Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 3 nov 2022 - Anul XXVII, nr. 259 (8176)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6285 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Scriitoarea Anca Mizumschi, îndrăgostită de Bucovina, și-a lansat la Suceava cel mai recent roman, „Cei care cumpără stele”

Joi, 3 Noiembrie 2022 (13:19:06)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sucevenii iubitori de carte au avut posibilitatea să participe miercuri, 2 noiembrie 2022, în „spațiul rafinat” al Bibliotecii Bucovinei „I. G. Sbiera”, Sala de Artă „Elena Greculesi”, la lansarea romanului „Cei care cumpără stele” (București, Editura Trei, 2022), semnat de cunoscuta scriitoare Anca Mizumschi, născută în Constanța, dar stabilită în Statele Unite ale Americii, o mare iubitoare de Bucovina.

Anca Mizumschi a ales să-și lanseze romanul mai întâi la Suceava, apoi, la București, de acest privilegiu bucurându-se mulți cititori suceveni, și asta datorită scriitorului Alexandru Ovidiu Vintilă, președintele Societății Scriitorilor Bucovineni și redactor-șef al „Bucovinei literare”, care a convins-o pe autoare să vină în Bucovina.

Directorul Bibliotecii Bucovinei „I. G. Sbiera”, dr. Gabriel Cărăbuș, a avut cuvântul de deschidere al manifestării, îndemnând publicul să o aplaude pe scriitoare pentru că a ales, în premieră, să-și lanseze „Cei care cumpără stele” în mijlocul sucevenilor.

Aplauzele nu au contenit să vină din partea publicului. „Eu sunt dobrogeancă, dar sunt îndrăgostită de Nord, de Bucovina, și cred că cititorii, publicul care a venit azi la lansare, merită aplauze. Sunt fericită că sunt din nou în Bucovina, după 10 ani”, a spus Anca Mizumschi, care a dorit să fie prezentă la evenimentul organizat miercuri, 2 noiembrie, la Biblioteca Bucovinei, cu ocazia împlinirii a opt decenii de la fondarea revistei „Bucovina literară”.Revista a fost fondată în anul 1942, la Cernăuți. Numărul aniversar lansat acum a apărut în condiții grafice deosebite, pentru că avem și un ilustrator foarte bun, artistul Gabriel Caloian”, a precizat Ovidiu Vintilă.

Organizatorii manifestării au fost Consiliul Județean Suceava, prin Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Societatea Scriitorilor Bucovineni și Editura Trei din București. Societatea Scriitorilor Bucovineni a primit o Diplomă de excelență din partea Teatrului Municipal „Matei Vișniec”, la ceas aniversar, în semn de prețuire pentru tot ce realizează în spațiul cultural bucovinean.

·       O polifonie bine orchestrată

 

Despre carte au vorbit criticii literari Elena-Brândușa Steiciuc și Isabel Vintilă, precum și scriitorul Alexandru Ovidiu Vintilă, președintele Societății Scriitorilor Bucovineni și redactor-șef al „Bucovinei literare”. Criticul literar Elena-Brândușa Steiciuc a spus că „<Cei care cumpără stele> este un titlu care inițial m-a intrigat (…). Coperta reprezintă o imagine a Istanbulului, a Constantinopolului, pentru că totul se petrece în acest spațiu magic, situat pe două continente. <Cei care cumpără stele> este un roman în care am intrat vrăjită, ca într-un serai împodobit cu zeci de covoare de buhara, cu motive străvechi… un text dens, țesut cu măiestrie, cu pasiune, de o autoare care mi s-a părut încă de la început sora mai mică a lui Orhan Pamuk. Am avut sentimentul că intru în Pamuk, de textele căruia sunt îndrăgostită”. Elena-Brândușa Steiciuc a completat că romanul Ancăi Mizumschi (scriitor și psiholog, „țesătoare de texte”) este o polifonie bine orchestrată, „în care tematica istorică, socială, metafizică, erotică, toate acestea sunt bine dozate, într-un amestec strălucitor, presărat parcă, din loc în loc, cu acea pulbere de stele care cade din cer în anumite nopți de vară”.

 

·       Cei care cumpără stele își doresc să învingă moartea și uitarea

 

Criticul literar Isabel Vintilă apreciază că „primul crez al autoarei este acela că toate popoarele pot vorbi aceeași limbă a înțelegerii și toleranței, că pot fi acceptate de societate cu tot cu religia în care trăiesc. Pentru a-și exprima această speranță de conviețuire a neamurilor îl creează pe Musa, fiul bijutierului, pasionat de limbajul steagurilor colorate, limbaj pe care îl va vinde ca armator navigatorilor europeni”. Tot din expunerea făcută de Isabel Vintilă  publicul a aflat că„romanul <Cei care cumpără stele>, format din mici povestiri intercalate cu titluri date de numele personajelor pe care le reprezintă, vorbește despre iubiri pierdute sau stinse care atrag după ele și ratarea destinului îndrăgostiților”, dar și faptul că „adevăratul protagonist al romanului este chiar Constantinopolul, plin de mister, fascinant și viu, cel care păstrează ca într-un fagure gigant viața fiecărui muritor pe care îl găzduiește”.

Fiecare dintre personajele romanului scris de Anca Mizumschi, mai spune criticul literar Isabel Vintilă, „încearcă să își cumpere câte o stea care să îi protejeze iubirea, mărirea, viața și fericirea. Cei care cumpără stele își doresc să învingă moartea și uitarea, să iasă într-un fel sau altul biruitori din cruda luptă cu timpul”.

 

·       Povești sofisticate peste care plutește ca un abur pregnant nostalgia

 

O amplă prezentare despre carte și autoarea acesteia, Anca Mizumschi, a fost făcută de scriitorul Alexandru Ovidiu Vintilă,care a spus încă de la început „că literatura pentru Anca Mizumschi, nu doar poezia, reprezintă cea mai importantă latură a identității sale. Ea scrie, după cum chiar mărturisește, <cu tot sufletul>. Și asta se vede și în recent apărutul roman, pe care-l semnează, <Cei care cumpără stele>, apărut la Editura Trei, anul acesta”.

Pentru a provoca și mai mult cititorul spre lectură, spre a-și cumpăra cartea, Ovidiu Vintilă spune că „Anca Mizumschi, în <Cei care cumpără stele>, abordează, labirintic, umanul, cu o acuitate și un rafinament care vorbesc de la sine. Meticuloasă, autoarea construiește povești sofisticate peste care plutește ca un abur pregnant nostalgia, o melancolie atavică provenită dintr-un anume inconștient poetic, ființial”.

Publicul a fost încântat să afle de la scriitorul Ovidiu Vintilă că „pe lângă plăcerea lecturii, pentru că Anca Mizumschi scrie poematic, calofil, are știința compoziției, imaginile sale au forță, descrierile, detaliul și portretul le ridică la rangul de artă veritabilă, potențialii lectori ai romanului, <Cei care cumpără stele>, vor mai găsi în literele cărții acel ceva care, în viziunea lui Orhan Pamuk, inspiră cititorul în decelarea semnificației propriei existențe”.

Anca Mizumschi,scriitoare, eseistă, poetă, public speaker, realizatoare de emisiuni culturale, a cucerit publicul sucevean cu romanul „Cei care cumpără stele”. La final, scriitoarea a primit flori și îmbrățișări din partea publicului și a oferit cu generozitate autografe pe... „Cei care cumpără stele”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Scriitoarea Anca Mizumschi, îndrăgostită de Bucovina, și-a lansat la Suceava cel mai recent roman, „Cei care cumpără stele”.
 Vizualizări articol: 801 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Scriitoarea Anca Mizumschi, îndrăgostită de Bucovina, și-a lansat la Suceava cel mai recent roman, „Cei care cumpără stele”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei