Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 13 apr 2023 - Anul XXVIII, nr. 86 (8310)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Judecător sucevean condamnat la 4 ani de închisoare pentru luare de mită

Joi, 13 Aprilie 2023 (12:03:56)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un judecător sucevean a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Cluj și îl vizează pe Bogdan Bărbuță, care activa ca magistrat la Judecătoria Rădăuți, dar nu este definitivă și poate fi atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție. Potrivit deciziei de la Cluj, acesta mai trebuie să achite și 30.000 de lei cheltuieli de judecată. În același dosar, restul persoanelor trimise în judecată au primit soluții de achitare. Printre cei judecați se numără procurorul Dumitru Dîmbu, fostul primar din Rădăuți Aurel Olărean și omul de afaceri Constantin Babiuc. Aceeași soluție de achitare au primit judecătoarea Daniela Mariana Prandea, avocata Isabela Zorica Vega, fostul șef al Punctului Poliției de Frontieră Siret Mihai Prelipcean, dar și un fost primar din Marginea, Ioan Onufrei.

Pentru o femeie care ar fi dat mită judecătorului condamnat, Maria Cociorvan a încetat procesul ca urmare a decesului. Alte trei persoane, Victoria Țîcșă, Alina Ancuța Solovăstru și Silvia Panțîru au fost achitate.

 

·        Procurorul Dîmbu, cu cele mai multe acuzații

 

Dintre persoanele trimise în judecată, cele mai multe fapte au fost reținute în sarcina lui Dumitru Dîmbu, fost șef Secție Urmărire Penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava. Acesta a fost acuzat de nu mai puțin de 12 infracțiuni, dintre care șase privesc favorizarea făptuitorului, între care una în formă continuată. De asemenea, Dîmbu a mai fost judecat și pentru alte infracțiuni, respectiv: trafic de influență, complicitate la șantaj, instigare la compromiterea intereselor justiției, abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit, instigare la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, respectiv folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, de bunuri ori alte foloase necuvenite.

 

·        Pentru ce a fost judecat magistratul Bărbuță

 

Și judecătorul Bogdan Ilarion Costică Bărbuță a avut de răspuns pentru un număr mare de fapte penale. Infracțiunile au fost comise în calitate de magistrat al Judecătoriei Rădăuți. Bărbuță a fost acuzat de luare de mită, trei infracțiuni de trafic de influență dintre care una continuată, complicitate la luare de mită, complicitate la șantaj, trei infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, dintre care una în formă continuată (69 de acte materiale). 

 

·        Primarul Aurel Olărean a avut pe cap cinci infracțiuni

 

Aurel Olărean, primarul suspendat al municipiului Rădăuți, a fost trimis și el în judecată în stare de arest preventiv pentru cinci infracțiuni.

În sarcina edilului din Rădăuți au fost reținute trei acte materiale de șantaj, complicitate la șantaj și abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori  pentru altul un folos necuvenit.

 

·        Constantin Babiuc, omul cu conexiuni și priză la magistrați

 

Cel de-al patrulea personaj trimis în judecată în stare de arest preventiv a fost omul de afaceri Constantin Gavril Babiuc. În calitate de administrator al SC Nikodemus Babiuc SRL, afaceristul a fost practic interfața dintre magistrații trimiși în judecată, fiind și un apropiat al primarului Aurel Olărean.

Procurorii DNA au decis să-l trimită în judecată pe Babiuc pentru comiterea următoarelor infracțiuni: dare de mită, cumpărare de influență, șantaj, două infracțiuni de spălare de bani, complicitate la abuz în serviciu în formă continuată (69 de acte materiale) și complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

 

·        Babiuc, protejatul lui Dîmbu și Bărbuță

 

Potrivit procurorilor DNA, Constantin Babiuc a pus la cale o schemă ilicită de îmbogățire, iar pentru asta a avut nevoie și a fost ajutat sau protejat de judecătorul Bogdan Bărbuță și procurorul Dumitru Dîmbu.

„Documentarea activității infracționale a pus în evidență participația penală, alături de a altor funcționari, a judecătorului Bărbuță Bogdan Ilarion Costică, care a avut rolul de a da o aparență de legalitate și de a-l sprijini pe inculpatul Babiuc Constantin Gavril în obținerea unor surse ilicite de venituri în urma tranzacțiilor imobiliare ilegale de amploare demarate de acesta, precum și participația penală a procurorului-șef de secție Dumitru Dîmbu, care a avut rolul de a asigura protecția pe mai departe a lui Babiuc Constantin Gavril, în cazul unor eventuale anchete desfășurate de organele statului cu privire la modul în care a obținut aceste venituri. Ambii magistrați și-au pus în valoare, de-a lungul acestei perioade, atât prerogativele funcției lor, cât și relațiile profesionale și interumane, fiind motivați de dorința participării într-un fel sau altul la beneficiile obținute ilegal de inculpatul Babiuc Constantin Gavril, prin protejarea surselor ilegale de venit și a situației infracționale existente.

Din probatoriu a rezultat că, în mod individual și ori de câte ori se ivea ocazia, cei doi ar fi săvârșit infracțiuni de corupție sau infracțiuni în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu în raport cu justițiabilii, motivați într-un final de obținerea unor avantaje ilicite”, se arată într-un comunicat al DNA.

 

·        Relația Bărbuță-Babiuc

 

Potrivit anchetatorilor, în perioada martie-octombrie 2005, judecătorul Bogdan Bărbuță a pronunțat 69 de hotărâri judecătorești, cu încălcarea dispozițiilor legale și atestarea unor fapte neconforme realității. Prin aceste hotărâri, lui Babiuc i s-a recunoscut dreptul de proprietate asupra unei suprafețe de 41,59 ha, pe care omul de afaceri a înstrăinat-o ulterior, obținând un profit de aproximativ 4.000.000 de lei.

Suprafața respectivă era inițial împărțită în parcele, terenurile fiind supuse regimului de publicitate reală imobiliară, respectiv regimul de Carte funciară, situație specifică nordului Bucovinei.

„Având în vedere această situație de fapt, Babiuc Constantin Gavril a întâmpinat greutăți la dobândirea celor 79 parcele (având o suprafață totală de 41,59 ha), al căror drept de proprietate nu putea fi transmis prin vânzare-cumpărare pe cale notarială, întrucât nu se dezbătuse succesiunea și existau mai mulți proprietari în co-indiviziune, iar succesorii nu își înscriseseră respectivul drept de proprietate în Cartea funciară.
Pentru a rezolva situația, Babiuc Constantin Gavril a apelat la judecătorul Bărbuță Bogdan Ilarion Costică, din cadrul Judecătoriei Rădăuți, căruia i-a solicitat, iar acesta din urmă a acceptat să emită mai multe hotărâri nelegale”, se arată în rechizitoriul DNA.

Mai exact, este vorba de 21 de hotărâri judecătorești emise pe 22 martie 2005, alte 25 de hotărâri din 23 martie 2005, respectiv 12 din ziua de 30 septembrie 2005 și 11 hotărâri din 18 octombrie 2005.

„Cele 69 de hotărâri judecătorești au fost emise cu încălcarea dispozițiilor legale în vigoare, după un plan bine elaborat, pus la cale de către judecătorul Bărbuță Bogdan Ilarion Costică împreună cu omul de afaceri Babiuc Constantin Gavril. Hotărârile susmenționate au fost emise de către judecătorul Bărbuță Bogdan Ilarion Costică prin atestarea unor fapte neconforme realității, utilizând înscrisuri sub semnătură privată falsificate și cunoscând modalitatea frauduloasă în care acestea au fost încheiate și prin vicierea procedurii de citare și de comunicare a părților din cadrul acestor procese civile, privând părțile pârâte de dreptul la un  proces echitabil și privându-le de exercitarea dreptului de a ataca aceste hotărâri nelegale”, se mai arată în rechizitoriul de trimitere în judecată.

 

·        Hotărârea prin care Bărbuță i-a făcut cadou lui Babiuc un imobil din Rădăuți

 

Pe 20 iunie 2006, prin sentința civilă nr. 1683, la solicitarea lui Babiuc, judecătorul Bărbuță, în baza unui antecontract de vânzare-cumpărare falsificat și cu nerespectarea condițiilor legale (în baza unei cereri de chemare în judecată nesemnată și nedatată, a unei cereri de preschimbare a termenului nesemnată și în lipsa unui extras de Carte funciară), a admis o acțiune civilă prin care a constatat existența dreptului de proprietate în patrimoniul unei persoane asupra unui imobil din municipiul Rădăuți, facilitând astfel înscrierea în Cartea funciară a dreptului de proprietate. Era vorba de o persoană din Fălticeni băgată la înaintare de Babiuc, pentru a nu fi implicat direct în această afacere necurată.

Imobilul respectiv, având destinația magazin alimentar și bibliotecă, a fost evaluat, ulterior, la suma de 150.000 de euro.

„Prin acțiunea descrisă mai sus s-au adus prejudicii grave de ordin pecuniar proprietarului real al imobilului, persoană vătămată în prezentul dosar penal, cât și Primăriei municipiului Rădăuți. La momentul emiterii sentinței, imobilul susmenționat avea o situație litigioasă, dreptul de proprietate fiind recunoscut ulterior, de către Înalta Curte de Casație și Justiție din 17.06.2008, ca aparținând altei persoane (SC Obcina SA Rădăuți, societate condusă de Arcadie Plămadă), apreciat ca fiind adevăratul proprietar. Concret, prin Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție pronunțată la 17 iunie 2008, s-a admis acțiunea de revendicare prin care Primăria municipiului Rădăuți a fost obligată să predea persoanei apreciate de instanță ca fiind proprietarul real imobilul susmenționat.

În intervalul 27 ianuarie 2011 – 3 aprilie 2014, Babiuc Constantin Gavril, în mod direct, dar și indirect, cu sprijinul lui Bărbuță Bogdan Ilarion Costică, judecător în cadrul Judecătoriei Rădăuți, Dîmbu Dumitru, procuror-șef Secția de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, și al altor persoane, a exercitat presiuni pentru a-l determina pe adevăratul proprietar să renunțe la dreptul de proprietate asupra unei părți din imobilul situat în municipiul Rădăuți, în favoarea unei persoane aflate în anturajul lui Babiuc Constantin Gavril. Punerea în executare a hotărârii Înaltei Curți de Casație și Justiție mai sus menționate ar fi devoalat maniera frauduloasă prin care o parte din imobil a fost atribuită și, ulterior, prin vânzări succesive, a ajuns în patrimoniul unei societăți comerciale controlate de Babiuc Constantin Gavril”, au arătat anchetatorii.

 

·        Intră în scenă primarul Aurel Olărean

 

Pentru a ascunde totul și pentru a-l determina pe Arcadie Plămadă să renunțe la acel spațiu obținut fraudulos, Babiuc a apelat la sprijinul primarului Aurel Olărean. În cursul anului 2011, Olărean a introdus o acțiune în rectificare, direcționată spre soluționare judecătoarei Daniela Prandea, concubina lui Bogdan Bărbuță. Prin această cerere s-a solicitat instanței să dispună rectificarea Cărții funciare, în sensul radierii dreptului de proprietate al proprietarului real asupra imobilului menționat.

„Acțiunea inițiată în anul 2011 a fost susținută de primarul Olărean Aurel în intervalul 2011-2014, deși nu avea temei legal, cu scopul de a exercita constrângeri și presiuni asupra persoanei vătămate, pentru ca aceasta din urmă să cedeze o parte din imobilul pe care-l deținea în mod legal inculpatului Babiuc Constantin Gavril și, drept consecință, să fie absolvită în acest fel de plata unor cheltuieli judiciare către Primăria Rădăuți, în cuantum de 65.000 euro”, se specifică în comunicatul DNA.

Pentru a zădărnici totul și pentru a-l ajuta pe Babiuc, judecătoarea Prandea a acordat 32 de termene de judecată în procesul de radiere, totul cu scopul de a tergiversa soluționarea cererii Primăriei Rădăuți.

„Prin tergiversarea soluționării s-a urmărit exercitarea de presiuni asupra proprietarului real, pentru ca acesta să renunțe la dreptul de proprietate și să semneze o convenție, redactată chiar de judecătorul Bărbuță Bogdan Ilarion Costică. Acesta i-a indus părții vătămate convingerea că judecătoarea Prandea Daniela Mariana, concubina sa, va pronunța o hotărâre defavorabilă, dacă partea vătămată nu semna o tranzacție, dar a promis indirect că, în cazul în care va accepta această tranzacție, inculpatul Bărbuță Bogdan Ilarion Costică ar putea-o recompensa printr-o hotărâre ulterioară, favorabilă părții vătămate și în detrimentul Primăriei Municipiului Rădăuți”, au mai concluzionat anchetatorii.

Mai mult, Constantin Babiuc a apelat și la procurorul-șef Dumitru Dîmbu care, în intervalul martie-aprilie 2014, i-a solicitat unui executor judecătoresc să exercite presiuni asupra proprietarului pentru a renunța la acel spațiu din centrul municipiului Rădăuți.

Pentru tergiversarea acestui dosar, judecătoarea Daniela Prandea urma să primească un sejur de șapte zile la un hotel de cinci stele din Mamaia pentru a doua jumătate a lunii iulie – începutul lunii august 2014.

 

·        Șantajul lui Olărean și contractul de 65.000 de euro

 

Procurorii anticorupție susțin că pentru a sprijini acțiunea de șantaj exercitată de Constantin Babiuc asupra lui Arcadie Plămadă, primarul din Rădăuți, în mod nelegal, a dat dispoziție secretarului Primăriei să semneze un contract de asistență juridică, în baza căruia un avocat trebuia să primească de la Primăria Rădăuți 65.000 de euro (15.000 de euro onorariu de succes și 50.000 de euro onorariu fix), fără ca, pentru atribuirea contractului, să se fi organizat procedura de licitație.
„La datele de 28, 29 și 31 august 2014, Olărean Aurel a amenințat un consilier local (n.r. - Traian Andronachi) că, în situația în care, în ședința Consiliului Local al municipiului Rădăuți, nu va vota favorabil proiectul de hotărâre prin care era modificat în sensul dorit de inculpat onorariul avocatului respectiv și nu se va înscrie în baza prevederilor OUG 55/2014 în partidul din care edilul face parte, va dispune ca soția consilierului să fie revocată din funcția de conducere pe care o deținea la o instituție aflată în subordinea primăriei, implicit diminuarea drepturilor salariale”, se arată în rechizitoriu.

 

·        Ce a câștigat Babiuc din aceste afaceri

 

Anchetatorii au explicat și ce a avut de câștigat afaceristul Babiuc prin aceste manevre frauduloase.

„Pentru a ascunde natura ilicită a modului de dobândire a suprafeței de 41,59 hectare de teren, respectiv a imobilului situat în municipiul Rădăuți (cu sprijinul judecătorului Bărbuță Bogdan Ilarion Costică), inculpatul Babiuc Constantin Gavril a înstrăinat terenul susmenționat, direct sau prin intermediari, în cursul anilor 2005-2007, unui concern străin, iar în anul 2011, din aceleași considerente, în calitate de reprezentant legal al SC Nikodemus <Babiuc> Exim SRL a vândut imobilul unei societăți comerciale, obținând profituri în cuantum de 4.000.000 lei, respectiv 60.000 euro”, au menționat procurorii DNA.

 

·        Găinăriile judecătorului Bărbuță

 

În afara afacerilor cu Babiuc, judecătorul Bogdan Bărbuță a mai fost acuzat și de alte ilegalități, multe dintre ele adevărate găinării, prin prisma a ceea ce a încasat pentru a pronunța hotărâri de tot râsul.

„În perioada 2013-2014, inculpatului Bărbuță Bogdan Ilarion Costică a primit de la inculpata Solovăstru Ancuța Alina bunuri alimentare, băuturi alcoolice și promisiunea sumei de 1.000 euro, în schimbul intervenției pe care inculpatul Bărbuță Bogdan Ilarion Costică a asumat-o că o va exercita pe lângă un judecător din cadrul Judecătoriei Rădăuți, pentru soluționarea favorabilă a unui anumit dosar în care persoana cumpărătoare de influență avea interes. În aceeași perioadă, inculpatul Bărbuță Bogdan Ilarion Costică a primit de la inculpata Țîcșă Victoria suma de 500 euro și mai multe produse alimentare (ouă, carne de porc, găini), folos ilicit în urma căruia inculpatul a pronunțat o hotărâre favorabilă persoanei care a dat mita, și, totodată, a promis că va interveni  în recursul declarat de către intimați în același dosar, prin influențarea unui număr de trei judecători din cadrul Tribunalului Suceava, învestiți cu soluționarea acestuia. În perioada martie-aprilie 2014, inculpatul Bărbuță Bogdan Ilarion Costică a primit inițial produse alimentare, iar ulterior suma de 1.000 euro de la inculpata Cociorvan Maria, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă un judecător de la Judecătoria Rădăuți, pentru ca acesta să pronunțe o hotărâre favorabilă într-un dosar în care fiul cumpărătoarei de influență avea calitatea de reclamant. În demersurile sale, inculpata Cociorvan Maria a fost sprijinită de inculpata Panțîru Silvia”, se arată în comunicatul DNA.

Trebuie spus că Maria Cociorvan este acea bătrână care la ieșirea de la audieri, din sediul central al DNA, s-a plâns că nu are bani pentru a ajunge acasă, fiind ajutată financiar în acest sens de avocatul Traian Andronachi.

 

·        Ce i s-a imputat procurorului Dîmbu

 

Anchetatorii spun că în ianuarie 2014, procurorul Dumitru Dîmbu i-a cerut lui Constantin Babiuc 92.000 de euro, indicându-i acestuia o persoană apropiată căreia să îi fie dați banii, respectiv patronul firmei Canay.

„Inculpatul Dîmbu Dumitru a lăsat să se înțeleagă că, în urma remiterii acestei sume, ar putea să-i asigure protecție judiciară inculpatului Babiuc Constantin Gavril și să-l exonereze pe acesta de răspundere penală, ca urmare a cercetărilor care erau efectuate în două dosare de urmărire penală, instrumentate de către Parchetul Judecătoriei Rădăuți și Direcția Națională Anticorupție. După remiterea acestei sume de bani,  procurorul Dîmbu Dumitru a intervenit pe lângă un ofițer din cadrul IPJ Suceava, în scopul neîntocmirii unui dosar penal inculpatului Babiuc Constantin Gavril, demers care nu a produs consecințele urmărite de procuror”, au arătat procurorii anticorupție.

În mai 2014, Babiuc a aflat că s-a reluat ancheta care făcea obiectul acestui dosar penal, cercetări care vizau modul fraudulos în care acesta a achiziționat mai multe terenuri în județul Suceava în anul 2005.

„Dîmbu Dumitru l-a asigurat pe Babiuc Constantin Gavril că va face toate intervențiile necesare pentru a-l exonera de orice răspundere penală.

La data de 27 mai 2014, Dîmbu Dumitru i-a transmis date obținute ilicit lui Babiuc Constantin Gavril privind ancheta penală care îl viza. Ulterior, acesta din urmă i-a adus la cunoștință cele aflate lui Bărbuță Bogdan Ilarion Costică și lui Prandea Mariana Daniela. În scopul vădit de a-l exonera de la răspunderea penală pe inculpatul Babiuc Constantin Gavril, procurorul Dîmbu Dumitru nu a înregistrat, sub număr de dosar penal, un proces verbal de sesizare din oficiu întocmit în 17 februarie 2014, a clasat lucrarea constituită în 24 martie 2014, printr-o rezoluție olografă de o manieră care îl punea la adăpost pe inculpatul Babiuc Constantin Gavril de o redeschidere a cercetărilor și l-a ținut tot timpul la curent pe acesta cu privire la conținutul sesizării inițiale. De asemenea, i-a furnizat omului de afaceri, pe data de 5 februarie 2014, informații care nu erau destinate publicității, clasificate <strict secret>”, se menționează în rechizitoriu.

În afara relațiilor cu Babiuc, fostului șef de secție de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava i s-au adus și alte acuzații.

Astfel, în februarie 2014, folosindu-și influența de procuror-șef secție și de persoană desemnată cu supravegherea activităților de cercetare penală desfășurate de lucrătorii IPJ Suceava – Serviciul arme, muniție, materiale explozive, Dîmbu a determinat un ofițer să nu-i întocmească unei persoane un dosar penal și, mai mult, să-i prelungească, deși nu întrunea condițiile prevăzute de lege, permisul de portarmă prin aplicarea retroactivă a unei vize de prelungire.

De asemenea, în perioada august 2013 – martie 2014, Dîmbu a intervenit, în mod succesiv, pe lângă un ofițer de poliție judiciară din cadrul IPJ Suceava - Serviciul Poliției Rutiere, și ulterior pe lângă un procurorul militar din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iași, în scopul exonerării de la răspundere penală a unei persoane față de care se efectuau cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Judecător sucevean condamnat la 4 ani de închisoare pentru luare de mită.
 Vizualizări articol: 2825 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.3 din 3 voturi
Judecător sucevean condamnat la 4 ani de închisoare pentru luare de mită3.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei