelerini din străinătate, români din diaspora, care au venit special pentru acest eveniment religios. Mulți dintre pelerini au venit îmbrăcați în cămăși tradiționale și au purtat în mâini buchete de flori: busuioc, lavandă, flori de câmp, pe care le-au binecuvântat preoții la finalul slujbei. Fiind foarte cald, credincioșii aflați la ceremonia religioasă s-au refugiat sub umbrele, au căutat locuri mai umbroase sub copacii din preajma Sanctuarului și și-au adus scăunele și pături pentru a se așeza și pentru a face față mai ușor oboselii. Mulți tineri au venit încă de luni seară și s-au instalat în corturi. Ca de fiecare dată, buna desfășurare a pelerinajului de la Cacica s-a datorat și celor 50 de voluntari implicați în cele două zile de celebrări.

·        „Posibilitatea de a ne întâlni la Cacica, sub mantia protectoare a Mamei noastre cereşti”

Sfânta Liturghie de hram - Adormirea Maicii Domnului – a început la ora 11.00, în dangăt de clopote și în cântările solemne ale corului reunit al Decanatului de Bucovina. Soborul impresionant de preoți, în frunte cu PS Iosif Păuleţ, Episcop de Iaşi, a urcat pe scena special amenajată pentru Sfânta Liturghie Solemnă. Episcopul de Iaşia amintit că „pentru mulţi dintre noi, luna august este un timp al vacanţelor, al concediilor, al destinderii. De asemenea, este şi luna întâlnirilor pline de emoţie cu cei dragi care se întorc din străinătate pentru a trăi câteva zile de comuniune alături de cei rămaşi acasă. Dar luna august ne oferă în fiecare an şi posibilitatea de a ne întâlni la Cacica, sub mantia protectoare a Mamei noastre cereşti, pentru a experimenta împreună frumuseţea credinţei şi a ne simţi uniţi în Duhul Sfânt, în marea familie a lui Dumnezeu”. PS Iosif Păuleţ a mai amintit și faptul că în ziua de 15 august 1996, „biserica a fost declarată sanctuar diecezan; în anul 1997 a fost declarată sanctuar naţional, iar în anul 2000 Papa Ioan Paul al II-lea a acordat bisericii titlul de <basilica minor>”.

·        Cor impresionant

Coriştii au impresionat întreaga audiență. Sub atenta îndrumare a profesorului Bronislaw-Anton Babiaş, în calitate de dirijor, din parohia <Sfântul Ioan Nepomuk> din Suceava, şi a tânărului organist Daniel Nesimuca, din Parohia Botoşani, proaspăt admis la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, secţia orgă, aproximativ 90 de oameni s-au reunit pentru a aduce slavă Sfintei Fecioare Maria. În premieră, participanții la sărbătoarea hramului de la Cacica au ascultat imnul oficial al pelerinajului, „Iubirea Mariei ne cheamă” (text: pr. Cristian Diac, muzica: pr. Marcel Balint, OFMConv), interpretat de coriști.

Anul acesta, corul reunit a fost format din persoane din parohiile: Cacica, Gura Humorului, Rădăuţi, Siret, Soloneţu Nou şi Suceava, dar şi prieteni apropiaţi ai dirijorului Bronislaw-Anton Babiaş. „Toate acestea au fost posibile datorită lui Dumnezeu, care a mijlocit binevoinţă, răbdare şi dedicare coriştilor care şi-au rupt din timpul lor pentru a participa la repetiţii, a Preasfinţitului Iosif Păuleţ, a părintelui rector al sanctuarului, Anton Mărăndescu, a părintelui decan de Bucovina, Alois Farţadi, şi a tuturor părinţilor parohi din comunităţile participante, care i-au amintit în rugăciunile lor pe toţi participanţii”, susține dirijorul corului.

 

·        Procesiune cu icoana „Madona Neagră”

 

Icoana Preacuratei Fecioare Maria, copie a icoanei „Madona Neagră” de la Częstochowa (Polonia), așezată pe scena amenajată în fața Sanctuarului, unde a fost celebrată Sfânta Liturghie, a fost purtată în procesiune, la finalul slujbei, în jurul bisericii şi preoții au binecuvântat florile şi obiectele religioase aduse de pelerini. La sărbătoarea de la Cacica au luat parte și deputatul Longer Ghervazen, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, primarul comunei Cacica, Petru Todosi etc.

Sărbătoarea de marți a început la ora 6.00, cu Sfânta Liturghie în limba română, iar la ora 7.30 Sfânta Liturghie greco-catolică. Liturghia în limba maghiară s-a oficiat la ora 8.30, iar Liturghiile în limba polonă, la 9.15, şi în limba germană, la ora 9.30. În jurul bazilicii, pe tot parcursul zilei s-au aflat preoți care i-au spovedit pe credincioși.

·        Privegherea mariană cu lumânări

Programul pelerinajului de la Cacica a început luni, 14 august, la ora 12.00, când pr. Damian-Gheorghe Pătraşcu, ministru provincial al Provinciei „Sfântul Iosif” din România a Ordinului Fraţilor Minori Conventuali, a celebrat Sfânta Liturghie de deschidere a pelerinajului. Predicile de la Liturghiile principale ale pelerinajului au fost ţinute de pr. Cristian Blăjuţ, OFMConv., vicar episcopal pentru Secţiunea Viaţa Consacrată din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi. Tot luni seară, la ora 18.00, a fost celebrată Sfânta Liturghie de PS Petru Sescu, la care au participat și mulți tineri, seminarişti şi pelerini. Punctul principal al zilei de luni, privegherea mariană cu lumânări, a avut loc la  ora 22.00, momentul celebrării fiind prezidată de PS Iosif Păuleţ, Episcop de Iaşi.

·        Istoric

Sanctuarul de la Cacica este un loc de rugăciune şi meditaţie, sfinţit prin prezenţa icoanei miraculoase a Preacuratei Fecioare Maria, copie a icoanei "Madona Neagră" de la Częstochowa (Polonia), care a fost adusă la Cacica în anul 1809, conform datelor furnizate de pr. Adrian Blăjuţă. Bazilica se află în centrul localităţii Cacica. Actuala biserică a fost construită între anii 1903 şi 1904, în stil neogotic, în crucieră, din piatră cioplită şi cărămidă roşie presată, urmând un proiect din Polonia. Biserica a fost consacrată în ziua de 16 octombrie 1904, de către arhiepiscopii de Lvov: Józef Bilczewski şi Józef Weber. Cu această ocazie s-a stabilit celebrarea oficială a hramului şi a pelerinajului în cinstea Adormirii Maicii Domnului din ziua de 15 august. În ziua de 15 august 1996, biserica a fost declarată sanctuar diecezan; în anul 1997 a fost declarată sanctuar naţional, iar în anul 2000 Papa Ioan Paul al II-lea a acordat bisericii titlul de „basilica minor”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproximativ 100 de preoţi din ţară şi din străinătate și mii de pelerini, prezenți la sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului de la Cacica.
 Vizualizări articol: 660 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Aproximativ 100 de preoţi din ţară şi din străinătate și mii de pelerini, prezenți la sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului de la Cacica5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei