Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 iun 2023 - Anul XXVIII, nr. 130 (8354)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Admirabil spectacol „Crai Nou”, sub bagheta dirijorului Emil Havriliuc, în grădina Muzeului „Ciprian Porumbescu” de la Stupca

Marţi, 6 Iunie 2023 (10:40:35)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Opereta „Crai Nou” de Ciprian Porumbescu, pe textul poetului Vasile Alecsandri, a fost pusă în scenă marți seara în grădina Muzeului „Ciprian Porumbescu” de la Stupca, de artiști din cadrul Orchestrei şi Corpului de Balet ale Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu” (coregraf George Palaniuc), de profesori colaboratori de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava și Corul „Vox Campus” Capu Câmpului (dirijori - preot Ciprian Curcă şi prof. dr. Sever Paraschiv Dumitrache).

În atmosfera înmiresmată de salcâm și soc, câteva sute de oameni așezați pe scaune sau direct pe iarbă au urmărit peripețiile tinerilor Anica și Leonaș, fugiți de acasă pentru a se căsători. Regizat într-o viziune clasică, spectacolul montat sub bagheta dirijorului Emil Havriliuc a oferit un Leonaș remarcabil, interpretat de tenorul Nicolaie Ilincăi, absolvent al Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava și ulterior al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Foarte bună a fost și interpretarea mezzosopranei Viorica Corjan, profesoară la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, în rolul Anicăi. Baritonul Cezar Mititiuc l-a interpretat pe moș Corbu, baritonul Sergiu Dumbravă i-a dat viață jandarmului Bujor, soprana Herna Sandulean a fost Dochița, iar interpretul popular Marian Gogan a jucat rolul ispravnicului, alături de ceilalți artiși ai Ansamblului „Ciprian Porumbescu”.

Spectacolul de la Stupca a făcut parte din seria de manifestări prin care Consiliul Județean Suceava, prin Centrul Cultural „Bucovina”, a marcat împlinirea a 140 de ani de la moartea compozitorului Ciprian Porumbescu.

Opereta „Crai Nou” are la bază un mit popular conform căruia luna nouă poate aduce fericirea celor îndrăgostiți și spune povestea de iubire dintre Anica, nepoata unui ispravnic, și Leonaș, care și-au părăsit pe ascuns familiile pentru a se căsători. Ocrotiți de Dochița, de Moș Corbu și de fetele și de băieții din sat, ei reușesc să se ascundă de ispravnic și de jandarmii care îi caută pentru ca, în final, să îl păcălească pe ispravnic, care îi și logodește.

„Crai Nou” s-a jucat și s-a cântat pentru prima dată cu un an înaintea morții lui Ciprian Porumbescu, în data de 27 februarie 1882, pe o scenă improvizată a Şcolii Centrale din Braşov (astăzi Colegiul Naţional “Andrei Şaguna”), unde pentru scurtă vreme compozitorul a fost profesor de muzică.

La Suceava, după o pauză de aproape 30 de ani de la reprezentația din 1994, de la „Dom Polski”, „Crai Nou” s-a jucat și s-a cântat în 2018, în curtea interioară a Cetății de Scaun. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Admirabil spectacol „Crai Nou”, sub bagheta dirijorului Emil Havriliuc, în grădina Muzeului „Ciprian Porumbescu” de la Stupca.
 Vizualizări articol: 1653 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Admirabil spectacol „Crai Nou”, sub bagheta dirijorului Emil Havriliuc, în grădina Muzeului „Ciprian Porumbescu” de la Stupca5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei